Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα για την κωμωδία "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" στο Δημοτικό Θέατρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 08:10 Πρεμιέρα για την κωμωδία "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" στο Δημοτικό Θέατρο

Παραστάσεις από 10 έως 19 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από τη γέννηση το 1621, ενός από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς του κόσμου, του Μολιέρου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει στα πλαίσια της Κεντρικής του Σκηνής την παγκοσμίως διάσημη κωμωδία του «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» με μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά, καινούρια απόδοση και με τρόπο που ζωντανεύει ολόκληρη την εποχή του σπουδαίου δραματουργού και της Γαλλίας του 17ου αιώνα, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, με έναρξη παραστάσεων την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 21:00.

Το εμβληματικό αυτό έργο, η τελευταία δημιουργία του Μολιέρου, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή.

Μία από τις διασημότερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, μια αξεπέραστη δημιουργία χαράς, με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ΔηΠεΘε Ρούμελης, σε πρωτότυπη σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με μια πλειάδα ταλαντούχων πρωταγωνιστών. Με ζωντανή επί σκηνής μουσική και ένα νεανικό, υψηλής ενέργειας θίασο.

Η παράσταση:

Στη Γαλλία του 1673, ο θίασος του διάσημου ηθοποιού Μπεζάρ είναι σε αναζήτηση θεατρικής στέγης και έργου. Ένας νέος συγγραφέας τολμάει να του παρουσιάσει το τελευταίο του έργο. Το όνομά του: Μολιέρος. Το έργο; μια ιστορία για κάποιον υποχόνδριο φιλάσθενο. Καθώς ο Μολιέρος διαβάζει το έργο στο θίασο του Μπεζάρ, αυτό ζωντανεύει μαζί με την εποχή του.

Η υπόθεση:

Ο Αργκάν είναι κατά φαντασία άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακρυά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/μουσική/απόδοση και διασκευή κειμένου: Κώστας Γάκης
Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

Παίζουν οι Ηθοποιοί:

Αργκάν, Φαμπρίς Μπεζάρ: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Μπελίν, Κατρίν Μπεζάρ: Αγοραστή Αρβανίτη
Ανζελίκ, Ζενεβιέβ Μπεζάρ: Νάστια Βραχάτη
Λουϊζόν, Αρμάντ Μπεζάρ: Στεφανία Καλομοίρη
Τουανέτ, Μαντλέν Μπεζάρ: Μαρία Παπαφωτίου
Μπεράλντ, Φιλίπ, κύριος Μπονφουά: Δημήτρης Καλαντζής
Κλεάντ, Ιππότης της Μοντένας: Ορφέας Παπαδόπουλος
Γιατρός Ντιαφουαρύς, κύριος Φλεράν, αφηγητής: Νίκος Ορφανός
Τομά Ντιαφουαρύς, κύριος Πυργκόν, Μολιέρος: Αλέξανδρος Ζουριδάκης
Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Λώλος

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: κανονικό: 12 €, μειωμένο/ανέργων/γκρουπ: 8€
Έναρξη παραστάσεων: 10/12/2021 έως και 19/12/2021, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Παραστάσεις | Ώρες:  Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο: 21:00 και | Κυριακή: 19:00
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/el/
Πληροφορίες: Γραφεία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Υψηλάντη 17, ημέρες και ώρες γραφείου | Τηλ: 22310 33325.