Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές 2023: Πώς υπολογίζονται οι έδρες με την απλή αναλογική

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 07:48 Εκλογές 2023: Πώς υπολογίζονται οι έδρες με την απλή αναλογική

Τι ποσοστό χρειάζονται τα κόμματα για να μπουν στη Βουλή.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν οι εκλογές του 2023 και συγκεκριμένα η πρώτη αναμέτρηση στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το συγκεκριμένο σύστημα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και προβλέπει ότι οι ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ενώ το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%.

Πώς υπολογίζονται οι έδρες με την απλή αναλογική; 

Όπως αναφέρει το "Έθνος", στο σύστημα της Απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια. Το εκλογικό αυτό σύστημα δέχεται την κριτική ότι δεν παράγει ισχυρές πλειοψηφίες, αφού η εμπειρία στις δυτικές κοινωνίες δείχνει πως σπάνια κάποιος συνδυασμός λαμβάνει το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην καθαρή μορφή της απλής αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο). Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15% με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς λευκά και άκυρα), θα είχε 15/100x300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Τι γίνεται με τις αδιάθετες έδρες;

Τέλος, όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νόμος 4406/2016.