Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση φωτογραφίας: «Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 07:03 Έκθεση φωτογραφίας: «Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θερμοπύλεια 2021» που θα διεξαχθούν από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου 2021 στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών πραγματοποιείται η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας «Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11.30 π.μ. στο  Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Η  έκθεση οργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με αφορμή το επετειακό έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη διεξαγωγή των αντίστοιχων μαχών και φιλοξενείται στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Θέμα της έκθεσης είναι το χρονικό της ανασκαφής, που διενεργήθηκε από τον Καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο (1901-1974) στις Θερμοπύλες το καλοκαίρι του 1939 και είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη σημαντικών στοιχείων σχετικά με τη φημισμένη μάχη, που διεξήχθη εκεί μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ.

Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες αδημοσίευτων αρχαιολογικών φωτογραφιών, που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Καθηγήτριας Ναννούς Μαρινάτου, κόρης του πρωτοπόρου Έλληνα Αρχαιολόγου, επιχειρείται η ανασύνθεση του αρχαιολογικού τοπίου των Θερμοπυλών και αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της ανασκαφής.

Της παρουσιάσεως θα προηγηθεί διάλεξη του γενικού επιμελητή της έκθεσης Δρος Πέτρου Κουνούκλα, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, υπό τον τίτλο: Έκθεση φωτογραφίας 'Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες': το χρονικό της ανασκαφής του 1939.