Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια διαφορετική προσέγγιση των μύθων στο βιβλίο του Λουκά Αναγνωστόπουλου (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 12:57 Μια διαφορετική προσέγγιση των μύθων στο βιβλίο του Λουκά Αναγνωστόπουλου (ΦΩΤΟ)

Δείτε φωτογραφίες από τη βιβλιοπαρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 14 Μαΐου.

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου παρακολούθησαν οι Λαμιώτες και οι Λαμιώτισσες, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, που διοργάνωσαν ο Όμιλος φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και οι Εκδόσεις Γράφημα.

Πρόκειται για το βιβλίο «ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ» του Λαμιώτη Οικονομολόγου κ. Λουκά Γ. Αναγνωστόπουλου. Ένα χρήσιμο και πρωτότυπο βιβλίο που αναλύει και προσεγγίζει τους αρχαίους μύθους με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τρεις ήρωες της ελληνικής μυθολογίας : Τον Σίσυφο, τον Προμηθέα και τον Τάνταλο. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζει τον μύθο με αρκετά στοιχεία από λογοτεχνία, ιστορία και μυθολογίες από άλλους λαούς. Στο δεύτερο μέρος κάνει προβολή των μύθων στον άνθρωπο του σήμερα και στο τρίτο μέρος, προβάλλει τους ήρωες σε σχέση με τα μνημόνια, τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης και τις ανισότητες. Η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας κ. Ευαγγελία Γκόγια, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την πόλη μας να υποστηρίζονται νέοι Φθιώτες συγγραφείς, που με το έργο τους εμπλουτίζουν την τοπική βιβλιογραφία με δροσερή γραφή και σύγχρονη θεματολογία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης , ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κυροδήμος, οι οποίοι συνεχάρηκαν τους διοργανωτές και τον συγγραφέα του αξιόλογου βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησαν:

1) Ο κ. Κώστας Τσιαλαφούτας, Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων , ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : […] Πρόκειται για ένα βιβλίο στοχαστικό και διδακτικό με πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Μέσα από τους μύθους του χθες, μας μεταφέρει με έναν ξεχωριστό αφηγηματικό και πειστικό τρόπο στους ανθρώπους του σήμερα, που βοηθά στη διάνοιξη ευοίωνων δρόμων του μέλλοντος. Η ασχολία με τον μύθο μας ανοίγει τον δρόμο γα γνωρίσουμε την πνευματική ιστορία του ελληνικού λαού. Η ελληνική μυθολογία έγινε πνευματικό πανανθρώπινο αγαθό, ξεχώρισε από τις άλλες μυθολογίες. Τις αλήθειες των μύθων αναδεικνύουν οι χαρακτήρες των θεών, των ηρώων και των ανθρώπων. […]Ο Σίσυφος είναι το κλασικό παράδειγμα που πληρώνει την πανουργία του και την εξυπνάδα του. Είναι το τίμημα της επιλογής του. Οι προσπάθειές μας δεν καταλήγουν στο τίποτα. Βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας και αφήνουν τα έργα μας, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, στις επόμενες γενιές. Να ορίζεις, λοιπόν, τη μοίρα σου, να επιλέγεις το φορτίο σου και την κορυφή σου, και να πασχίζεις αδιάκοπα για ανηφορικούς δρόμους γνώσης, προόδου και ελευθερίας.

[…] Δεν είναι εύκολο να είσαι προμηθέας στη σημερινή εποχή. Εάν ψάχνουμε πρότυπο πολίτη, ο οποίος επιζητά την ευθύνη και να διακινδυνεύει να χάσει τα πάντα υπηρετώντας το κοινό καλό, μπορούμε να στραφούμε προς τον Προμηθέα. Τα έβαλε με την εξουσία όταν θεώρησε ότι αυτή δε λειτουργεί για το κοινό καλό και δεν υποχώρησε στις απειλές της. Είναι ο δάσκαλος του ανθρώπινου γένους, καθώς δίδαξε στους ανθρώπους όλες τις τέχνες και τους έμαθε να μη βλέπουν τον θάνατο με τρόμο. Είναι η προσωποποίηση της έμπρακτης καλοσύνης. Έχουμε λοιπόν έναν σοφό δάσκαλο, που με γνώμονα τις αρχές της καλοσύνης και της ανθρωπιάς, αμφισβήτησε ευθέως τις επιθυμίες της εξουσίας και δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

[…]Αφού ο Τάνταλος είχε μητέρα την Πλουτώ και πεθερό τον Πακτωλό, συναντούσε συνεχώς στο δρόμο του την αφθονία. Ο Τάνταλος παρόλο που ήταν ευνοημένος από τη μοίρα και τους θεούς, πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους. Η αλαζονεία του και ο απάνθρωπος χαρακτήρας του τον οδήγησαν στην ασέβεια, στην κλοπή, στην ψευδορκία και στο έγκλημα. Μπορούσε να έχει μια ένδοξη και ευτυχισμένη ζωή, αλλά με την απληστία του τα έχασε όλα και καταδικάστηκε σε μαρτυρική ταπείνωση. Ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος αναφέρει στο βιβλίο του πως ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει πιο κενός, πιο ανικανοποίητος από ποτέ, πιο στερημένος από ποτέ και εστιάζοντας σε δύο παραμέτρους: στην κατανάλωση και στις σχέσεις, πιστεύει πως σε γενικές γραμμές είναι ένας σύγχρονος Τάνταλος.

[…] Φθάνοντας στο τέλος, βλέπουμε πως ο Προμηθέας συνδέεται με τον Τάνταλο. Η φτώχεια συνδέεται με την απασχόληση, που συνδέεται με την ανισότητα στις ευκαιρίες, που συνδέεται με την ανισότητα στην εκπαίδευση.

2) Η κ. Δήμητρα Δ. Τσεργά, Φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : […] Το βιβλίο του κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου είναι πρωτότυπο και εντυπωσιάζει τον αναγνώστη με όσα αναφέρει, διότι συνδυάζει τη μυθολογία με γεγονότα που συμβαίνουν μέχρι σήμερα και παράλληλα παρουσιάζει τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του για την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση, την πολιτική και την ψυχολογία του Έλληνα. Τρεις μύθοι συνδυάζονται με τους ανθρώπους του σήμερα: Του Σίσυφου, του Προμηθέα και του Τάνταλου. Όποιος διαβάσει το βιβλίο του θα εκπλαγεί από την πλούσια βιβλιογραφία, τον πλούτο των γνώσεων και ειδικά των φιλολογικών, την κριτική σκέψη του. Το κείμενο έχει τέλεια δομή χωρισμένο σε Κεφάλαια και υποενότητες με συγκεκριμένα θέματα, η γλώσσα είναι κατανοητή. Κατορθώνει ο συγγραφέας να παρουσιάσει τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του χωρίς να κουράσει τον αναγνώστη, αλλά αντίθετα τον ενημερώνει, τον ψυχαγωγεί και τον ξεκουράζει.

Η κ. Νάγια Σαμαρά, Φιλόλογος, ανέγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου:

«Η τιμωρία με το αδιάκοπο κουβάλημα του βράχου δεν ήρθε ως αποτέλεσμα ανυπακοής στην εξουσία. Ήρθε ως αποτέλεσμα ανυπακοής στη φυσική πορεία των πραγμάτων. Ξεγελώντας τον θάνατο και μένοντας ο ίδιος και όλα τα όντα αθάνατα, καταλύεται ο ίδιος ο πυρήνας της ύπαρξης της φύσης, η φυσική πορεία που είναι η γέννηση, η εξέλιξη, η ωρίμανση, ο θάνατος και τέλος η αναγέννηση». «Ποια είναι η τιμωρία μας λοιπόν; Στη μια περίπτωση να κουβαλάμε τον βράχο του ανεκπλήρωτου. Να κουβαλά το μυαλό και η ψυχή μας εκείνα που δεν προλάβαμε να πούμε και να κάνουμε σε εκείνους που θέλαμε. Στη δεύτερη περίπτωση να κουβαλάμε τον βράχο των τύψεων για την άσχημη διαχείριση του εαυτού μας και του χρόνου μας.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του συγγραφέα του κ. Λουκά Γ. Αναγνωστόπουλου:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Είναι μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση που βρίσκομαι στον τόπο μου για την παρουσίαση του βιβλίου. Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την άψογη εκδήλωση και εσάς για την παρουσία σας.

Γιατί επέλεξα να ασχοληθώ με τους αρχαίους μύθους; Οι μύθοι έχουν διαχρονικότητα και κουβαλάνε μια μεγάλη αλήθεια. Οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Κουβαλάμε την αγιοσύνη και την παλιανθρωπιά. Τα δυο άκρα είναι ο Προμηθέας και ο Τάνταλος. Ο εξαιρετικός άνδρας και ο παλιάνθρωπος. Στη μέση ο Σίσυφος. Λίγο κατεργάρης, προσπάθησε να ξεγελάσει τον θάνατο. Όπως όλοι μας εξάλλου. Οι άνθρωποι όπως και οι ήρωες των μύθων είμαστε γεμάτοι με αρετές και πάθη. Είμαστε τα όσα (δεν) κάνουμε και (δεν) λέμε. Οι επιπτώσεις των πράξεων μας δεν μένουν στο σήμερα αλλά συνεχίζονται στο μέλλον. Το ερώτημα είναι λοιπόν τι κόσμο θέλουμε να αφήσουμε στους νεότερους. Το κάθε τι που κάνουμε απαιτεί ενέργεια και τα αποτελέσματα της ενέργειας είναι ορατά, είτε αφορά στην συγγραφή ενός βιβλίου, την καλλιέργεια ενός περιβολιού, το χτίσιμο ενός σπιτιού.

Πώς κερδίζεις τον θάνατο; Με την υστεροφημία. Από μας εξαρτάται αν θα είναι θετική ή αρνητική και αν θ’ αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Αυτό είναι το χρέος μας. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη φιλοξενία. Να είστε καλά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Δήμητρα Τσιάκα, ο Εκδότης του βιβλίου (Εκδόσεις Γράφημα) κ. Γιάννης Τσαχουρίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι Συλλόγων.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση: