Γιατί οι στρογγυλές πίτσες τοποθετούνται σε τετράγωνα κουτιά;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 10:46 Γιατί οι στρογγυλές πίτσες τοποθετούνται σε τετράγωνα κουτιά;

Ποια η λογική πίσω από τα κουτιά έξι όψεων με κωνικές μπροστινές άκρες.

Σίγουρα θα έχετε παραγγείλει πίτσα από την αγαπημένη σας πιτσαρία αμέτρητες φορές. Και είναι σίγουρο ότι θα έχετε παρατηρήσει τα κουτιά τους που είναι τετράγωνα. Ακόμη κι αν οι πίτσες είναι στρογγυλές. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ γιατί οι στρογγυλές πίτσες τοποθετούνται σε τετράγωνα κουτιά;

Γιατί οι στρογγυλές πίτσες τοποθετούνται σε τετράγωνα κουτιά;

Σύμφωνα με το mentalfloss.com, αυτό συμβαίνει επειδή η βιομηχανία της πίτσας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να διαταράξει τη βιομηχανία χαρτονιού, καθώς τα κουτιά της πίτσας κατασκευάζονται συνήθως με άκρες (δηλαδή τετράγωνα ή ορθογώνια) επειδή μπορούν να κατασκευαστούν μονοκόμματα καθώς και να στοιβάζονται τακτοποιημένα. Το πλεονέκτημα της κατασκευής ενός στρογγυλού κουτιού πίτσας, λοιπόν, θα ήταν κυρίως αισθητικό.

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πολλές πιτσαρίες προσφέρουν πίτσες οι οποίες σερβίρονται σε ορθογώνιο σχήμα και προσαρμόζονται καλύτερα σε ένα ορθογώνιο κουτί. Και κάποιες από τις δημοφιλείς αλυσίδες έχουν «πειράξει» λίγο το συμβατικό σχήμα κουτιού πίτσας. Υπάρχουν, δηλαδή, εταιρείες που χρησιμοποιούν κουτιά έξι όψεων με κωνικές μπροστινές άκρες που προορίζονται να μειώσουν το χαρτόνι που χρησιμοποιείται και να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους προς το περιβάλλον.

Πώς αποθηκεύονταν η πίτσα παλαιότερα

Η πίτσα, ωστόσο, δεν αποθηκευόταν πάντα σε τετράγωνο κουτί. Στη δεκαετία του 1800, αναφέρει το mentalfloss.com, οι πλανόδιοι πωλητές κουβαλούσαν πίτες σε φορητά μεταλλικά δοχεία που τις κρατούσαν ζεστές.

Όταν η πίτσα άρχισε να αυξάνεται σε δημοτικότητα στη μεταπολεμική Αμερική, οι πιτσαρίες χρησιμοποίησαν ένα μόνο κομμάτι χαρτόνι ως στήριγμα και στη συνέχεια τοποθετούσαν την πίτα σε μια χάρτινη σακούλα. Τελικά, το κουτί από χαρτόνι διασφάλισε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της θερμότητας χωρίς να παγιδεύει υπερβολική υγρασία.

Τα πιο εξελιγμένα κουτιά πίτσας που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ

Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν μια πιο εξελιγμένη μορφή κουτιού πίτσας για διάφορους (και πρακτικούς) λόγους. Για παράδειγμα, το 2010, η Apple κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα στρογγυλό κουτί πίτσας με τρύπες, ώστε να μπορεί να διαφύγει η υγρασία, το οποίο χρησιμοποιείται στα food courts της εταιρείας.

Μια άλλη εταιρεία, η World Centric, σχεδίασε ένα κομποστοποιήσιμο στρογγυλό κουτί το 2018 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ξαναζέσταμα της πίτσας, σημειώνει το mentalfloss.com.

Παρόλο, όμως, που όλα τα πιο εξελιγμένα σχέδια κουτιών πίτσας υπερηφανεύονταν ότι διατηρούσαν τις πίτσες πιο ζεστές και τραγανές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κανένα δεν κατάφερε να αποκτήσει τη δημοφιλία του κλασικού, τετράγωνου κουτιού πίτσας.

Πηγή: mentalfloss.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση