Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αίνος Υπάτης": Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 09:10 "Αίνος Υπάτης": Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται σήμερα 23 και ολοκληρώνεται αύριο, 24 Σεπτεμβρίου.

Μπροστά σε νέες ανακαλύψεις σε μια ερευνητική αποτύπωση άγνωστων πτυχών αλλά και παρουσίασης των καταγεγραμμένων επιστημονικών δεδομένων στην πλούσια ιστορική μνήμη και διαδρομή της Υπάτης, παρουσιάζονται στο τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορική πόλη, με τίτλο «Αίνος Υπάτης: η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους» που ξεκίνησε με κάθε επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, αυτοδιοικητικό και επιστημονικό χώρο αλλά και συνέδρων το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου στην ιστορική πόλη.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Υπάτης και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Λαμιέων με την συμμετοχή και στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και άλλων φορέων του τόπου.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα 23 και αύριο 24 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το πρόγραμμα:

 

Το Συνέδριο περιλαμβάνει τρείς θεματικές ενότητες:

Α) ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Β) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Γ) ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Στόχος του Συνεδρίου, είναι η ανάδειξη της τεράστιας συμβολής της Υπάτης στην πορεία της ιστορίας από την αρχαιότητα, τη Βυζαντινή Εποχή αλλά και τα νεότερα χρόνια που εξακολουθεί να συναρπάζει και να γοητεύει, αναζητώντας όμως και ανεξερεύνητες πτυχές της πλούσιας κληρονομιάς, φέρνοντας στο φως μία σειρά σημαντικών ευρημάτων, ενθαρρυντικών για τη σημασία της περιοχής.

Στην πανηγυρική έναρξη των εργασιών το παρών έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ. Συμεών,  ο οποίος και πραγματοποίησε τον κεντρικό χαιρετισμό και ομιλία με θέμα: «Αίνος Υπάτης. Αίνος Αγίων», ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α, Καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος ως συνδιοργανωτές, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας Γεώργιος Κοτρωνιάς, Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης ενώ ομιλία – παρουσίαση του Συνεδρίου έγινε από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητή Δημήτριο Καραδήμα.

Παρέστησαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλίας Σανίδας και Κώστας Αποστολόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος και Κώστας Ξεφλούδας, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σταυρογιάννης, η Αντιπρόεδρος Βίβιαν Αργύργη, η Πρόεδρος της Κοινότητας Βίκυ Παπανάγνου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος στον χαιρετισμό του τόνισε χαρακτηριστικά ότι το Συνέδριο αποσκοπεί να «εδραιώσει» την Υπάτη ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ιστορικών εξελίξεων με παγκόσμια εμβέλεια, αναφέροντας τα εξής :

«…..Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο «Αίνος Υπάτης: η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους», το οποίο και έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Δήμο Λαμιέων και την Δημοτική Κοινότητα Υπάτης από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες.

Η πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου, συνιστά την εκπλήρωση ενός από τους σκοπούς του Δήμου μας, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία και στήριξη σημείων αναφοράς, που αναδεικνύουν τον τόπο μας με τρόπο ουσιαστικό, τεκμηριωμένο και ωφέλιμο για όλους.

Ακριβώς αυτό επιθυμούμε να πράξουμε: να αποτελέσει τούτο το Συνέδριο την αρχή μίας σειράς Συνεδρίων, να δημιουργήσει έναν επιστημονικό θεσμό, ο οποίος θα αγκαλιαστεί διεθνώς και θα γίνει ένας κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο, με κύριο σημείο αναφοράς αλλά και ανάδειξης τον τόπο μας και την μακραίωνη ιστορία που τον συνοδεύει.

Με τη βεβαιότητα λοιπόν αυτή, ότι η ιστορική και πολιτισμική παράδοση του τόπου μας και, πιο συγκεκριμένα, της Υπάτης, θα αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο, περιδιαβαίνοντας σε σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς της, σας υποδεχόμαστε σήμερα στον Δήμο μας, ώστε από κοινού να προβούμε σε ένα είδος ιστορικής αναδίφησης σε γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν με τον τρόπο τους τον ιστορικό ρου του τόπου μας και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο παρόν.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις αλλά και με τη βεβαιότητα ότι με τις εισηγήσεις των έγκριτων εισηγητών θα φωτιστούν σημαντικές πτυχές της ιστορικής διαδρομής της Υπάτης, χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Εξάλλου, το χρέος μας σήμερα είναι να δούμε το βαθύτερο νόημα της ιστορίας αλλά και να λειτουργήσει για όλους εμάς σαν φάρος φωτεινός, οδηγώντας μας σε ουσιώδεις και γεμάτες νόημα πράξεις, αποφεύγοντας τις παθογένειες του παρελθόντος.

Και τούτο θα πετύχουμε αυτές τις μέρες.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν για τη διοργάνωση του τόσο σημαντικού Συνεδρίου.

Η κοινή προσπάθεια όλων μας για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας μας, ας δώσει την ώθηση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων.……»

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών στην εκδήλωση «Αίνος Υπάτης: Η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους»

 Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Αίνος Υπάτης: Η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους» για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να συμμετάσχω και να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών του.

Θέλω, όμως, και να συγχαρώ την Eπιτροπή για την πρωτοβουλία της διεξαγωγής ενός άρτιου, σε οργάνωση και θεματολογία, Συνεδρίου.

Συνέδριο το οποίο, για το επόμενο τριήμερο, τοποθετεί την ευρύτερη περιοχή της Υπάτης στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Συνέδριο που αναμένεται να φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία και επιστημονικά ευρήματα για την παρουσία και εξέλιξη της Υπάτης στο χώρο και τον χρόνο, από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Κράτους.

Στοιχεία και ευρήματα, τα οποία αποτελούν κομμάτια ενός ιστορικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού πάζλ, που συνθέτουν το προφίλ της περιοχής.

Περιοχή, όπου μύθοι, θρύλοι, μορφές Αγίων, πολιτισμοί, λαογραφία και ιστορία συναντιούνται στον χρόνο, αφήνουν το αποτύπωμά τους αναλλοίωτο μέχρι σήμερα, και καθιστούν την περιοχή σημείο αναφοράς στην Επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Θεολογίας.

Γι’ αυτή την μακραίωνη ιστορία και πορεία μέσα στον χρόνο, αισθάνομαι υπερηφάνεια.

Και είμαι μαζί σας σήμερα, εδώ, με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Υπάτη αριθμεί 2.500 χρόνια ζωής.

Διαδραμάτισε ρόλο σημαντικό, στο πέρασμα των αιώνων.

Στους κλασσικούς, Ελληνιστικούς, και Βυζαντινούς χρόνους, στην Τουρκοκρατία, στα χρόνια της Παλιγγενεσίας και του νέου Ελληνικού κράτους, σε σημαντικές στιγμές της Νεότερης Ιστορίας.

Ρόλο στρατηγικό και διοικητικό, αλλά και πρωταγωνιστικό σε απελευθερωτικούς αγώνες, όχι μόνο κατά του Τουρκικού ζυγού, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, αλλά και εναντίον των κατοχικών δυνάμεων το 1944.

Ρόλο, με τον οποίο επέδειξε λεβεντιά και θυσίασε αίμα.

Και γι’ αυτό το ρόλο έχει καταχωρηθεί, η περιοχή και οι ήρωες της, στις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας.

Είναι η πρωτεύουσα των Αινιάνων, με το όνομα Ύπατα για τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Είναι το κέντρο των μαγισσών κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, με τους θρύλους να τις θέλουν να βρίσκονται σε μια βαθιά σχισμή στην άκρη της πόλης.

Είναι όμως και κοιτίδα του Χριστιανισμού, τον 2ο μ.Χ. αιώνα, με τον Απόστολο Ηρωδίων να κηρύσσει το Ευαγγέλιο και να χειροτονείται πρώτος Επίσκοπος.

Είναι η έδρα του Δουκάτου «Νέαι Πάτραι» κατά τον Μεσαίωνα.

Είναι περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος κατά τη Φραγκοκρατία.

Είναι η πατρίδα του Ηγούμενου Αθανασίου Μετεωρίτη, ο οποίος, κατά τον 14ο αιώνα, ακολούθησε τον μοναχικό βίο και ίδρυσε τη Μοναστική Πολιτεία στα Μετέωρα.

Είναι το «Πατρατζίκι» κατά την Τουρκοκρατία, Αρματολίκι και ορμητήριο αγώνων.

Είναι, από το 1836, μετά την απελευθέρωση, η Υπάτη, η μετέπειτα Μαρτυρική Πόλη, της 17ης Ιουνίου 1944.

Είναι, σήμερα, η όμορφη Υπάτη, με τα πολλαπλά σημεία ενδιαφέροντος, με τις ιαματικές πηγές.

Πηγές, για τις οποίες η σημερινή Κυβέρνηση, με συγκεκριμένα βήματα, προχωράει στοχευμένα στην κατεύθυνση αξιοποίησής τους, ώστε η ευρύτερη περιοχή της Υπάτης να αναβαθμιστεί.

Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης να ενημερώσω ότι η διαδικασία επικαιροποίησης του ΕΣΧΑΔΑ από τον μελετητή προσεχώς ολοκληρώνεται.

Επιπλέον, με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε επιτυχώς διαγωνισμό για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ABIO.

Πολύ σύντομα, το κατάστημα θα λειτουργήσει, με νέο μισθωτή.

Επίσης, σήμερα, κατόπιν αιτήματος της ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε την έγκρισή του για τη βραχυχρόνια μίσθωση άλλων δύο καταστημάτων.

Η ΕΤΑΔ θα προβεί, άμεσα, σε διαδικασίες ωρίμανσης και σε διαγωνιστική διαδικασία.

Τέλος, η ΕΤΑΔ έδωσε, σήμερα, παράταση λειτουργίας της επιχειρηματικής μονάδας των Λουτρών, για όλο τον Οκτώβριο.

Δείτε βίντεο με απόσμασμα της ομιλίας του Δημήτρη Καραδήμα:

Δείτε φωτογραφίες: