Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 34ου τόμου του Φθιωτικού Λόγου (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 10:56 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 34ου τόμου του Φθιωτικού Λόγου (ΦΩΤΟ)

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ενδιαφέροντος 34ου τόμου του περιοδικού «Φθιωτικός Λόγος» , την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στην πλατεία Αλέκου Κοντόπουλου Λαμίας, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων.

Ο νέος τόμος του Φθιωτικού Λόγου περιελάμβανε δύο σπουδαία αφιερώματα :

Α) «Ο Γοργοπόταμος στην Αντίσταση, 1940 -1944»

Β) «Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) – Διακόσια Χρόνια Ελευθερίας»

Ο Κώστας Τσιαλαφούτας, πρόεδρος του Ομίλου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Το περιοδικό του Ομίλου μας «Φθιωτικός Λόγος» με τα αφιερώματα σε σημαντικούς πνευματικούς Έλληνες αλλά και σε αξιόλογους Φθιώτες Λογοτέχνες και Συγγραφείς, αποτέλεσε σπουδαίο εργαλείο γνώσης και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών τόσο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσο και για συμπολίτες μας με αντίστοιχα ενδιαφέροντα.

Τέτοια αφιερώματα έγιναν στους: Διονύσιο Σολωμό, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Κωστή Παλαμά, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Δημητρίου Π. Παπαδίτσα καθώς και στους Ρουμελιώτες  Ζαχαρία Παπαντωνίου, , Αλέκο Κάιλα, Στέργιο Δημούλη, Σπύρο Ματσούκα, Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη, Μάρκο Τσιριμώκο, τους ζωγράφους Αλέκο Κοντόπουλο και Βασίλη Σίμο, τα ιστορικά: Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες, δυόμισι (2500) χιλιάδες χρόνια μετά (σε δίγλωσση μορφή),  Αλαμάνα και  Αθανάσιος Διάκος. Ταυτόχρονα στους τόμους αυτούς φιλοξενούνται και λογοτεχνικές φωνές Φθιωτών και Μελών μας, καθώς επίσης, δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Ομίλου..

Ο Όμιλος Φθιωτών λογοτεχνών και Συγγραφέων φρόντισε οι τόμοι αυτοί μα τα εν λόγω αφιερώματα να βρίσκονται  σε αρκετές δημόσιες βιβλιοθήκες και σχεδόν σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων της Φθιώτιδας.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η Ελλάδα στο πέρασμα του χρόνου αν και υπέμεινε αρκετά, κατάφερε να αντισταθεί, να διατηρήσει αλώβητη την ψυχή της και να αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια της δόξας .

Ο Φθιωτικός Λόγος συμβάλλει στην ιστορική, λογοτεχνική και πολιτιστική καταγραφή του τόπου του».

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ :

α) Ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν κοινωνικοοικονομική. Η Επανάσταση έγινε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Και τα κείμενα συμμαρτυρούν  γι’ αυτό. Έτσι λοιπόν, με ένα τέτοιο πνεύμα αν τα δούμε αυτά, πραγματικά βλέπουμε ότι τόσο η αγνή Αντίσταση την περίοδο αυτή 1940-44, όσο και το επαναστατικό φρόνημα του 1821 συμπλέουν, έχουν την ίδια σπονδυλική στήλη να τα τροφοδοτεί».

β) Η Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακή Σύμβουλος  κ. Έμυ Αργυροπούλου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Σας καλησπερίζω και σας εκφράζω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη του Ομίλου για τη δράση τους από την ίδρυσή του, από το έτος 1990 έως σήμερα, αφού μέσω αυτού του Ομίλου αναδεικνύεται το αξιόλογο συγγραφικό έργο των Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και όχι μόνο.

[…]Όσον αφορά το πρώτο αφιέρωμα, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί την κορυφαία πράξη της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα, η οποία είχε αποφασιστική επίδραση στην έκβαση του αγώνα των δυνάμεων της ελευθερίας και της δημοκρατίας, εναντίον των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού και μας δίδαξε ότι όταν είμαστε ενωμένοι έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους μας. [..]Όσον αφορά το δεύτερο αφιέρωμα, η Επανάσταση του 1821 είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, αφού είναι η αποφασιστικότητα, η πίστη και ο αγώνας ενός έθνους να επιβιώσει, να απελευθερωθεί και να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος. Η Επανάσταση του 1821 σαν γεγονός ιδρύει τη σύγχρονη Ελλάδα, είναι τομή στην ιστορία μας και με αφορμή τη συμπλήρωση  200 ετών από τότε, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό της διαδρομής μας ως ελεύθερο έθνος  έως σήμερα και να οραματιστούμε το μέλλον μας.»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Στην ομιλία του ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής κ. Χρόνης Βάρσος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του με δύο κείμενα στο 34ο τεύχος του ΦΛ αναφορικά με το χρονικό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμουτο 1942 και με την τεράστια συμμετοχή και συνεισφορά της Φθιώτιδας στην Επανάσταση του 1821.

Για την επιχείρηση στον Γοργοπόταμο στις 25 Νοεμβρίου 1942 τονίστηκε η αξία που είχε το επιτυχημένο εγχείρημα για τις στρατιωτικές εξελίξεις στο μέτωπο της βόρειας Αφρικής εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, η ώθηση που έδωσε στην ανάπτυξη ενός μαζικού παλλαϊκού κινήματος Εθνικής Αντίστασης απέναντι στον κατακτητή και το ενιαίο της δράσης των δύο μεγαλύτερων ένοπλων αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με τον εμβληματικό του Λαμιώτη καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Φθιώτιδας στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 έγινε αναφορά στις δεκάδες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον φθιωτικό χώρο την περίοδο 1821-1829 (Αλαμάνα, Γραβιά, Βασιλικά, Υπάτη, Αγία Μαρίνα, Αταλάντη, Μαρτίνο) και στο ακατάβλητο θάρρος και την προσφορά χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που μας χάρισαν, παρά τις προσδοκίες και τα οράματα, τουλάχιστον το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος μέχρι τη Λαμία, μια μικρή εστία ελεύθερης γης, αποτέλεσμα τεράστιων αγώνων και θυσιών.

Τιμώντας τα 80 χρόνια από τον Γοργοπόταμο, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τα 100 χρόνια από την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, πρέπει να θυμόμαστε ως δίδαγμα για το σήμερα, όπως τονίζει και ο ιστορικός μας Νίκος Σβορώνος, ότι μέσα στη διαχρονία του Ελληνισμού το αντιστασιακό ήθος είναι αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει την πορεία του.

2) Η δημοσιογράφος – συγγραφέας κ. Λίλη Τσώνη αναφέρθηκε  :

- στη γνωριμία της το 2018 με τη Rosalind Stephens, την κόρη του Νεοζηλανδού Σκαπανέα του Μηχανικού - Λοχαγού Cecil Edward Barnes, σαμποτέρ υψηλής εκπαίδευσης της μυστικής βρετανικής Οργάνωσης 

Ειδικών Εκτελεστικών Επιχειρήσεων (SOE), γνωστού στην Επιχείρηση Harling ως Tom Barnes, υπεύθυνου για την τοποθέτηση και πυροδότηση των εκρηκτικών στη Γέφυρα του Γοργοποτάμου,

- στην επιθυμία της Ρόζαλιντ να κατασκευασθεί ένα μνημείο, στο οποίο να αναγράφονται τα ονόματα των Ελλήνων και Βρετανών στρατιωτών που πήραν μέρος στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, και μαζί με αυτά και το όνομα του πατέρα της που δεν γνώρισε, αφού η ίδια γεννήθηκε 3 μήνες μετά τον θάνατό του, 

- και στην πραγματοποίηση του αιτήματός της από τον Δήμο Λαμιέων το 2019,

- και τόνισε την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση συγκεκριμένων απωλειών του μνημείου που προξένησαν άγνωστοι το 2020. Ο επόμενος Νοέμβρης φτάνει, είπε, και η Ρόζαλιντ που με τη δική της πρόταση κατασκευάσθηκε το μνημείο, θα ταξιδέψει πάλι -για 35 περίπου ώρες- από τη μακρινή πατρίδα της, για 18η χρονιά, για να τιμήσει τους άντρες της Μάχης του Γοργοπόταμου και τον πατέρα που δεν γνώρισε, δεν πρέπει να απογοητευθεί...

3) Η φιλόλογος και Γεν. Γραμματέας του Ομίλου κ. Ειρήνη Πασχαλίδη ανέπτυξε το θέμα «Δομή και περιεχόμενο του Φθιωτικού Λόγου» τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]  Αυτός εδώ ο τόπος έχει χαρίσει στην ιστορία της Ελλάδας σημαντικά γεγονότα που την έχουν δοξάσει και αποτελούν πλέον διαχρονικά σύμβολα, επιλογές ζωής, πρότυπα ανθρώπων για να σηματοδοτούν τις επόμενες γενιές. Ένα από τα σπουδαία σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας αποτελεί αναμφίβολα και η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.  Η σπουδαιότητα αυτής της ενέργειας είναι γνωστή και παρουσιάστηκε επαρκώς από τους συνομιλητές. Αυτή ακριβώς τη σημασία θέλησε να τιμήσει ο νέος τόμος του Φθιωτικού Λόγου ολοκληρώνοντας έτσι το ιστορικό τρίγωνο της Φθιώτιδας. Αλαμάνα, Θερμοπύλες, Γοργοπόταμος.

Αξίζει να θυμήσουμε για άλλη μια φορά ότι ο Φ.Λ. εκδίδεται από το 1991.  Ένα περιοδικό που στην ουσία αποτελεί βιβλίο, πνευματικό δημιούργημα των μελών του Ομίλου, ανθρώπων που έδρασαν και δρουν στη Λαμία αλλά και που έχουν διακριθεί στο πέρασμα του χρόνου. Η οικονομική του στήριξη βασίζεται στην ευγενή χορηγία των τοπικών αρχών αλλά και των μελών, ωστόσο η πώλησή του δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση του Ομίλου.  Έχει κάθε φορά ένα συγκεκριμένο θέμα και στις σελίδες του μπορεί κανείς να ανακαλύψει σημαντικές απόψεις, άρθρα, και ιστορικές πληροφορίες που φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του θέματος αλλά και να δώσει τον λόγο σε σύγχρονους ερευνητές της πόλης που θέλουν να αποκαλύψουν τα πονήματα των ερευνών τους. Φιλοξενεί επίσης ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα παλαιότερων και νεότερων λογοτεχνών.  Ο νέος λοιπόν Φθιωτικός Λόγος έχει τίτλο Ο Γοργοπόταμος στην Εθνική αντίσταση καθώς φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα. Ταυτόχρονα, λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση που προηγήθηκε, υπάρχει σχετικό αφιέρωμα στον τόμο αυτό. Ας περιηγηθούμε λοιπόν στις σελίδες του 34ουΦθιωτικού Λόγου[…]

Κυρίες και κύριοι, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη που δείχνετε στην έκδοση του εκάστοτε φθιωτικού λόγου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποτελεί ένα βασικό μέσο καταγραφής και προβολής του τοπικού πολιτισμού αλλά και ένα μέσο μεταλαμπάδευσης γνώσεων. Γιατί αυτός εδώ ο τόπος ο μικρός ο μέγας, πολέμησε, αγωνίστηκε αντιστάθηκε και άφησε στους μεταγενέστερους κληρονομιά που οφείλουμε να διατηρήσουμε.»

ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ :

Ποιήματα απήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί κ. Νίκος Κοντογιάννης και κ. Γεωργία Καλλέργη.

Διαβάστηκε απόσπασμα από το διήγημα με τίτλο “Η κυρούλα της Λαμίας” που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων  “Ώρα πολέμου”  του Ηλία Βενέζη, ο οποίος  επισκεπτόταν την πόλη της Λαμίας πολύ συχνά, επειδή ζούσαν εδώ οι αδερφές του. Εμπνεύστηκε από πραγματικά γεγονότα της Κατοχής και έγραψε το εν λόγω διήγημα. Πρόκειται για μια προσωπική ιστορία μιας απλοϊκής γυναίκας που έμελε μέσα από απρόσμενα τραγικά συμβάντα να μεταμορφωθεί σε ηρωίδα.

ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΕΛΛΑ παρουσίασε τα τραγούδια : Το όνειρο του Μπενίτο, Κίνησε η Όλγα το πρωί, το Ακορντεόν και Στ’ άρματα στ’ άρματα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Μπέτσιος, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος, οι πρώην Βουλευτές Φθιώτιδας , κ. Θανάσης Μιχελής, κ. Απόστολος Καραναστάσης και  κ. Ελένη Μακρή - Θεοδώρου , ο πρώην Διευθυντής του Π.Γ. του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση , κ. Βασίλης Μαστρογιάννης και το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» κ. Πάρης Φούντας.

Δείτε φωτογραφίες: