Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Από τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες": Ένα νέο βιβλίο για την τοπική μας ιστορία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 14:15 "Από τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες": Ένα νέο βιβλίο για την τοπική μας ιστορία

Το βιβλίο “Από τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες - Ημερολόγιον μαχών και η είσοδος των Γερμανών στη Λαμία" περιγράφει ένα άγνωστο χρονικό της τοπικής μας ιστορίας, που καταγράφεται για πρώτη φορά.

Ένα βιβλίο για την τοπική μας ιστορία. Ένα αδιάκοπο κυνηγητό τον Απρίλιο του 1941, από τα σύνορα μέχρι τη Καλαμάτα. Μάχες στο Δομοκό, στη Ξυνιάδα, με αποκορύφωμα το Μπράλο, το Μώλο και τις Θερμοπύλες. Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη χώρα και στη Λαμία και καταδιώκουν τις Βρετανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ελλάδα και προσπαθούν απελπισμένα να διαφύγουν. Ένα άγνωστο χρονικό της τοπικής μας ιστορίας, που καταγράφεται για πρώτη φορά, μέσα από αρχειακό υλικό του Australian War Memorial , ξένη και ελληνική βιβλιογραφία, με επίκεντρο το αιώνιο τοπίο των Θερμοπυλών.

Προλογίζει η ιστορικός και διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ,  Βασιλική Λάζου

Τα ιστορικά γεγονότα του συγκεκριμένου βιβλίου αποτελούν μικρό τμήμα μιας πολύ ευρύτερης ιστορικής έρευνας και αφήγησης που αναφέρεται στη συγκλονιστική περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής και της Εθνική Αντίστασης στη Φθιώτιδα και τη Λαμία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει το ερχόμενο διάστημα.

Έκδοση: BelleArte Lamia
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Άκης Λούκας
Ηλεκτρονική σελιδοποίηση: Ευαγγελία Σουλιώτη

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Ευμορφία Ψιμογάννου  κατάγεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδας. Τέλειωσε το Ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρετεί 27 χρόνια στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την Ιστορία και τη διδακτική της Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η διπλωματική της εργασία αναφέρεται στην περίοδο της Κατοχής στη Λαμία. Ασχολείται με το εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ και συστηματικά με την ιστορική έρευνα τα τελευταία 18 χρόνια και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης». Έχει κάνει  επίσης ελεύθερες σπουδές σχεδίου και εικαστικών κατασκευών και είναι μέλος του καλλιτεχνικού σωματείου ΣΚΕΤΚΕ. Υπήρξε πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνούς που εξέδιδε την ομώνυμη τοπική εφημερίδα της Λοκρίδας.

 

Μπορείτε να το βρείτε στο:
Βιβλιοπωλείο "Βιβλιοαγορά Μπέτσης"
Κολοκοτρώνη 15, Λαμία
και online στο: https://bookstime.gr/