Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διονύσης Σιμόπουλος: Κράτησε το χιούμορ του μέχρι το τέλος...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 18:10 Διονύσης Σιμόπουλος: Κράτησε το χιούμορ του μέχρι το τέλος...

«Ο μπαμπάς μας πριν δύο ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. "Έφυγε" με χαμόγελο στα χείλη.»

Αυτήν την ανάρτηση έκαναν πριν λίγο τα τρία παιδιά του Διονύση Σιμόπουλου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Του επιφανούς αστροφυσικού, επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αλλά και φίλου της πόλης μας, που χθες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών.

Πρόλαβε όμως να διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι», όπως την είχε αφηγηθεί ο ίδιος στην Καθημερινή το 2019. Τότε λοιπόν  αποκάλυψε και το σημείο όπου είχε την πρώτη του επαφή με τον ουρανό κι αυτό ήταν στην Αμφίκλεια. 

«Το 1960, γιορτάζονταν τα 50 χρόνια προσκοπισμού στην Ελλάδα με μια μεγάλη κατασκήνωση στην Αμφίκλεια. Είχαν στείλει αντιπροσωπείες αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν οι δικές τους σκηνές και ο εξοπλισμός και πώς τα δικά μας… Μαζί με τις σκηνές τους είχαν στήσει και τρία τηλεσκόπια. Εμείς τηλεσκόπιο ούτε σε φωτογραφία δεν είχαμε δει. Θέλαμε να δούμε μέσα από αυτά αλλά ντρεπόμασταν. Τελικά σκέφτηκα:
"Η μισή ντροπή δική μας κι μισή ντροπή δική τους". Αυτή είναι μια φράση που με ακολουθεί εδώ και 76 χρόνια. Πήγα λοιπόν και τους ρώτησα, και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ο Γαλαξίας σε όλο του το μεγαλείο. Εκείνο όμως που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν το Φεγγάρι
», είπε ο ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος.