Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαθησιακές δυσκολίες: «Όλα τα παιδιά μαθαίνουν… Απλώς, όχι την ίδια μέρα και ούτε με τον ίδιο τρόπο!»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 11:55 Μαθησιακές δυσκολίες: «Όλα τα παιδιά μαθαίνουν… Απλώς, όχι την ίδια μέρα και ούτε με τον ίδιο τρόπο!»

Η περίπτωση των μαθησιακών δυσκολιών

«Όλα τα παιδιά μαθαίνουν…Απλώς, όχι την ίδια μέρα και ούτε με τον ίδιο τρόπο!» (GeorgeEvans).

Με τα λόγια αυτά, ο GE, ξεκαθαρίζει σε μια μόλις φράση, πως κάθε παιδί κατορθώνει να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει την δική του ισχυρή προσωπικότητα, μέσω της σωστής και κατάλληλης διαπαιδαγώγησης. Η αξιοπρεπής εκπλήρωση των ακαδημαϊκών στόχων αλλά και των ονείρων μιας ζωής, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών, με τον κάθε γονιό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγό να γίνεται πιστός σύμμαχος στην προσπάθεια τους αυτή.

της Αποστολοπούλου Ιωάννας, Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός Κέντρο Λογοθεραπείας – Ονειρολόγιο

Στο παρελθόν υπήρχαν οι χαρακτηρισμοί ‘’καλός’’ και ‘’κακός’’ μαθητής ή εκφράσεις του τύπου ‘’δεν τα παίρνει τα γράμματα’’,αυτάείναι ταμπέλες που στις μέρες μας εκλείπουν από το λεξιλόγιο μας, αφού η επιστήμη έχει πολύ σοφά αποδείξει πως αυτός ο ‘’κακός στα γράμματα’’ μαθητής, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιδί με κάποια μαθησιακή δυσκολία. Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται ανάμεσά μας, είτε στην τάξη του παιδιού μας, είτε το ίδιο μας το παιδί και χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη μας. Η επιστήμη της Ειδικής Εκπαίδευσης χαρίζει απλόχερα αυτήν την βοήθεια αλλά και την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να μάθουν, όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στις μαθησιακές δυσκολίες, τι ενημέρωση έχουμε και τι γνωρίζουμε ώστε να δούμε τα σημάδια νωρίς για να μην ταλαιπωρείται το παιδί, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί;

Σχετικά με τον ορισμό και την ταξινόμηση…

Σήμερα, οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ), σύμφωνα με την NationalJointCommitteeonLearningDisabilities (NJCLD) στις ΗΠΑ, είναι ένα σύνολο διαταραχών που εμφανίζονται σε μία ή περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες που έχουν σχέση με την αντίληψη ή χρήση του λόγου, γραπτού ή προφορικού, γι’ αυτό και έχουν αντίκτυπο σχολικές δεξιότητες. Τα άτομα που εμφανίζουν τέτοιες διαταραχές παρουσιάζουν ατέλειες στο διάβασμα, στην ομιλία, στη γραφή, στο συλλαβισμό/ορθογραφία ή τις μαθηματικές πράξεις, δυσκολίες στην κινητική δεξιότητα και δυσχέρειες στην ενδοπροσωπική ή διαπροσωπική προσαρμογή. (Κρόκου, 2007), (Παντελιάδου, 2009).

Η τέταρτη έκδοση του Διαγνωστικού & Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών(DSM-IV) του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου κατηγοριοποιεί τις ΕΜΔ ως εξής:

  • διαταραχή της ανάγνωσης (δυσλεξία)
  • διαταραχή των μαθηματικών (δυσαριθμησία)
  • διαταραχή της γραπτής έκφρασης (δυσαγραφία) και
  • μαθησιακή διαταραχή που δεν προσδιορίζεται αλλιώς. Σ’ αυτήν εμπίπτουν εκείνεςοι περιπτώσεις στις οποίες τα διάφορα διαγνωστικά κριτήρια δεν πληρούνται σετόσο ξεκάθαρο βαθμό ώστε να ισχύει μία από τις 3 πρώτες κατηγορίες.

Πιθανά αίτια…

Για πολλά χρόνια οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν και να συσχετίσουν ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στις μαθησιακές δυσκολίες. Τα πιθανά αίτια των ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τους βιολογικούς, τους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. (Τρίγκα-Μερτίκα, 2010).

Χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών…

Υπάρχει ποικιλία από άτομο σε άτομο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών. Αρχικά, το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται στην ανάγνωση ή/και τη γραφή. Το πιο κοινό χαρακτηριστικό των διαταραχών της ανάγνωσης αφορά στη δυσκολία του παιδιού να διακρίνει τους φθόγγους στις λέξεις που ακούει. Απ’ την άλλη, τα παιδιά με διαταραχές στη γραπτή έκφραση δεν εμφανίζουν δυσκολία μόνο στη γραφή αλλά δυσκολεύονται και σε άλλες δραστηριότητες όπου χρειάζεται να συντονίσει το χέρι με το μάτι. Άλλα χαρακτηριστικά είναι να υπάρχει δυσκολία στο να μνημονεύσουν και να διασπάται εύκολα η προσοχή τους. Είναι δύσκολο να ακολουθήσουν οδηγίες και να συντονιστούν την ώρα του μαθήματος, οι έννοιες που είναι σχετικές με το χρόνο τα δυσκολεύουν και υπάρχει πρόβλημα στην οργάνωση.

Ακόμη, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να επιδείξουν και χαρακτηριστικά όσον αφορά τη συμπεριφορά. Μπορεί αυτή να είναι παρορμητική και να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Σχετικά με την ομιλία τους, αυτή μπορεί να είναι ανώριμη και να μην μπορούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να εκφράσουν κάτι. Επιπλέον, η οποιαδήποτε νέα κατάσταση στη ζωή τους μπορεί να τα μπερδέψει και να μην ξέρουν πως να την αντιμετωπίσουν. Οι καθημερινές εμπειρίες μπορεί να τα οδηγήσουν σε εκδηλώσεις θυμού και ανυπακοής και το επίπεδο της αυτοεκτίμησης τους να είναι χαμηλό.

Προφανώς όλα αυτά τα χαρακτηριστικά από μόνα τους δεν αρκούν για να πούμε ότι ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες. Οι γονείς καλό είναι να συμβουλευτούν άμεσα ειδικό αν το παιδί τους παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται πανικός και προβληματισμός από τους γονείς, όταν πέσει στην αντίληψή τους πως το παιδί διαθέτει κάποιο χαρακτηριστικό που να παραπέμπει σε μαθησιακή δυσκολία. Αυτό που θα πρέπει να τους χαροποιεί είναιτο γεγονός ότι όσο πιο νωρίς εντοπιστούν οι δυσκολίες, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστούν,ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν επιτυχίες στον ακαδημαϊκό, κοινωνικό καισυναισθηματικό τομέα της ζωής του.

Αν λοιπόν κάποιος γονέας θεωρεί πως το παιδί του έχει μαθησιακές δυσκολίες, πρέπει να δράσει με τον καλύτερο τρόπο. Να βρει την πολύτιμη υποστήριξη που θα εγγυηθεί στο παιδί του μια σωστή και επιτυχημένη διάγνωση και αποκατάσταση. Αυτό ακριβώς προσφέρει τοΚέντρο Ειδικών Θεραπειών Ονειρολόγιο. Το κέντρο διαθέτει ομάδα ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγος, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός) παρέχοντας έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών.