Πώς μια ταινία του Χόλιγουντ στάθηκε η αφορμή για να σωθεί το πλήρωμα του θρυλικού Απόλλων 13

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 10:15 Πώς μια ταινία του Χόλιγουντ στάθηκε η αφορμή για να σωθεί το πλήρωμα του θρυλικού Απόλλων 13

Από τις φορές που η ζωή μιμείται την τέχνη, και όχι το αντίθετο.

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και μετά η ζωή μιμείται την τέχνη -ή τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει με αυτήν την εκπληκτική ιστορία της ταινίας του Χόλιγουντ που προφανώς έσωσε το διαστημικό πλήρωμα του Απόλλων 13. Η συγκεκριμένη ταινία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση ενός σημαντικού πρωτοκόλλου διάσωσης, αναφέρει το Time. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Space, η αποστολή Απόλλων 13 θα ήταν η τρίτη φορά που αστροναύτες θα πατούσαν στο φεγγάρι. Όμως μετά από μόλις 56 ώρες στο διάστημα, συνέβη το αδιανόητο, αφήνοντας τους αστροναύτες σε πανικό.

Πώς μια ταινία του Χόλιγουντ στάθηκε η αφορμή για να σωθεί το πλήρωμα του θρυλικού Απόλλων 13

Διοικητής του πλοίου ήταν ο Τζέιμς Λόβελ, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ήδη στο διάστημα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εν ζωή, αναφέρει το grunge.com. Είχε πάει στο διάστημα τρεις φορές και πέρασε περισσότερες από 500 ώρες σε διαφορετικά διαστημόπλοια. Ωστόσο, οι άλλοι δύο αστροναύτες, ο πιλότος της μονάδας διοίκησης John Swigert και ο πιλότος της σεληνιακής μονάδας Fred Haise, πραγματοποιούσαν το παρθενικό τους ταξίδι στο διάστημα. Μετά την απογείωσή του στις 11 Απριλίου του 1970, το Απόλλων 13 είχε ταξιδέψει 200.000 μίλια μακριά από τη Γη μέχρι τις 13 Απριλίου του 1970, τη μοιραία ημέρα του περιστατικού που παραλίγο να κοστίσει την ζωή σε όλο το πλήρωμα.

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»

Βαθιά στο διάστημα, μια από τις δεξαμενές υδρογόνου στο Απόλλων 13 είχε χαμηλή πίεση και έστειλε ένα προειδοποιητικό σήμα στον έλεγχο της αποστολής. Το Universe Today αναφέρει ότι έγινε ξαφνικά μια τεράστια έκρηξη. Τα μέλη του πληρώματος ταρακουνήθηκαν και αρχικά νόμιζαν ότι είχαν χτυπηθεί από αστεροειδή. Αυτό οδήγησε τον Swigert να πει τη διάσημη πλέον φράση: «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα», εξηγεί το Space.

Σύμφωνα με τη NASA, οι αστροναύτες αντιμετώπιζαν τώρα ένα σοβαρό πρόβλημα: η πρώτη τους δεξαμενή οξυγόνου είχε εκραγεί και αυτή η δεξαμενή ήταν πλέον άδεια. Το δεύτερο ήταν εμφανώς διαρροή οξυγόνου στο διάστημα πολύ γρήγορα. Αυτό το ζήτημα επηρέασε επίσης την ισχύ στο διαστημόπλοιο, καθώς δύο στις τρεις κυψέλες καυσίμου εξαντλήθηκαν ξαφνικά.

Οι τρεις αστροναύτες έκλεισαν την πόρτα μεταξύ της σεληνιακής μονάδας και της μονάδας εντολών για να εξοικονομήσουν οξυγόνο. Αλλά μετά από περίπου μία ώρα, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη σεληνιακή μονάδα και αντ’ αυτού, να στριμωχθούν σε μια μικροσκοπική σεληνιακή μονάδα που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί μόνο δύο άτομα.

Η λύση που δόθηκε μέσω της ταινίας

Το Universe Today αναφέρει ότι αρκετά μέλη του ελέγχου της αποστολής είχαν δει την πιθανή λύση στο πρόβλημα του Απόλλων 13 σε μια ταινία με τίτλο «Marooned». Ως μέρος του «NASA Night Out», όπως ονόμασε το πλήρωμα ελέγχου της αποστολής την εξόρμησή τους, μερικοί από αυτούς είχαν πάει να απολαύσουν την ταινία στις 13 Ιανουαρίου του 1970. Σύμφωνα με το IMDb, η ταινία του 1969 «Marooned» σκηνοθετήθηκε από τον John Sturges, με πρωταγωνιστές τους Γκρέγκορι Πεκ, Τζιν Χάκμαν, Ρίτσαρντ Κρένα, Τζέιμς Φρανσίσκους κ.α. Ο Κρένα, ο Χάκμαν και ο Φρανσίσκους έπαιξαν τρεις Αμερικανούς αστροναύτες που εγκλωβίστηκαν βαθιά στο διάστημα. Η ταινία κέρδισε Όσκαρ Καλύτερων Ειδικών Εφέ το 1970 και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 1964 του Μάρτιν Κέιντεν, ο οποίος έγραψε επίσης το «Cyborg», το μυθιστόρημα όπου βασίστηκε και το «The Six Million Dollar Man».

Σύμφωνα με το Universe Today, το «Marooned» έπαιξε πραγματικά τεράστιο ρόλο στην πραγματική έκτακτη ανάγκη του Απόλλων 13. «Ο συσχετισμός μεταξύ του “Marooned” και των πραγματικών γεγονότων που απειλούν το Απόλλων 13 είναι πραγματικά παράξενος. Οι άνθρωποι μπορεί να μην συμφωνούν, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτή η ταινία ήταν στην πραγματικότητα ένας καταλύτης για τη διάσωση του Απόλλων 13», δήλωσε ο μηχανικός της NASA, Jerry Woodfill.

Μεταξύ των θεατών της ταινίας ήταν και ο Art Campos, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός της NASA και μέντορας άλλων υπαλλήλων, αναφέρει το Universe Today. Η ταινία, λοιπόν, τον άφησε να αναρωτιέται: «Τι θα γινόταν αν συνέβαινε μια έκτακτη ανάγκη στους αστροναύτες του Απόλλων 13»; «Στην ταινία, η φόρτιση των μπαταριών ήταν η οδηγία για την επίλυση του προβλήματος», είπε ο Woodfill.

Για την λύση του προβλήματος στο Απόλλων 13 χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για να ολοκληρωθούν διαδικασίες που συνήθως απαιτούν μήνες εργασίας, ώστε οι ελεγκτές πτήσης να καταλάβουν πώς να επαναφέρουν την ισχύ στη μονάδα εντολών. Κάτι, που σύμφωνα με τον Woodfill, οφείλεται πραγματικά στην εν λόγω ταινία. «Το πλήρωμα του Απόλλων 13 και τα μέλη του ελέγχου της αποστολής δεν θα ξεχάσουν ποτέ την έμπνευση που τους παρέδωσε το “Marooned” σε μια από τις πιο επικίνδυνες αποστολές τους», σχολίασε σχετικά.

Πηγή:  Space

Προσαρμοσμένη αναζήτηση