Το πολιτιστικό μας καλοκαίρι ξεκινά με το ΔηΠεΘε και με νέες προσδοκίες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 09:05 Το πολιτιστικό μας καλοκαίρι ξεκινά με το ΔηΠεΘε και με νέες προσδοκίες

Δείτε τον τον προγραμματισμό του ΔηΠεΘε Ρούμελης για το καλοκαίρι και το χειμώνα. 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρούμελης, όπου υποβλήθηκε προς συζήτηση και έγκριση ο σχεδιασμός του θεάτρου μέχρι το τέλος του έτους, από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Νίκο Ορφανό.

Στη συνεδρίαση αυτή εγκρίθηκε ο σχεδιασμός και η στόχευση που αφορούν το νέο στίγμα του Θεάτρου, στη μετά covid εποχή.

Το ΔηΠεΘεΡ τους προηγούμενους τρεις μήνες, ασχολήθηκε επισταμένα με τα οργανωτικά θέματα, ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί ανανεωμένο, ποιοτικά και οργανωτικά τους Λαμιώτες θεατές, αλλά και να προσφέρει υψηλού επιπέδου πολιτιστικές υπηρεσίες.

Με στόχο την πλήρη καταστατική λειτουργία του ΔηΠεΘεΡ, καταρτίστηκε ένας σχεδιασμός υψηλής υπευθυνότητας, απέναντι στην πόλη της Λαμίας και την Περιφέρεια, τους θεατές, τη νέα γενιά, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Θεάτρου, αλλά και με υψηλές προσδοκίες στο ποιοτικό περιεχόμενο.

Θέλοντας να ενεργοποιήσουμε με τον πιο άμεσο τρόπο το Θέατρό μας, οργανώσαμε τις παραγωγές μας, πολύ πριν την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των θεάτρων, ώστε να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε ένα ποιοτικό πολιτιστικά καλοκαίρι, με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχολαστική εφαρμογή, αλλά και σε ένα ακόμα πιο πλούσιο πολιτιστικά χειμώνα.

Βάσει αυτών των στόχων, ο σχεδιασμός του ΔηΠεΘεΡ για τους μήνες του καλοκαιριού περιλαμβάνει:

Ι. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2021:

1. Τη θεατρική συμπαραγωγή με το ΔηΠεΘε Καλαμάτας, ενταγμένη στις δράσεις εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, υπό τον τίτλο: «Υλικό Καποδίστριας».

Σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔηΠεΘε Καλαμάτας, ένα έργο για τις στιγμές και την αγωνία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Στο ρόλο του Καποδίστρια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔηΠεΘεΡ Νίκος Ορφανός.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 3& 4 Ιουλίου στο Κάστρο Καλαμάτας. Ακολουθεί περιοδεία σε Πελοπόννησο, Στερεά και Αττική.

Προγραμματισμένη παρουσία στο θερινό θέατρο της Λαμίας: 28 & 29 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε Καρπενήσι, Λιβαδειά & Άμφισσα.

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Νίκος Ορφανός

Χρυσάνθη Δούζη

Δημήτρης Καλατζής

Γιώργος Τσαπόγας

Άρης Τσαμπαλίκας

Στο ρόλο του αφηγητή: ο Γιάννης Μαργαρίτης

Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης

Σκηνικά/κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς

2. Τη μουσικοθεατρική παράσταση «3 μορφές της Επανάστασης».

Μία παραγωγή εξ’ ολοκλήρου του ΔηΠεΘεΡ επίσης για τα 200 χρόνια της επετείου του αγώνα.

Ο Μακρυγιάννης, ο Καραϊσκάκης & η Μαντώ Μαυρογένους επί σκηνής, με ορχήστρα 5 μουσικών από την πόλη της Λαμίας, υπό τη θεατρική σκηνοθεσία του Νίκου Ορφανού & τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.

Τρεις μορφές που έγραψαν τη δική τους ιστορία, μας αφηγούνται στιγμές και σκέψεις της ζωής τους, με τραγούδια και μουσική θεματικής αναφοράς στην Ελληνική Επανάσταση.

Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου.

Διανομή:

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Παύλος Βησσαρίου.

Μαντώ Μαυρογένους: Στεφανία Καλομοίρη

Ιωάννης Μακρυγιάννης: Αλέξανδρος Τσώτσης

3. Την επαναλειτουργία του θερινού κινηματογράφου της πόλης, στο χώρο του θερινού Δημοτικού Θεάτρου, με καθημερινές προβολές και με ταινίες για τα παιδιά.

Σε πλήρη εφαρμογή των υγειονομικών κανονισμών, με εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου συμβολικής τιμής 3€, όπως νόμος ορίζει και ανανεωμένη ταινιοθήκη, όλες οι βραδιές του καλοκαιριού, πλην εκείνων που θα παρουσιάζονται στη θερινή σκηνή θεατρικές παραστάσεις, θα είναι αφιερωμένες στους φίλους του κινηματογράφου.

Ο θερινός κινηματογράφος τελεί, από το φετινό καλοκαίρι, υπό την οργάνωση και διαχείριση του ΔηΠεΘεΡ.

ΙΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:

1.- Το Θεατρικό Εργαστήρι ξανανοίγει πανιά:

Επανασχεδιασμός από μηδενική βάση του θεατρικού εργαστηρίου του ΔηΠεΘεΡ για παιδιά και εφήβους. Με εμψυχωτές και θεατροπαιδαγωγούς που θα επιλεγούν από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

Υπό το συντονισμό και εποπτεία της Ντίνας Σταματοπούλου, υπεύθυνου θεατροπαιδαγωγικής ομάδας Εθνικού Θεάτρου για το θέατρο στα σχολεία, σκηνοθέτη, και του Νίκου Ορφανού, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔηΠεΘεΡ.

Σε νέο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ετοιμαζόμαστε, ώστε μόλις οι κανονισμοί το επιτρέψουν, να υποδεχτούμε τα παιδιά και τους έφηβους της Λαμίας, ώστε μέσα από τις θεατρικές δράσεις και την υψηλού επιπέδου εμψύχωση να μυηθούν στον κόσμο της τέχνης, της φαντασίας, της δημιουργίας, με παιδαγωγικούς στόχους την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της ομαδικότητας, της αποδοχής στο διαφορετικό, την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη καλύτερου χειρισμού του λόγου, τις κινητικές δεξιότητες και τη δημιουργική φαντασία.

Προβλεπόμενη λειτουργία: Οκτώβριος 2021.

Πρωινά Σαββάτου & Κυριακής.

2.-  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ:

«Κατά Φαντασίαν Ασθενής»

Η διάσημη κωμωδία του Μολιέρου, σε πρώτο ανέβασμα στο ΔηΠεΘεΡ.

Υπό τη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Γάκη και με τον Θανάση Τσαλταμπάση στον επώνυμο ρόλο.

Ένας θίασος 10 πρωτοκλασάτων ηθοποιών θα ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, για να μας κάνει να γελάσουμε και να διασκεδάσουμε με την ιδιοφυή ματιά του Μολιέρου επάνω στην ψύχωση με την ιατρική του κεντρικού ήρωα. Γεμάτη τραγούδια και ξεκαρδιστικές σκηνές, αποτελεί την υψηλών προσδοκιών κεντρική παραγωγή του φετινού χειμώνα.

Συντελεστές:

Προσαρμογή κειμένου/μουσική/σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Διανομή:

Θανάσης Τσαλταμπάσης

Φωτεινή Αθερίδου

Νίκη Παλληκαράκη

Μαρία Παπαφωτίου

Γιάννης Βασιλώτος

Αλέξανδρος Ζουριδάκης

Δημήτρης Καλατζής

Στεφανία Καλομοίρη

Νίκος Ορφανός

Επιπρόσθετοι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Τέλος Νοεμβρίου 2021.

2.  ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ:

«Πήτερ Παν», από το ομώνυμο έργο του Τζέημς Μπάρι, πρώτο ανέβασμα στο ΔηΠεΘεΡ.

Ο αγαπημένος Πήτερ Παν, το παιδί που αρνείται να μεγαλώσει, θα πετάξει στη σκηνή του Δημοτικού μας Θεάτρου από τα μέσα Νοεμβρίου, μαζί με τον κάπτεν Χουκ, τους πειρατές και τα παιδιά της χώρας του Ποτέ-Ποτέ. Ένας θίασος 9 νέων ταλαντούχων ηθοποιών, που επιλέχθηκαν από στοχευμένη ακρόαση του ΔηΠεΘεΡ, με σκοπό να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ηθοποιούς, σε συνδυασμό με την ευφάνταστη διασκευή, ειδικά για το ΔηΠεΘεΡ της σκηνοθέτιδας Νανάς Νικολάου.

Ειδική μελέτη σχεδιάζεται ώστε να εγκατασταθεί μηχανισμός αιώρησης των ηθοποιών στην Κεντρική Σκηνή, ειδικά για την παράσταση αυτή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Θεατρική προσαρμογή/σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Μουσική: Γιάννης Μακρίδης

Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη.

Η διανομή θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΙΙΙ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

«ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ»:

Ένα έργο του David Greig, που πρωτοσανέβηκε πριν ενάμιση έτος από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μία περιοδεία σε 8 πόλεις σε συνεργασία με ισάριθμα ΔηΠεΘε. 

            Το ΔηΠεΘε Ρούμελης εντάσσει την παράσταση στις παράλληλες εκδηλώσεις του, σε συνεργασία με τη Δημοτική Χορωδία της Λαμίας, η οποία θα βρίσκεται επί σκηνής και θα έχει ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της παράστασης. Ένα ευφάνταστο εγχείρημα σύγχρονης θεατρικής προσέγγισης, σε ένα τολμηρό έργο που καταπιάνεται με το δύσκολο και εύαίσθητο θέμα του ρατσισμού που καταλήγει σε βία και κοινωνικό μίσος.

Τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στις 12, 13 & 14 Νοεμβρίου 2021.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μουσική σύνθεση: John Brown

Συγγραφέας: David Greig

Διεύθυνση χορωδίας Λαμίας: Λίλλη Βαραχλιώτη

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Σκηνικά/κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη.

Ηθοποιοί:

Μαρία Κεχαγιόγλου

Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος.

Ταυτόχρονα δρομολογούνται:

Το καινούριο ανανεωμένο site του ΔηΠεΘεΡ.

Η ανακαίνιση και ο επανασχεδιασμός συντήρησης του βεστιαρίου και της αποθήκης.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΔηΠεΘεΡ.

Ο σχεδιασμός των παραγωγών για το 2022.

Η επαναλειτουργία της Πειραματικής σκηνής.

Η επαναλειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου για ενήλικες.

Η επανεκκίνηση του φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές

Η παραγωγή ψηφιακού θεατρικού περιεχομένου, παράλληλα με την υλοποίηση των θεατρικών παραγωγών.

Υλοποιήθηκαν επίσης η τεχνική στελέχωση του ΔηΠεΘεΡ, με θέσεις τεχνικής ομάδας(ηλεκτρολόγου/φωτιστή) και υπεύθυνου σκηνής/αποθήκης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του Δ.Σ. του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Θύμιος Καραΐσκος μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. δήλωσε σχετικά :

«….. Με τη συνεργασία όλων, δημιουργούμε ένα θεατρικό οργανισμό σύγχρονο, υψηλών προσδοκιών και ανταποδοτικών, προς την πόλη της Λαμίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πολιτιστικών υπηρεσιών.

Ένα πολιτιστικό οργανισμό πολυδύναμο, που με συνέργειες, δικό του σχεδιασμό και παραγωγές, με ενεργοποίηση ντόπιων καλλιτεχνών και πολιτιστικών δυνάμεων, θα συμβάλλει στο να καταστεί η Λαμία πόλη παραγωγής υψηλού επιπέδου πολιτιστικών αγαθών.

Πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της πόλης και των θεατών μας, αλλά και του συνόλου των Λαμιωτών, που τους χρειαζόμαστε κοντά μας στη νέα μας προσπάθεια.

Το πολιτιστικό μας καλοκαίρι ξεκινά!

Το ΔηΠεΘε Ρούμελης με νέες μεγάλες προσδοκίες……»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση