Εντυπωσιακό βίντεο με συστάδα κεραυνών τρελαίνει το Twitter

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 15:51 Εντυπωσιακό βίντεο με συστάδα κεραυνών τρελαίνει το Twitter

Καθηλωτικό αλλά και τρομακτικό το φαινόμενο που κατέγραψε χρήστης του Twitter στις ΗΠΑ.

Η Τρίτη 29/3 ήταν μια ηλεκτρισμένη νύχτα στο Κάνσας των ΗΠΑ, καθώς ένας φωτογράφος κατέγραψε έναν απίστευτο κεραυνό που έπεσε προς τα πάνω μέσα σε μια μανιασμένη καταιγίδα. Ο Taylor Vonfeldt, ο οποίος τράβηξε το βίντεο σε αργή κίνηση με το τηλέφωνό του, δήλωσε ότι ήταν το «πιο τρελό χτύπημα κεραυνού» που είχε καταγράψει ποτέ η κάμερα. Και το Twitter έχασε το μυαλό του με το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Ο κεραυνός ήταν ένα σπάνιο ανοδικό χτύπημα, όπου ο κεραυνός φαίνεται να ξεκινά από το έδαφος και να ταξιδεύει προς το σύννεφο, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κεραυνούς που φαίνεται να πηγαίνουν από το σύννεφο στο έδαφος.

«Συνήθως αυτό που συμβαίνει όταν έχουμε ανοδικούς κεραυνούς είναι ότι ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο περνάει πάνω από την κορυφή ενός ψηλού αντικειμένου, όπως ένας ουρανοξύστης ή ένας ραδιοφωνικός πύργος, και ως αποτέλεσμα ξεκινούν ανοδικοί ηγέτες από τον πύργο», λέει ο μετεωρολόγος Chris Vagasky της Vaisala. «Συνδέονται με το ηλεκτρικό πεδίο στο σύννεφο και δημιουργούνται κεραυνοί».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποίηση για σοβαρή καταιγίδα για την περιοχή εκείνη τη νύχτα, με πρόβλεψη για χαλάζι μεγέθους νομίσματος και καταστροφικούς ανέμους.

 

 

Τι είναι οι ηλεκτρικές καταιγίδες

Η καταιγίδα, γνωστή και ως ηλεκτρική καταιγίδα, είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που συνοδεύεται από αστραπές, κεραυνούς, μερικές φορές χαλάζι και σχεδόν πάντα με έντονη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Γενικά, καταιγίδα λέγεται κάθε βίαιη ατμοσφαιρική διατάραξη, και συνεπώς κακοκαιρία, που συνοδεύεται από ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Για να δημιουργηθεί μια καταιγίδα πρέπει να εκπληρωθούν 3 προϋποθέσεις:

  • Υγρασία
  • Ασταθής μάζα αέρα
  • Ανυψωτική δύναμη (θερμότητα)

Η πιο σημαντική από αυτές, είναι να συμβεί μια μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο έδαφος και στην ανώτερη ατμόσφαιρα, δηλαδή η καθ’ ύψος θερμοκρασία πρέπει να μειώνεται έντονα σταδιακά με ρυθμό τουλάχιστον 0,6 βαθμούς Κέλβιν ανά 100 μέτρα. Έτσι η αέρια μάζα που θερμαίνεται έχει ως συνέπεια να ανυψώνεται, αφού είναι πιο ζεστή και επομένως πιο ελαφριά από ότι ο περιβάλλων αέρας της. Έτσι συνεχίζει να ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα.

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας για την δημιουργία μιας καταιγίδας, είναι η ύπαρξη αυξημένης υγρασίας στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, κοντά στο έδαφος. Και για να αρχίσει να ανεβαίνει η υγρή και θερμή αέρια μάζα χρειάζεται ένα «σπρώξιμο» προς τα πάνω. Αυτό το σπρώξιμο συνήθως είναι η ηλιακή ενέργεια ή ενδέχεται, συμπληρωματικά, και ένα βουνό.

Από παρατηρήσεις, έχει γίνει γνωστό πως οι καταιγίδες που συνοδεύονται από κεραυνούς, σχετίζονται με την παρουσία σωρειτομελανιών που χαρακτηρίζονται από τις κρυσταλλικές κορυφές τους και τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που συμβαίνουν σ΄ αυτά. Τα νέφη αυτά στα ανώτερα μέρη τους φέρουν θετικά ηλεκτρικά φορτία ενώ στα κατώτερα αρνητικά φορτία με εξαίρεση μια λεπτή στοιβάδα κοντά στη βάση τους που είναι φορτισμένη θετικά. Η κατανομή αυτή του ηλεκτρικού φορτίου στα κατώτερα τμήματα του νέφους, φορτίζει «εξ επαγωγής» θετικά το έδαφος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νέφος. Παρότι σε μικρή κάτω του νέφους περιοχή, η επιφάνεια της Γης φέρει αρνητικό φορτίο.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση