Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα στη Λαμία η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Γεωργίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 09:31 Σήμερα στη Λαμία η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Γεωργίου

Στις 6:00΄  το απόγευμα του Σαββάτου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.

Το βιβλίο του  με τίτλο: «Ελλάς-ΕΟΚ: Εμπιστευτικό» Η ανεκπλήρωτη προσδοκία της ένταξης και το τουρκικός παράγοντας μέσα από τα αρχεία του ΥΠΕΞ, από τις εκδόσεις Ποιότητα, παρουσιάζει στη Λαμία ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γεωργίου.

Το ερώτημα ήταν ξεκάθαρο: Τι θα έκαναν οι Ευρωπαίοι –δηλαδή η ΕΟΚ/Ε.Ε.‒ αν η Ελλάδα, όντας μέλος της, δεχόταν τουρκική επίθεση; Κάποιοι στην Αθήνα, τη δεκαετία του 1970, είχαν την απάντηση εύκολη: «Εάν ένα από τα μέλη της Κοινότητας επρόκειτο να υποστεί έξωθεν επίθεση, τα υπόλοιπα θα κινητοποιούντο υπέρ αυτού κατά ποικίλους τρόπους και σε πλείονα επίπεδα» έγραφε μεγάλη εφημερίδα. «Η Ελλάδα αποκτά γερές πλάτες» ήταν οι παχιοί τίτλοι μιας άλλης. Η πορεία των εξελίξεων θα αποδείκνυε πως τέτοια δημοσιεύματα θα ισοδυναμούσαν με ένα είδος «προληπτικών» fake news.

Μέσα από τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, έγγραφα ελληνικά και ευρωπαϊκά ‒που έρχονται στο φως για πρώτη φορά‒ και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου της εποχής φαίνεται πως το αμυντικό επιχείρημα της ένταξης, της προστασίας από την Τουρκία, άρχισε να εξασθενίζει ήδη από τους πρώτους μήνες των διαπραγματεύσεων τη δεκαετία του 1970.

Η Ε.Ε. δεν κατάφερε να προσφέρει στην Ελλάδα υποστήριξη, ενώ η Τουρκία αναβάθμιζε συνεχώς τη θέση της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ανεξαρτήτως αν στο τιμόνι βρίσκονταν δικτάτορες ή αυταρχικοί ηγέτες. Τόσο τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων σε Αιγαίο και Κύπρο, όσο και η αδέξια «πελατειακή» στάση της Αθήνας έναντι των δυτικών είναι μερικά μόνο δείγματα της γραμμής που ακολουθεί η Ελλάδα που όμως ‒όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας‒ χαράχτηκαν, ευλαβικά, ήδη από την «αδιαφανή» περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΟΚ.

Γι’ αυτό και o δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα Τύπου, σχολιάζει «…πώς να μην παρακολουθήσει κανείς το σοκάρισμα του συγγραφέα όταν, βήμα-βήμα, βλέπει ότι «οι ελληνικές ελίτ της εποχής έπεσαν έξω»; Ή μάλλον ότι επέλεξαν να πέσουν έξω…».