Τα παιδιά του 1ου Δημοτικού ενημερώθηκαν για την Μικρασιατική καταστροφή

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 23:23 Τα παιδιά του 1ου Δημοτικού ενημερώθηκαν για την Μικρασιατική καταστροφή

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαμίας, δέχτηκε στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 τους μαθητές της έκτης τάξης και τις δασκάλες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, Γαλανέικα.

Στόχος και σκοπός, η διατήρηση και μεταλαμπάδευση της Μικρασιατικής ιδέας και Μνήμης, στις νεότερες γενιές των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Μακρής, διηγήθηκε, γραμμένη σαν παραμύθι για παιδιά, την ιστορία των Πατρίδων της Ανατολής, από τη δόξα έως την καταστροφή τους.

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για παιδιά, με αναφορά στην Μικρασιατική έξοδο.

 Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σε βίντεο μαρτυρίες πρώτης γενιάς Μικρασιατών, που έζησαν την καταστροφή και ζωντανά τη Μικρασιάτισα δεύτερης γενιάς Ελένη Κατόπη, που βίωσε την προσφυγιά>.

Τα παιδιά περιηγηθήκαν του χώρου, είδαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και κάποια κειμήλια ιερά, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες  πρόγονοι.

Στους δασκάλους δόθηκε το Λεύκωμα με τα πρόσωπα και την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς, που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος το 1999 και τμήματα από την έρευνα για την γέννηση του συνοικισμού της Νέας Μαγνησίας με τίτλο <Μια νέα πατρίδα γεννιέται> της Βίκυ Μακρή, για να αντλήσουν στοιχεία για τις εργασίες τους.

Τα παιδιά ήταν εξαιρετικοί ακροατές. Εντυπωσίασαν για την   προσοχή και το ενδιαφέρον τους. Εύγε στο σχολείο και στους δασκάλους.

Ευχαριστούμε που μας  έδωσαν άλλη μια φορά την ευκαιρία να συνδαυλίσουμε την Ιερή Μνήμη των Μικρασιατών Προγόνων.

Ο πρόεδρος
Χρήστος Μακρής

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση