Πρόταση για αδελφοποίηση Λαμίας – Τολέδο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 19:56 Πρόταση για αδελφοποίηση Λαμίας – Τολέδο

Ένα από τα θέματα που δεν έτυχαν της απαραίτητης προβολής είναι η πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων για την αδελφοποίηση της πόλης της Λαμίας με την πόλη Τολέδο της Ισπανίας.

Κοινός παρανομαστής οι προβεβλημένοι Λαμιώτες καλλιτέχνες που συνδέονται με τον Ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα τον ισπανικό πολιτισμό και κυρίως με τον εμβληματικό Ελ Γκρέκο που αποτέλεσε την πηγή της αγάπης τους για την τέχνη.

Η αναφορά γίνεται για τους ζωγράφους Αλέκο Κοντόπουλο και Βασίλη Σίμο, καθώς και τον Λαμιώτη χαράκτη και ζωγράφο Δημήτρη Παπαγεωργίου (1928-2016). Ο τελευταίος ήταν ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο και για τις δύο χώρες συνδέοντας τις παραδόσεις τους και δημιουργώντας τον Ισπανο-ελληνικό Πολιτιστικό Σύνδεσµο, µε Πρόεδρο τον Αντόνιο Τοβάρ και Αντιπρόεδρο τον ίδιο.

Όλοι τους έζησαν και δηµιούργησαν αφήνοντας πολιτισµικές παρακαταθήκες τεράστιας σηµασίας και στις δύο χώρες. «Με κοινό στοιχείο το µυθολογικό έµβληµα του Ταύρου, τις παραδόσεις της Μεσογείου, της Θάλασσας και της Γης εκφράζουν τη συλλογική πολιτισµική κληρονοµιά της Ευρώπης, τη µνήµη, τις κοινές αναφορές, τις διαχρονικές αξίες», αναφέρει η σχετική εισήγηση που υπερψηφίστηκε στο ΔΣ.

Μένει να αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια πέραν της τεχνοκρατικής προσέγγισης (για τη σύνταξη φακέλου) θα τύχει της ανάλογης πολιτιστικής φροντίδας, προκειμένου να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα οφέλη μιας τέτοιας αδελφοποίησης.

Την παρακολούθηση των προτάσεων έχει αναλάβει το Αυτοτελές Τµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση