Λαμία: Πήγαμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Ευμορφίας Ψιμογιάννου "Από τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες" (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 10:24 Λαμία: Πήγαμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Ευμορφίας Ψιμογιάννου "Από τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες" (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας στην Πλατεία Διάκου παρουσιάστηκε το βιβλίο της φιλολόγου, ιστορικού και ερευνήτριας Ευμορφίας Ψιμογιάννου, “Από τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες”, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων, το Σωματείο “Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης”, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας.

Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση ενός βιβλίου που αφορά στην τοπική μας ιστορία και μάλιστα σε ένα άγνωστο χρονικό της το οποίο καταγράφεται για πρώτη φορά καθώς μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού που χρησιμοποιήθηκε βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας, Σοφία Βακιρτζηδέλη, η οποία πρώτα μας έδωσε συνοπτικά αλλά με σαφήνεια το θέμα του βιβλίου που θα ανέπτυσσαν οι ομιλήτριες, τις οποίες κατόπιν “σύστησε” στο κοινό με τρόπο ουσιαστικό.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, Εύη Γκόγια, η οποία χαρακτήρισε τον τρόπο που το βιβλίο μάς μεταφέρει στον Απρίλιο του 1941 “σχεδόν κινηματογραφικό”, ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη η χαρά της που το βιβλίο αυτό βρίσκεται στη συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας αλλά και επειδή η έκδοσή του έγινε από την BelleArteLamia που έχει ενεργή παρουσία και δράση στην πόλη μας, στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, τα τελευταία 15 χρόνια.  Ακόμη, εξέφρασε την αισιοδοξία της πως στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κι άλλες αξιόλογες εκδόσεις από συμπολίτες μας, όπως η κα Ψιμογιάννου, με πάθος και αγάπη για την επιστήμη τους.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Ιστορικός και διδάσκουσα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Δρ Βασιλική Λάζου, η οποία έχει γράψει και έναν εξαιρετικό πρόλογο στο βιβλίο.  Η κα Λάζου χαρακτήρισε “γλαφυρή και παραστατική” την αφήγηση της συγγραφέως ενώ και η ίδια, σε μια άρτια παρουσίαση, μας έδωσε το ιστορικό πλαίσιο και μας παρουσίασε συνοπτικά και με εύληπτο τρόπο τα γεγονότα που αφηγείται στο βιβλίο της η κα Ψιμογιάννου, ώστε να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα του τι πραγματεύεται και όσοι από τους παρευρισκόμενους δεν είχαν διαβάσει ακόμη το βιβλίο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η συγγραφέας, Ευμορφία Ψιμογιάννου, η οποία μας ανέλυσε το πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο καθώς αποτελεί ένα μικρό τμήμα μιας πολύ ευρύτερης ιστορικής έρευνας και αφήγησης που αναφέρεται στη συγκλονιστική περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στη Φθιώτιδα και τη Λαμία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει το ερχόμενο διάστημα.

Η κα Ψιμογιάννου μάς μίλησε για τις πηγές της, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε αυτό το βιβλίο και το πώς τις αξιοποίησε.  Η γλαφυρότητα και η αμεσότητα της κας Ψιμογιάννου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνεπήραν το κοινό, ακριβώς όπως και το βιβλίο της!

Στο τέλος της ομιλίας της δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την ιστορία μας και πώς πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι επιβάλλεται να αναβαθμιστεί η διδασκαλία της ιστορίας στην εκπαίδευση.  “Η ιστορική μνήμη έχει μια τεράστια παιδευτική αξία”, είπε η κα Ψιμογιάννου, “μάς βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση, άρα και τον εαυτό μας και τους άλλους αλλά και την κοινωνία στην οποία ζούμε”. 

Ειδικά για την τοπική ιστορία, ανέφερε ότι θα πρέπει να βρει τη θέση της στην εκπαίδευση καθώς “είναι αυτή που έχει χαράξει τον άμεσο χώρο στον οποίο ζούμε και είναι η μνήμη η οποία ανασαίνει δίπλα μας. Ας την αφουγκραστούμε” κατέληξε η κα Ψιμογιάννου.

Εκτός από το νέο της βιβλίο, της ευρύτερης ιστορικής έρευνας που μας “υποσχέθηκε” πως θα δούμε από εκείνη το επόμενο διάστημα, μάς “αποκάλυψε” επίσης πως σχεδιάζεται μια εκδήλωση στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών που θα αφορά στα γεγονότα της μάχης του Απριλίου του 1941 και σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση