Θερμή ανταπόκριση στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ξανθής Κουτσογιάννη (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 10:44 Θερμή ανταπόκριση στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ξανθής Κουτσογιάννη (ΦΩΤΟ)

Θερμή ανταπόκριση στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ξανθής Κουτσογιάννη “(απ)ηχώ την (απ)ουσία” που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Νεοκλασικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία του ποιήματος ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ από την ποιήτρια σε μουσική επένδυση Κώστα Νέλλα. Ξεγυμνώσου ψυχή / και στην μούσα επίκληση ψάλε./ Ξεγυμνωθείτε αισθήσεις μου/ αρχέγονους χορέψτε χορούς./ Σκέψη μου εσύ/ με τη σειρά σου ξεγυμνώσου./ Απόψε μόνο η μοναξιά κρούει ξανά την θύρα. Και η βραδιά έκλεισε με  το ποίημα ΨΥΧΗ ΜΟΥ  με το οποίο χαιρέτησε η ποιήτρια τους παρευρισκόμενους.  Αν σας είχα χαρίσει ένα ποίημα / μια πνοή της ψυχής μου θα ήταν/ και η στερνή μου ακόμα πνοή / τόσο μικρή πόσον λίγη θα φάνταζε! / Ατόφια την ψυχή μου χαρίζω λοιπόν.

Με ευαισθησία και διεισδυτική ματιά προσέγγισε την ποιητική συλλογή  η ποιήτρια Μαρία Σκουρολιάκου τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Μας χαρίζει την ψυχή της λοιπόν η ποιήτρια, της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα την 5η ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «(Απ)ηχώ την (απ)ουσία».[…]Η ποιήτρια διαμαρτυρόμενη όχι συναγερμικά αλλά χαμηλόφωνα, με πικρούς στίχους, μας προσγειώνει μέσω των δικών της αισθήσεων, στη ζοφερή αλήθεια, και χωρίς να αναφέρεται σε στιγμιότυπα μιλεί με κοινωνικές προεκτάσεις. […]H ποιητική φωνή πετυχαίνει τον στόχο της, αν κοινωνήσουμε τα μηνύματά της, κυρίως εκείνα, που σε κάθε τέλμα, ατομικό ή συλλογικό, αφυπνίζουν και λένε, «θυμήσου σκέψη».

Στη συνέχεια μίλησε η φιλόλογος Ευαγγελία Δημοπούλου τονίζοντας μεταξύ άλλων: Η ποιήτρια επέλεξε να μας κάνει κοινωνούς των μύχιων σκέψεών της με λόγο που ρέει, ενώ είναι συνάμα ανατρεπτικός και με μια δεινή, εικονοπλαστική ικανότητα, διαθέτοντας ένα πλήθος υπερβατικών συμβόλων καταγράφει μια πραγματικότητα του σήμερα αλλά και του αύριο. Οι μεταφορές, οι παρομοιώσεις και οι συμβολισμοί των ποιημάτων της Κουτσογιάννη δημιουργούν εικόνες στους αναγνώστες που ηδονίζουν την αισθητική πλευρά τους, ενώ παράλληλα αναδύουν τις άγριες εποχές που ζούμε. Η ποιήτρια αναμετράτε με τον εαυτό της και καταθέτει την αλήθεια της, δημιουργώντας έναν κόσμο που συναντώνται η νόηση και το έντονο συναίσθημα.

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Όμιλος φθιωτών  Λογοτεχνών και Συγγραφέων και οι εκδόσεις Ρώμη, χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος Πρωτοσύγκελος της ιερεάς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ο Αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος και ο πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων Κώστας Τσιαλαφούτας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Φθιώτιδας Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος, o Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος, ο  Αντιδήμαρχος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Παναγιώτης Φώσκολος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ευμορφία Ρουποτιά, η Πρώην Αντιδήμαρχος Βίβιαν Αργύρη, ο Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητοπόλεως Φθιώτιδας Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Λεωνίδας Κωστόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση