Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κατερίνα Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της στην Αμφίκλεια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 07:50 Η Κατερίνα Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της στην Αμφίκλεια

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας, o Επιμορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμφίκλειας και οι Εκδόσεις Εντευκτηρίου διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Παναγιωτοπούλου «Διάψαλμα», το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας.

Η συλλογή συμπεριλαμβάνει δεκαοκτώ αφηγήματα και εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2021 από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου. Από την αρχή της κυκλοφορίας του, το βιβλίο αγαπήθηκε από το λογοτεχνικό κοινό και αγκαλιάστηκε θερμά από τους βιβλιοκριτικούς.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κριτικές:

«Τα δεκαοκτώ διηγήματα του αφηγηματικού βιβλίου της Κατερίνας Παναγιωτοπούλου Διάψαλμα τοποθετούνται αυθόρμητα και αυτόματα στην ίδια ξεχωριστή σειρά τη σχηματισμένη χάρη στο σύνολο των Βιβλίων του Δημήτρη Χατζή και δύο-τριών βιβλίων του Μένη Κουμανταρέα.

Με την έννοια ότι το δημόσιο ή ακριβέστερα το πολιτικό στοιχείο ταυτίζεται με το ιδιωτικό, σε βαθμό μάλιστα που, αν το κάθε διήγημα διαβαζόταν ξέχωρα, θα παρέμενε πολύ λιγότερο εναργές και ολοκληρωμένο. Ενώ τώρα, χάρη στην πραγματοποιημένη αθόρυβα μέσα στα διηγήματα ανατροπή –να είναι δηλαδή τα εντελώς προσωπικής κοπής περιστατικά που επαναφέρουν τις ιστορικές συνθήκες, όσον αφορά τα πολιτικά και τα κοινωνικά συμφραζόμενα–, γίνεται ακόμη πιο ευρύς αυτός ο χρονικός ορίζοντας, είτε πρόκειται για μία μνήμη που αφορά έναν μόνον άνθρωπο είτε για ένα κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός, που εκατομμύρια άνθρωποι θα καταμαρτυρούσαν τις ολέθριες συνέπειές του.

Η Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, αν και κινείται μέσα σε διακεκαυμένες περιοχές του νεοελληνικού ιστορικού γίγνεσθαι, ανακινεί (χωρίς να απιστεί στο ελάχιστο στην εγκαυστική τους) ως πρωταγωνιστική τη σπάνια ομολογημένη –τόσο εύγλωττη όμως στην πεζογραφία της– σημασία τής εσωτερικής ζωής του ανθρώπου.»

(Θανάσης Θ. Νιάρχος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

*

«Στις σελίδες σοβούν τα απομεινάρια των τριών πολέμων, των δύο παγκόσμιων και του εμφυλίου. [.] Η Παναγιωτοπούλου υφαρπάζει μέσω της γραφής στιγμές όπου η πραγματικότητα γνέφει προς το ανέφικτο. [.] Όταν η Παναγιωτοπούλου αξιοποιεί τα εκφραστικά της μέσα για την εξεικόνιση υπερρεαλιστικών θεαμάτων, η γραφή της καθηλώνει. Διότι δύσκολα ξεχνάει κανείς τη γυναίκα που κάθε βράδυ ξεκαρφώνει τα κεραμίδια της στέγης και τα απλώνει στον κήπο, φτιάχνοντας πάνω στο χώμα κενοτάφια, που “μέσα τους έκλεινε όσα δεν είχε προφτάσει να ζήσει”.»

(Λίνα Πανταλέων, Καθημερινή, 05.09.2021).

*

Προλόγισμα / Συντονισμός: Λουκία Δρίβα, εκπρόσωπος Ε.Ε. Συλλόγου Γυναικών Αμφίκλειας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, κυρία Αθανασία Στιβακτή

Για το «Διάψαλμα» θα μιλήσουν οι: Αγαθή Μπαρτσώκα ιστορικός-αρχαιολόγος, Μαρία Σφήκα ποιήτρια, Ηλίας Τσίγκας, εκδότης εφημερίδας και Δημήτριος Σφήκας φιλόλογος.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Ευγενία Πανουργιά εκπαιδευτικός, Άννα Ψαρρά ηθοποιός.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με τα τραγούδια τους οι: Αργυρώ Καπαρού ερμηνεύτρια, Ερωφίλη ερμηνεύτρια-συνθέτρια.

Στην κιθάρα ο Παναγιώτης Κέφος, διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Λαμίας.

Η παρουσίαση θα κλείσει με τοποθέτηση και ευχαριστίες από τη συγγραφέα Κατερίνα Παναγιωτοπούλου.