Έβγαλε 120.000 ευρώ «καρφώνοντας» άλλους οδηγούς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 14:16 Έβγαλε 120.000 ευρώ «καρφώνοντας» άλλους οδηγούς

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει λανσάρει η Νέα Υόρκη, η οποία επιβραβεύει τους πολίτες που καταγγέλλουν όσους σταθμεύουν προσωρινά τα οχήματά τους δίχως να απενεργοποιήσουν το μοτέρ.

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταστεί η Νέα Υόρκη πιο βιώσιμη, η δημοτική αρχή της πόλης έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Citizens Air Complaint”, το οποίο επιβραβεύει με χρηματικό bonus τους πολίτες που καταγγέλλουν τα επαγγελματικά οχήματα που είναι προσωρινά σταθμευμένα και ο κινητήρας τους λειτουργεί στο ρελαντί.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, το πρόγραμμα έχει συνδράμει στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 2,1 εκ. ευρώ (2,3 εκ. δολάρια), το 1/3 των οποίων έχει διατεθεί στους καταγγέλλοντες την ανωτέρω παράβαση.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση της Νέας Υόρκης είναι να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα χιλιάδες επαγγελματικά οχήματα στους δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οχήματα που δουλεύουν στο ρελαντί στις ΗΠΑ εκπέμπουν εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Και εφόσον περιοριζόταν η υπερβολική λειτουργία των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων στο ρελαντί, θα εξοικονομούνταν ρύποι που αντιστοιχούν στην απομάκρυνση 5 εκ. αυτοκινήτων από τους δρόμους της χώρας.

Έκανε περιουσία καταγγέλλοντας άλλους οδηγούς

Το πρόγραμμα Citizens Air Complaint έχει «αγκαλιαστεί» από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι οργώνουν τους δρόμους σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους παρανομούντες και να επωφεληθούν από το χρηματικό bonus.

Μεγαλύτερος οπαδός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι ο Donald Blair, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Μπρούκλιν και έχει λάβει ήδη πάνω από 50.000 ευρώ (55.000 δολάρια), ενώ περιμένει να του κατατεθούν άλλα 65.000 (70.000 δολάρια). Το συνολικό ύψος της... αμοιβής του ανέρχεται σε 120.000 ευρώ.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι να τραβήξουν - με τη βοήθεια των smartphone τους - ένα τρίλεπτο βίντεο των παρανομούντων βαν ή φορτηγών και να το αποστείλουν στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα φτάσουν στο σημείο για τη βεβαίωση των παραβάσεων.

Σημειώνεται ότι το bonus ανά καταγγελία παράβασης ανέρχεται σε 81 ευρώ (87,5 δολάρια) και αντιστοιχεί στο 1/3 του διοικητικού προστίμου.

To NBC επισημαίνει ότι υπάρχουν ανεξόφλητα πρόστιμα συνολικής αξίας γύρω στα 7,4 εκ. ευρώ (8 εκ. δολάρια), με τις συχνότερες παραβάσεις να αφορούν τις εταιρείες FedEX, UPS και Amazon, οι οποίες έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ότι προσπαθούν να τα αποπληρώσουν.

Πηγή: NBC

Προσαρμοσμένη αναζήτηση