Εκτύπωση αυτής της σελίδας

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η ενεργή παγκόσμια δύναμη υπέρ των Ζώων του Πλανήτη!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 14:24 4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η ενεργή παγκόσμια δύναμη υπέρ των Ζώων του Πλανήτη!

Και… τα δώρα που χάρισαν στα Ζώα, για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, 2021.

Γράφει η Λίλη Τσώνη,

Ας θυμηθούμε πάλι, ποια είναι η Αποστολή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων… Είναι απλή, και ξεκάθαρη:

Να συνειδητοποιήσει ο Άνθρωπος, ότι:

«ο Πλανήτης Γη ανήκει σ’ αυτόν, αλλά ανήκει και στα Ζώα…»

Να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων σε όλο τον Κόσμο, να αυξήσει τη δύναμη της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων, ώστε να γίνει ο Πλανήτης ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα, όπου…

Όλα τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως αισθανόμενα όντα

και οι άνθρωποι θα τους φέρονται με πλήρη ευγένεια, φροντίζοντας για την υγεία και τη διαβίωσή τους.

1925, 24 Μαρτίου: Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Βερολίνο. Στο Αθλητικό Παλάτι. Οργανώνεται η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, από τον γερμανό Χάινριχ Ζίμερμαν. Συμμετέχουν πάνω από 5.000 άτομα.

Αρχικά, η εκδήλωση είχε προγραμματισθεί να γίνει στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου των ζώων και του περιβάλλοντος, αλλά ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος.

1929, 4 Οκτωβρίου:

Η 4η Οκτωβρίου, αναγνωρίζεται ως η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, αρχικά στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία.

Ο Χάινριχ Ζίμερμαν συνεχίζει διακριτικά, επίμονα και ουσιαστικά, τις προσπάθειες για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων σε περισσότερες χώρες.

1931, Μάιος. Φλωρεντία:

Συνέδριο της Διεθνούς Προστασίας των Ζώων. Ο Ζίμερμαν προτείνει να καθιερωθεί η 4η Οκτωβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίνεται ως ψήφισμα και γίνεται δεκτή, ομόφωνα.

Σήμερα πλέον:

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια γιορτή-υπόσχεση στα Ζώα του Πλανήτη…

*τους υποσχόμαστε ότι θα βελτιώσουμε τα πρότυπα της ευημερίας τους, σε όλο τον Κόσμο,

*ότι θα αλλάξουμε την αδιαφορία και τη σκληρότητα απέναντί τους και

*ότι θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου στο εξής τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως αισθανόμενα όντα και θα δίνεται η πλήρης προσοχή και φροντίδα για την ευημερία τους.

Δώρα στα Ζώα που γιορτάζουν σήμερα!

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (World Animal Day) έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης της, από το 2003, είναι το Ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων, Nature watch Foundation.

Οι επιχορηγήσεις του χρηματοδοτούν σημαντικά έργα για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούνται από τους Πρεσβευτές της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων (World Animal Day Ambassadors), και κάνουν τη διαφορά για τα Ζώα. Υπάρχουν περισσότεροι από 70 Πρέσβεις από ολόκληρο τον Κόσμο. 

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα ζώα που χρειάζονται βοήθεια, κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα τους τελευταίους 18 μήνες, η κορυφαία προτεραιότητα των Πρεσβευτών της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, συνεχίζει να είναι η καλή διαβίωση των Ζώων. Έτσι, το Ίδρυμα Nature watch αποφάσισε και παρείχε επιπλέον βοήθεια για τα Ζώα του Πλανήτη τη φετινή χρονιά.

4,πραγματικά, πολύ σημαντικά projects (2 κύριες επιχορηγήσεις και 2 μικρότερες), δόθηκαν στο Καμερούν, την Κένυα, τη Βολιβία και τη Σουαζιλάνδη, και χωρίς καμιά αμφιβολία, θα βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων ζώων. Συγκεκριμένα:

*International Organization for Animal Protection (OIPA), Cameroon.

Στο Καμερούν: Παροχή κτηνιατρικής βοήθειας σε 1.000 γαϊδουράκια και ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής εκπαίδευσης για τους ιδιοκτήτες και τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

*Africa Network for Animal Welfare (ANAW), Kenya.

Στην Κένυα: Εμβολιασμός 4.000 σκύλων κατά της λύσσας, κυκλοφορία πληροφοριών στην κοινότητα σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο της λύσσας.

*Swaziland Animal Welfare Society (SAWS), Swaziland.

Στη Σουζιλάνδη: Εκτύπωση και κυκλοφορία 10.000 εκπαιδευτικών φυλλαδίων με πληροφορίες που καλύπτουν πολλά θέματα φροντίδας κατοικίδιων ζώων.

*Asociación para la Defensa de los Derechos de los Animales (ADDA), Bolivia.

Στη Βολιβία: Θα σχεδιαστούν δύο μεγάλα πανό και εκπαιδευτικά φυλλάδια, που θα διανεμηθούν στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, το ευρύ κοινό και τις αρχές. Με τα υπόλοιπα κεφάλαιά τους, οι Βολιβιανοί θα ταΐσουν αδέσποτα, θα στειρώσουν αδέσποτα σκυλιά και γάτες και θα παράσχουν έκτακτη κτηνιατρική βοήθεια και μεταφορά στα αδέσποτα και στην άγρια ζωή.

Εσείς, σκεφθήκατε τι θα χαρίσετε στα αδέσποτα, που κι αυτά γιορτάζουν σήμερα; Μήπως την υπόσχεση - που θα προσπαθήσουμε να την τηρήσουμε - ότι,

*δεν θα τα διώχνουμε, δεν θα τα χτυπάμε, δεν θα τα κακοποιούμε με κανένα τρόπο, δεν θα τα δηλητηριάζουμε, δεν θα τα σκοτώνουμε; 

*Ότι δεν θα κλωτσάμε το νερό που αφήνουν κάποιοι για να πιούν τα αδέσποτα, όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος και καίγεται ο τόπος; 

*Ότι δεν θα μας φταίει, όταν έχουμε τα νεύρα μας, το αδέσποτο σκυλί κι η αδέσποτη γάτα της γειτονιάς, που υπάρχουν επειδή κάποιοι από εμάς δεν νοιαστήκαμε καθόλου ή δεν νοιαστήκαμε όσο έπρεπε, και γέμισε ο τόπος από αυτά;

Λ.Τ.