Πολιτισμός και Άσκηση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 22:18 Πολιτισμός και Άσκηση

Γράφει ο Γιάννης Γεωργαντζάς...

Σαν λαός είμαστε ευλογημένοι που καταγόμαστε από μια χώρα με πλούσιο πολιτισμικό υπόβαθρο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια κάθε λαός που περνούσε από αυτή τη γη, ακουμπούσε και ένα στοιχείο του δικού του πολιτισμού, το οποίο ενώνονταν με αυτό των ντόπιων κατοίκων και δημιουργούνταν ένα ακόμη νέο στοιχείο πολιτισμού μας. Η Ελλάδα, η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, μας αφήνει σαν παρακαταθήκη εκτός από τον πολιτισμό και την πλούσια λαογραφία της. Αξίες, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, χοροί, είναι μερικά από τα στοιχεία της Ελληνικής κοινωνίας που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά ακόμη και σήμερα, όσο σκληρά και αν παλεύει το σπαθί της παγκοσμιοποίησης να κατατροπώσει ότι πολυτιμότερο μας έχει μείνει σαν λαός.

Πολλές έρευνες μας δείχνουν ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, κατατάσσεται στην κορυφή της Ευρώπης σε ποσοστό αγυμνασίας. Πώς μπορούμε λοιπόν εύκολα και ευχάριστα να ασκούμαστε και παράλληλα να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές τον πολιτισμό μας ; Η απάντηση είναι η ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς. Οι παραδοσιακοί χοροί είναι βαθιά ριζωμένοι στον πολιτισμό, στο «αίμα» μας, ξυπνούνε συναισθήματα, σκέψεις και μνήμες.

Κάθε ‘κομμάτι’ της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από τον δικό του πολιτισμό, και τις δικές του παραδόσεις από την Μακεδονία με τα χάλκινα ακούσματα, μέχρι την Κρήτη με τη λύρα της. Σε τόπους πονεμένους και αλησμόνητους όπως ο Πόντος, η Μικρά Ασία, η Ανατολική Ρωμυλία και άλλες περιοχές, όπου οι Έλληνες έζησαν εκεί για χιλιάδες χρόνια, διακρίνουμε ακόμη και σήμερα έντονα τα πολιτισμικά στοιχεία εκείνων των περιοχών, εκείνων των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και της Γης με τον απόδημο ελληνισμό. Η συστηματική ρυθμική κίνηση υπό τον ήχο της μουσικής πάντα εξέφραζε την βαθύτερη έκφραση των συναισθημάτων και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με στοιχεία από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Διακρίνουμε διαφορετικά τραγούδια σε γάμους, σε χαρές, και άλλα που αναφέρονται σε πολέμους και ξεριζωμούς.

Και που θα με βοηθήσουν οι παραδοσιακοί χοροί; Η απάντηση είναι η ζωντάνια που προσφέρει η κίνηση υπό τον ήχο της μουσικής, το αίσθημα του συνυπάρχω, μιας και γνωρίζεις νέους ανθρώπους, δημιουργείς νέες φιλίες και σχέσεις, ενημερώνεσαι για τη λαογραφία του τόπου σου, της χώρας σου. Ερχόμαστε όμως τώρα σε ένα ίσως από τα πιο σημαντικά οφέλη του παραδοσιακού χορού για την υγεία μας. Ο χορός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την διατήρηση ενός γερού και υγιούς σώματος. Λειτουργώντας ως αερόβια άσκηση βελτιώνει την μυϊκή αντοχή και μειώνει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου μιας και διευκολύνει τη λειτουργιά του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Κατατάσσεται στις ασκήσεις με τους λιγότερους μυοσκελετικούς τραυματισμούς,  μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης και βοηθά για την υγιή σκέψη.

 Μπορεί λοιπόν η άσκηση να είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας;. Ας το δοκιμάσουμε για τα πειστήρια!

ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση