Λαμία: Παρουσίαση νέων ποιητικών συλλογών του Θεόδωρου Σαντά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 22:22 Λαμία: Παρουσίαση νέων ποιητικών συλλογών του Θεόδωρου Σαντά

Δύο νέα έργα από τον Λαμιώτη λογοτέχνη και μέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών».

Μια ξεχωριστό τρόπο παρουσιάστηκαν οι ποιητικές συλλογές «Ανατομία του Ουρανού» και «Από Αμφιπόλεως εις Δίον» του Θεόδωρου Σαντά, την Κυριακή το πρωί 18-11-2018, στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ηράκλειας του Δήμου Λαμίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηράκλειας «Ηρακλείδες» και η Αμφικτιονία Ελληνισμού.

Ο Θεόδωρος Σαντάς γεννήθηκε στην Ηράκλεια της Φθιώτιδας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι μαθηματικός, παντρεμένος με τη Σμαρώ Δημάκου και έχουν τρεις κόρες. Είναι τακτικό μέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» και μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Διετέλεσε πρόεδρος της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» και είναι ιδρυτικό μέλος της «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τον Πολιτισμό, Αργοναύτες», μέλος του Δ.Σ. της «Αμφικτιονίας Ελληνισμού» και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του απόδημου ελληνισμού. Έχει αξιόλογο ποιητικό έργο με διακρίσεις και βραβεύσεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς επισήμων και συντόνισε η κόρη του ποιητή, Θεατρολόγος – Εκπαιδευτικός Δήμητρα Σαντά, η οποία μαζί με τον ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου Κώστα Πρέκα απήγγειλαν ποιήματα του Θεόδωρου Σαντά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν :

α) Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηράκλειας Ηλίας Ρωμαίος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηράκλειας Βαλεντίνος Πουγκακιώτης, οι οποίοι τόνισαν πως είναι υπερήφανοι για τον άνθρωπο, τον επιστήμονα και τον ποιητή Θεόδωρο Σαντά, γιατί τιμά το χωριό του και τη Φθιώτιδα.

β) Η πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ξανθή Κουτσογιάννη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «… Η ποίηση του θεόδωρου Σαντά προσεγγίζει με ευαισθησία και ευγένεια ψυχής τον άνθρωπο, τη ζωή, τη φύση, αναδεικνύοντας διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Η θετική οπτική που αντιμετωπίζει τον κόσμο γύρω του και το έντονο ερωτικό στοιχείο προβάλλεται μέσα από υπέροχες εικόνες , που μεταδίδουν αισιοδοξία στον αναγνώστη. Ο Θ. Σαντάς, ερωτευμένος με τη ζωή, δεν αφήνει τον χρόνο και τις δυσκολίες ν’ αγγίξουν, να φθείρουν και να σκληρύνουν την ψυχή του. Παραμένει πάντα ο ευαίσθητος έφηβος και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ποίησή του.»

γ) Ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού Δημήτρης Μπουκόνης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «… ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος φίλος μου Θέόδωρος, ο απόλυτα δηλωτικός και επεξηγηματικός ποιητής, με το πλούσιο ποιητικό του έργο, με ζηλευτά μουσικά ακούσματα, επιθυμεί και το επιτυγχάνει θαυμάσια να μας συνετίζει, να μας χαροποιεί, αλλά και να μας διδάσκει για το δίκαιο και το αληθινό, για τις ασύγκριτες και αξεπέραστες αρετές μας, την ταπεινοφροσύνη, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά. Οι στίχοι του μαρτυρούν τα πνευματικά και ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων, που λάμπουν ανά τους αιώνες και οφείλουμε να κρατάμε καθαρά και αδιαπραγμάτευτα.»

δ) Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης λογοτεχνών (ΠΕΛ) Ηλίας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «… Χαίρομαι γιατί η αίθουσα γέμισε με τέτοιες καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως πολλοί αγαπούν το Θ. Σαντά. Ο πρόεδρος της ΠΕΛ χαιρετίζει την εκδήλωση και στέλνει την αγάπη του. Για μένα είναι χρέος τιμής να είμαι εδώ, να είμαι κοντά στη χαρά ενός τόσου σπουδαίου ποιητή, ενός τόσου σπουδαίου ανθρώπου που έχει μια ψυχική αγκαλιά για όλους. Κ. Θόδωρε ευχαριστώ θερμά για την αγάπη σου και καλοτάξιδα τα βιβλία σου. Τέλος θέλω να πω, πως ο θεόδωρος Σαντάς, ο δικός μου κ. Θόδωρος είναι μια οικογένεια που επιλέγεις.»

Για τις ποιητικές συλλογές «Ανατομία του Ουρανού» και «Από Αμφιπόλεως εις Δίον» μίλησαν :

1) Ο Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθ. Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. μίλησε για την ποιητική συλλογή «Ανατομία του Ουρανού» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « … Καλούμαστε σήμερα να κοιτάξουμε στοχαστικά, με αφορμή την εν λόγω συλλογή του έξοχου ομότεχνου και φίλου μου Θ. Σαντά, ένα παρόν και μια εποχή κρίσης, αφασίας, έσχατης περιπλοκότητας και διακινδύνευσης, που δυσχεραίνουν έως περιστέλλουν ή και ακυρώνουν κάθε δυνατότητα πρόβλεψης : πρόκειται για μια ιστορική φάση πολιτικής της οικονομίας, έσχατης συσμένειας, έκγονο μιας μακάριας κριτικής των ιδεολογιών, οι οποίες μετέρχονταν τη λογική της απόκρυψης ως προαγωγική «αλήθειας» στο εσωτερικό μιας «βούλησης για γνώση».

Η ποίηση του Θεόδωρου Σαντά, συνέχεται με ένα αρχικό αντιγύρισμα φιλοσοφικού της υπερπροσδιορισμού και διατηρεί την ένταση και το πάθος της σωματικότητας στη φαινομενολογική της εκδοχή ως ανειλημμένης από τη σκέψη, ανοίγοντάς μας στο τριπλό του κόσμου, της καθημερινότητας και της ύπαρξης (ζωής), καθώς μετέρχεται τη μέθοδο της βραχύτητας, της συμπύκνωσης και της καταληπτότητας – με αντιληπτικές εστιάσεις – εστιάσματα σε ένα επίπεδο σύνθεσης νε (εν)αισθητικές μορφές.»

 2) Ο Κώστας Τσιαλαφούτας, Δάσκαλος – Ποιητής- Αντιπρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων μίλησε για την ποιητική συλλογή «Ανατομία του Ουρανού» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «…Προτιμήθηκε ο τίτλος αυτός, γιατί έχει αναφορά στο φως, όπου το πνεύμα και η σκέψη αποκτά μια καθαρότητα και χαρίζει δικαιοσύνη. Για τον ίδιο, ο στίχος είναι μια ιερουργία της ποίησης, μια ανατομία τα’ ουρανού.

Ο Θεόδωρος Σαντάς είναι λυρικός ποιητής, όπου καταγράφει τα ανθρώπινα συναισθήματα και την καθημερινότητα με ευγένεια, με λιτό και ουσιαστικό τρόπο. Είναι ιδεολόγος και ποιητής της αμεσότητας. Ο λόγος του είναι καθαρός.

 Πιστεύει πως η παιδική αθωότητα πρέπει να παραμείνει μέσα μας, να λειτουργεί ως φωτεινός φάρος που δεν θα επιτρέπει να στεγνώσει η ψυχή μας.

Η ποίησή του δεν είναι μονοδιάστατη. Υπάρχει πολυσημία με στόχους. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν μουσικότητα. Έχουν ρυθμό που οδηγεί στην αρμονία.

Στο ποίημά του ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ αναφέρει : «Γυρεύω έναν κόσμο, με την αθωότητα των παιδιών/ μια ποίηση με τα ιερά και τα όσια της φυλής»

Τα παιδικά βιώματα , οι ήχοι και οι μυρωδιές της γενέθλιας γης, οι εικόνες και τα χρώματα της Φθίας, καθώς και τα αγαπημένα του πρόσωπα, κατέχουν σημαντική θέση στα ποιήματα του θεόδωρου Σαντά.

α) « Έμεινε παιδί της παράδοσης, με τις συνήθειες της μάνας με το χαμόγελου του πατέρα και τις μνήμες του όλες»

β) «Σε γύρεψα στους όρμους της Φθίας/ στο μπρούτζινο άρμα του Αχιλλέα»

Το ερωτικό στοιχείο είναι εμφανές στην ποίηση του Σαντά. Τοποθετεί τη γυναίκα πολύ ψηλά, μιλά με σεβασμό και θαυμασμό για την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά, η οποία αποτελεί πηγή ζωής και έμπνευσης.

 Σέβεται τα Θεία και εμπλέκει το θεϊκό στοιχείο στην ποίησή του με εκπληκτικό τρόπο.

Αναφέρει : «Κι είναι δώρο Θεού να μπορώ να ηνιοχώ το άρμα της ποίησης»

Ως μαθηματικός παντρεύει τη μαθηματική σκέψη με την ποίηση. Περιλαμβάνει την ακρίβεια της γεωμετρίας και την απόλυτη σαφήνεια, που απορρέει απ’ αυτήν.

Αναφέρει σε ποιήματά του :

α) «Ποιος θα μπορούσε αλήθεια/ να αλλάξει την επαλληλία των κύκλων μας»

β) « Έσμιξα της αγάπες της μάνας μου με τις δικές μου

κι είπα μια ιστοσελίδα να κάνω Και να την ονομάσω ¨Γεωμετρία και ποίηση»

 Εκφράζει την αγάπη του για την πατρίδα και την αγωνία του για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας. Πιστεύει πως δεχόμαστε μοιρολατρικά την αλλοτρίωση, αφού δεν προβάλλουμε καμία αντίσταση και τα νιάτα της πατρίδας ξενιτεύονται.

Διατυπώνει με αιχμηρό τρόπο την παράδοση και το ξεπούλημα της ελληνικότητας αντί πινακίου φακής.

«Ψάχνω μια λέξη για την ντροπή είπε ο ποιητής,

Μια λέξη ν’ αντέξω στους ανέμους, που ισοπεδώνουν τη χώρα μου,

Μια λέξη ν’ αποδιώξω το σαθρό και το ανήθικο»

3) Ο Κώστας Νίγδελης, φιλόλογος- ιστορικός-λογοτέχνης –λαογράφος μίλησε για την ποιητική συλλογή «Από Αμφιπόλεως εις Δίον» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «…Το πόνημα - ποιητική συλλογή προκύπτει από την ανάδυση συναισθημάτων, την ανάσυρση εικόνων, εμπειριών, αναμνήσεων. Εκείνα που ανακαλεί ο δημιουργός μπορούν να λειτουργήσουν σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, δηλαδή να αγγίξουν την ψυχή του αναγνώστη. Οι ψυχικές καταστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν λυτρωτικά, θεραπευτικά, και για τους δύο. Παράλληλα μετασχηματίζουν τη διάθεση εξομολόγησής του για επικοινωνία, σε δημιουργική πράξη. Έργα πλημμυρισμένα από υπαρξιακά στοιχεία και από συμβολισμούς, που εκφράζουν με ένταση τα μηνύματα του σύγχρονου ανθρώπου, που άλλοτε εμποδίζεται να δει όλες τις όψεις των προβλημάτων κι άλλοτε θέλγεται από τ΄ όνειρο, που δίνει κι αυτό ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή μας. Αριστουργήματα γεμάτα τρυφερότητα, θαλπωρή … ισχυρότατο φάρμακο για τα αδιέξοδα της σημερινής μας εποχής, με λόγο καθαρότατο – εκφραστικό – αλλά πολύ ουσιώδη.

Η θαυμαστή τοποθέτηση προς την αρχαία σοφία, προς το κλασσικό απέριττο κάλλος της τέχνης, των αγαλμάτων, σηματοδοτεί άλλη μια επιλογή θεματική.

Φίλοι, δικοί, γνώριμες οσμές, εικόνες συνθέτουν το μικρόκοσμο του ποιητή. Ο μακρόκοσμός του, έννοιες όπως : πατρίδα, Αιγαίο, εθνικές περιπέτειες, πνευματική ελευθερία. Κοντά σ’ αυτές, η θεότητα, πρωταρχική πηγή από την οποία εκπηγάζουν και στην οποία επιστρέφουν τα πάντα, αποτελεί σημείο αναφοράς ποιημάτων της συλλογής.»

4) Η Ελευθερία Αναγνωστάκη – Τζαβάρα, Καθ. Αγγλικής Φιλολογίας – τ. Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) μίλησε για το ποιητικό έργο του Θεόδωρου Σαντά και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «… Όλα τα βιβλία του ποιητή Θεόδωρου Σαντά είναι πνοές στοχασμού, ευθύνης και ποιητικής ευθιξίας. Εμπνέεται από ένα προεκτατικό όραμα ζωής. Έτσι ο κάθε στίχος του και λέξη, είναι μια ψυχή κυνηγημένη από την ταχύτητα του χρόνου, πυρπολημένη από την αγάπη. Το σύνολο των ποιημάτων εμφανίζεται δυναμικό, έντονο, κοφτερό, οργανωμένο γύρω από τον πυρήνα του, αποκαθαρμένο από λεκτικά βάρη. Κι έρχονται τα όνειρα όπου οι λέξεις θερμαίνονται και γίνονται φράσεις, ομιλία και γραπτός ποιητικός λόγος. Η αλφαβήτα η μαγική. Με ισχυρό συγκινησιακό σπινθήρα, οι τίτλοι των ποιημάτων του, μας καθοδηγούν σε εσωτερικά τοπία, οδόσημα ευαισθησίας και τρυφερότητας. Σε όλα τα βιβλία του είδα αγάπη για τη γλώσσα και το γραπτό λόγο.

Η μνήμη παραπέμπει στην χαμένη παιδική ηλικία κι αντικατοπτρίζει με τρυφερότητα, την πορεία του ποιητή μέσω της καθημερινής ζωής. Αναδύεται ένας κόσμος μεταιχμιακός που αιωρείται ανάμεσα στο πριν και το τώρα και προσμετράται μέσω τηςμνήμης. Οραματίζεται έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα συμβατικά του σχήματα κι ανοίγει όλους τους πόρους ύπαρξής του στον έρωτα και στη χαρά της ζωής.

Το ανέκφραστο κυνηγάει τον κάθε ποιητή. Ο ποιητής Σαντάς, ιερέας του κάλλους, παραμένει παγανιστικά πιστός της ζωής και διασώζει μιαν παιδική καρδιά. Ελπίζει σε μια πυρκαγιά ονείρων. Κι εμείς που τον παρακολουθούμε, δανειζόμαστε λίγο φως και λίγο χρώμα από τον ουρανό και τη θάλασσα της ποίησής του. Τι παραπάνω να ζητήσουμε από τον ποιητή, όταν εκπληρώνει το χρέος του απέναντι στην ποίηση, στην εποχή του και στον εαυτό του.

Έτσι, σ’ αυτή την εποχή της μεγάλης πείνας ιδανικών, το αντίδωρο καρδιάς που μας μοιράζει ο Θόδωρός μας, είναι το μόνο που μπορεί να μας χορτάσει και τον ευχαριστούμε.»

Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από τη σύζυγο του ποιητή Σμαρώ Δημάκου. Την απαγγελία ποιημάτων έκλεισε ο εκφραστικότατος Κώστας Πρέκας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «… Ο Θεόδωρος Σαντάς ήταν και είναι ο ελεύθερος άνθρωπος, πράγμα σπάνιο για τον αιώνα μας. Γι’ αυτό κι άρθρωσε δική του ποίηση, δική του σκέψη, δικό του λόγο δικό αιώνα. Ελεύθερος ο στοχασμός, ξεθάβει ολοένα την αλήθεια και τις αξίες της, ελεύθερο το αίσθημά του, αποκαλύπτει την ομορφιά και της δίνει καινούρια στιλπνότητα. Ελεύθερη προμηθεϊκή η συνείδησή του απέναντι στο φίλο, απέναντι στον αντίπαλο, απέναντι στο συμφέρον, απέναντι σε όλους εκείνους που εκμαυλίζουν με άφατη τέχνη την ψυχή μας.

Φίλε, Θόδωρε, για μια ακόμη φορά το όνομά σου θα ηχήσει στη χώρα μας, όπως ο κομιστής μιας μεγάλης ελπίδας, την επλίδα που πηγάζει από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τις υψηλές μνήμες. Από τη λάμψη όλων εκείνων που συγκροτούσαν το ελληνικό μεγαλείο, όλων εκείνων που κάνουν την καρδιά να πάλλεται.»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηράκλειας προσέφεραν από κοινού αναμνηστική τιμητική πλακέτα στο χωριανό τους , στον ποιητή Θεόδωρο Σαντά.

 Ο ποιητής Θεόδωρος Σαντάς φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους συντελεστές και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς και τους παρευρισκόμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους . Αναφέρθηκε στην αξία της ποίησης και ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε σήμερα.

«Μα πάντα όταν γράφεις, κάτι μένει στα ειλητάρια της ψυχής,

 να ξαναφέρει την Άνοιξη στην ερημιά των αποσταμένων»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συμπόσιο στην Ηράκλεια, σε ένα ήσυχο και όμορφο ταβερνάκι του χωριού του.

Όπως σημειώσαμε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου γέμισε από φίλους της ποίησης και του Θεόδωρου Σαντά. Ανάμεσά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ευθύμιος Καραΐσκος, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων και Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κοτρωνιάς και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Κερπινιώτης.

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση