Το «Θέλημα Θεού» του Φρανσουα Οζόν στο Θερινό Σινεμά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 15:37 Το «Θέλημα Θεού» του Φρανσουα Οζόν στο Θερινό Σινεμά

Το Θερινό Σινεμά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης συνεχίζει με την προβολή της ταινίας του Φρανσουα Οζόν «Θέλημα Θεού», την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 21.15, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Αλεξάντρ ζει στη Λιόν με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Μια ημέρα μαθαίνει τυχαία ότι ο ιερέας που τον κακοποίησε, όταν ήταν πρόσκοπος, εξακολουθεί να δουλεύει με παιδιά. Αποφασίζει να αναλάβει δράση και τον ίδιο δρόμο ακολουθούν άλλα δύο θύματα του ιερέα, ο Φρανσουά και ο Εμανουέλ. Οι τρεις τους ενώνονται για να «σηκώσουν το πέπλο της σιωπής» γύρω από τη δοκιμασία τους.  Αλλά οι επιπτώσεις και οι συνέπειες δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο…

Βραβεία

  • Αργυρή Άρκτος Berlinale 2019
  • Στον ρόλο του Εμμανουέλ ο Swann ARLAUD (Βραβείο Σεζάρ «καλύτερος Γάλλος ηθοποιός 2019)

Βγαλμένο από τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, το φιλμ ακολουθεί τις διαφορετικές διαδρομές μιας ομάδας ανδρών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά στη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 από έναν ιερέα στη Λιόν και τη σιωπηρή συνενοχή του αρχιεπισκόπου ο οποίος αν και γνώριζε τα γεγονότα δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να τα εμποδίσει. Ο Φρανσουά Οζόν μεταφέρει μια αληθινή υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας της Γαλλίας, δίχως κανέναν περιττό μελοδραματισμό, με σεβασμό στο θέμα του, προσοχή στις λεπτομέρειες και ακρίβεια στην ξεκάθαρα πολιτική αιχμή της αληθινής ιστορίας του. Έχοντας οδηγό τα θύματα και τις ιστορίες τους αλλά και τη δική τους διαδρομή να λογαριαστούν με τους δαίμονες και τα τραύματα ενός πολύ επώδυνου παρελθόντος.

Τα πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα

Ο πατέρας Preynat κατηγορήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 για σεξουαλική επίθεση και τέθηκε υπό δικαστική εποπτεία. Περισσότερα από 70 άτομα εμφανίστηκαν και ισχυρίστηκαν ότι είναι θύματα του. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει επέλθει παραγραφή λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει. Η έρευνα συνεχίζεται. Καμία ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη για την δίκη του Preynat και παραμένει αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Ο πατέρας Preynat αντιμετωπίζει επίσης μια κανονική δίκη, η οποία θα επαναληφθεί σε "δικαστική" μορφή, αφού περάσει ένας χρόνος, μετά από αίτημα του Καρδινάλιου Barbarin, "για να μην εμποδιστεί η αστική διαδικασία", προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για "αποζημιώσεις".

Ο Καρδινάλιος Barbarin, η Régine Maire και πέντε άλλα μέλη της Καθολικής ιεραρχίας εμφανίστηκαν στο δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2019 κατηγορούμενοι για την μη δημοσιοποίηση της σεξουαλικής επίθεσης σε ανηλίκους ηλικίας κάτω των 15 ετών και  την αδυναμία παροχής βοήθειας στα θύματα. Η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 έκρινε ένοχο τον Καρδινάλιο Barbarin για την κάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ο ίδιος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα παραιτηθεί από την Εκκλησία μετά την καταδίκη, για την οποία του δόθηκε εξάμηνη αναστολή. Προηγουμένως είχε προσπαθήσει να παραιτηθεί, αλλά το αίτημά του είχε απορριφθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο. Η Régine Maire δεν κρίθηκε ένοχη.

Στις 3 Αυγούστου 2018 το καθεστώς παραγραφής αυξήθηκε στην Γαλλία από 20 σε 30 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Και η αποτυχία της αναφοράς σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων θεωρείται πλέον διαρκές αδίκημα.

Τον Νοέμβριο του 2018 στη Λούρδη, 118 Γάλλοι επίσκοποι ψήφισαν για να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή για την αντιμετώπιση της παιδεραστίας στην Εκκλησία από το 1950.

Τον Φεβρουάριο 2019 οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να μπλοκάρουν την έξοδο της ταινίας στην Γαλλία για να μην επηρεαστεί η κοινή γνώμη πριν την δίκη. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η ταινία «ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ» βγήκε στις Γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Φεβρουαρίου με τα αληθινά ονόματα των κατηγορουμένων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σενάριο-σκηνοθεσία:                      François OZON
Παραγωγή:                                       Eric & Nicolas ALTMAYER
Διεύθυνση φωτογραφίας:             Manu DACOSSE
Σχεδιασμός παραγωγής:                Emmanuelle DUPLAY

Πρωταγωνιστούν:
Alexandre Guérin Melvil POUPAUD
François Debord Denis MÉNOCHET
Emmanuel Thomassin Swann ARLAUD
Gilles Perret Eric CARAVACA
Cardinal Barbarin François MARTHOURET
Bernard Preynat Bernard VERLEY
Régine Maire Martine ERHEL
Irène Josiane BALASKO
Odile Debord Hélène VINCENT
Pierre Debord François CHATTOT
Chief Courteau Frédéric PIERROT
Marie Guérin Aurélia PETIT
Aline Debord Julie DUCLOS
Dominique Perret Jeanne ROSA

Διάρκεια: 137΄

Δείτε το trailer:

 

 

Θα ακολουθήσει η παιδική ταινία «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΑΪΔΑΡΟΣ» , στις 26, 27.

Info:

ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ/ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: 21:15/ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 3€,
Facebook: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης - Επίσημη Σελίδα

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Τηλ: 2231033325 ήμερες και ώρες γραφείου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση