Γιόρτασαν και φέτος τον «χόνδρο» στην Αμφίκλεια (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 11:18 Γιόρτασαν και φέτος τον «χόνδρο» στην Αμφίκλεια (ΦΩΤΟ)

Στην Αμφίκλεια των παραδόσεων, ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβίωσε και φέτος (05/12) το έθιμο του «χόνδρου» στην Πλατεία Παρνασσού (πάνω πλατεία).

Σχετικά χαμηλές ήταν οι χθεσινές θερμοκρασίες στην βραδινή Αμφίκλεια (05.12.2019), αλλά όπως πάντα ο ζεστός και καλοφτιαγμένος περίφημος «χόνδρος» σε συνδυασμό με το άφθονο κρασάκι, ήταν το αντίδοτο.

Η αρχική απειλή βροχής έστω και χαμηλής μετέφερε ελάχιστα το χώρο σερβιρίσματος, ήτοι μέχρι τον ισόγειο προθάλαμο του Δημοτικού καταστήματος.

Μαθήτριες του Γυμνασίου, έδωσαν το κάτι παραπάνω στη γιορτινή ατμόσφαιρα, χορεύοντας Δημοτικούς χορούς του τόπου.

Η ετήσια αναβίωση από τον Λαογραφικό Σύλλογο (θεματοφύλακα των τοπικών εθίμων και παραδόσεων) του «χόνδρου» έχει πολλά και νοσταλγικά να πει στους παλιότερους και να ενημερώσει τους νέους για την καθημερινότητα των προγόνων τους, ώστε οι "ρίζες" να παραμένουν γερές και οι απαραίτητοι κοινωνικοί δεσμοί συνοχής, με την συμμετοχή, ισχυροί.

Δ.Ι.Καλπύρης

Για την Αμφίκλεια, χόνδρος = χυλώδες εύγευστο ζεστό έδεσμα με βάση το σιτάρι.

Παρασκευαζόταν με ιδιαίτερη μέθοδο, στα Αμφικλειώτικα σπίτια παλιότερα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου (05.12) και σηματοδοτούσε, στην κατ’ εξοχήν τότε αγροτική Αμφίκλεια, το τέλος της σποράς των δημητριακών και των εξωτερικών αγροτικών ασχολιών λόγω του καιρού, αλλά και λόγω των σημαντικών γιορτών της Χριστιανοσύνης οι οποίες ακολουθούσαν.

Αναβιώνει κάθε χρόνο από την «Δαδιώτικη Εστία».

Δείτε φωτογραφίες:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση