Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα όσα έγιναν στη «Βραδιά ερωτικής ποίησης και μουσικής» στο κάστρο Μενδενίτσας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 12:20 Όλα όσα έγιναν στη «Βραδιά ερωτικής ποίησης και μουσικής» στο κάστρο Μενδενίτσας

Γέμισε κόσμο το ξεχασμένο κάστρο Μενδενίτσας, το Σάββατο 13-8-2022, στη μαγευτική «Βραδιά ερωτικής ποίησης και μουσικής», που διοργάνωσαν ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μενδενίτσας, ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Καμένων Βούρλων.

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι ήταν μόνιμος και λαμπερός συνοδός της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μενδενίτσας Μαρούλα Βλάχου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν :

Α) Διαβάστηκε μήνυμα για καλή επιτυχία του Δημάρχου Γιάννη Συκιώτη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω νόσησης Κορωνοϊού.

Β) Ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μενδενίτσας  Στάθης Γεμενής, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της αρχαιολόγου ΦανουρίαΔακορώνια, αλλά και στην ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του Κάστρου Μενδενίτσας, με εκδηλώσεις ιστορίας και πολιτισμού. Επίσης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους συνδιοργανωτές της βραδιάς ερωτικής ποίησης και μουσικής.

Γ) Ο Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Λογοτεχνών  Κώστας Τσιαλαφούτας και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…] Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, εκ μέρους του Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων σας καλωσορίζω στη «Βραδιά ερωτικής ποίησης και μουσικής», σ’ αυτόν τον όμορφο χώρο του πολιτισμού και της ιστορίας, στο Κάστρο Μενδενίτσας, κάτω από το φως της πανσέληνου, που καθρεφτίζεται στα νερά του Μαλιακού.                                                                                                                                                    
Μια βραδιά επιστημονική, λογοτεχνική, ποιητική, μουσική, που ξέρει να παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο ο πολιτισμός. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν αρετή εξαιρετικών ανθρώπων  την αγάπη για τη μουσική και την ποίηση.  
Η τέχνη αφυπνίζει συνειδήσεις. Και όπως αναφέρει ο Σεφέρης «Ακόμα και μια σταγόνα λάδι στο καντήλι της τέχνης είναι προσφορά».

Η εκδήλωσή μας ξεκινά με το τιμητικό αφιέρωμα στην Έφορο Αρχαιοτήτων ΦανουρίαΔακορώνια, μια σπουδαία αρχαιολόγος με προσφορά στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, με την οποία είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε. Στον Φθιωτικό Λόγο «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες» του 2015, περιοδικό του Ομίλου μας, είχαμε φιλοξενήσει άρθρο της για τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών και τις προτάσεις της για αξιοποίησή του, που περιμένουν υπομονετικά μέχρι σήμερα την υλοποίησή τους.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι στη σημερινή ποιητική και μουσική βραδιά συμμετέχουν αρκετά μέλη του Ομίλου.

Η ποίηση, το ωραιότερο άνθος του λόγου σύμφωνα με τον Παλαμά, πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται να εκφράσει τις ελπίδες και τα όνειρα, τα ιδανικά και τα αισθήματα, τις εμπειρίες και τις σκέψεις του ανθρώπου, τις στιγμές της κρίσης και της αγωνίας του.

Θα ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου με στίχους της πρώτης ποιήτριας της Φθιώτιδας, της ΑγανίκηςΑινιάνος Μαζαράκη, που γεννήθηκε στην Υπάτη το  1838 και πέθανε στην Αθήνα το 1892.

« Είναι η ποίησις η γλώσσα των θεών η θεσπεσία
Δι’ αυτήν ηδέως πάλλει πάσα ευγενής καρδία
πλην και φλέγουσα θεότης
φορεί στέφανον μαρτύρων ο πιστός της θιασώτης».

Η εκδήλωση περιελάμβανε :

ΜΝΗΜΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΑΝΟΥΡΙΑ ΔΑΚΟΡΩΝΙΑ                                                     

Για την αρχαιολόγο ΦανουρίαΔακορώνια, που έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, το 2020 και έδωσε νέα ώθηση στην αρχαιολογική έρευνα της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας μίλησαν :

Η Λίνα Γαλατά, πρώην Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μενδενίτσας.
Ο Δρ. Πέτρος Κουνούκλας, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της ΦανουρίαςΔακορώνιας, που επιμελήθηκαν οι μαθητές του Λυκείου Καμένων Βούρλων και η φιλόλογος Ευμορφία Ψιμόγιαννου.

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ                                                                                    

Ο Δημήτρης Φαφούτης, ποιητής – συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος του του Ομίλου, που κατάγεταιαπό τη Μενδενίτσα, έκανε ιστορική αναφορά στην ερωτική ποίηση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ                                                                                                                                                

α) Ο συγγραφέας Γιώργος Μπαρμπέρης και η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Δήμητρα Μουλαρά απήγγειλαν αντιπροσωπευτικά ερωτικά ποιήματα των : Μαρίας Πολυδούρη, Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Έριχ Μαρίας Ρίλκε, Γιώργου Σεφέρη και Κων/νου Καβάφη.                  

Β) Οι παρακάτω ποιητές του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ποιητές της περιοχής απήγγειλαν δικά τους ερωτικά ποιήματα : Αναγνώστου Γιώργος, Αναγνώστου Ηλίας, Γερασίμου Παντελής, Γοργογιάννη Ελευθερία, Μιχελής Ντίνος, Μπαρμπέρης Γιώργος, Νέλλας Κώστας, Τσιπούρα Μάντυ, Χριστοδούλου Θανάσης και Δημήτρης Φαφούτης. Το μέλος του Ομίλου, Γιώργος Σταυρόπουλος, απήγγειλε ποίημα της φιλολόγου και ιδρυτικού μέλους του Ομίλου ΠόλυςΤζωρτζοπούλου – Καρανάσιου τιμώντας τη μνήμη της (απεβίωσε 10-8-2022).

4)  ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ο μουσικός Κώστας Νέλλας και οι μαθητές του (Βάσια Κωνσταντακοπούλου, Παναγιώτης Σακελλάρης, Βαγγέλης Ματκαλίδης, Ευαγγελία Μπουρογιάννη)  παρουσίασαν ερωτική μελοποιημένη ποίηση.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μενδενίτσας πραγματοποιήθηκε Έκθεση του περιοδικού «ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ» όλων των τόμων από το 1991 έως το 2021 του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στη «Βραδιά ερωτικής ποίησης και μουσικής», τους συνδιοργανωτές και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ευελπιστούμε πως η ποιητική και μουσικήαυτή βραδιά θα συμβάλλει στην πανελλήνια καθιέρωση αυτού του ιστορικού χώρου ως Κάστρο Πολιτισμού.

Επιμέλεια : Κώστας Τσιαλαφούτας