Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπέροχη βραδιά ποίησης και μουσικής από τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Βράχας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 09:59 Υπέροχη βραδιά ποίησης και μουσικής από τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Βράχας

Υπέροχη βραδιά ποίησης και μουσικής με τίτλο «Όταν οι στίχοι γίνονται φως» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Studio Project Photography, στη Λαμία, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Νέα Βράχα».

Μια επιτυχημένη εκδήλωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, αφού υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση των συμπολιτών μας που γράφουν ή αγαπούν ποίηση.

Η συντονίστρια και  Γραμματέας του Συλλόγου Νέας Βράχας Βάσω Αγγέλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές.

Τη Βραδιά Ποίησης και Μουσικής χαιρέτισαν :

Α) Ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Βράχας Δημήτρης Τσέλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής « […]Αυτό μας ώθησε να απευθυνθούμε στους πλέον αρμόδιους και ειδικούς. Στους λογοτέχνες και στους ποιητές Φθιώτιδος, τους οποίους στο πρόσωπο του Προέδρου τους κ. Κώστα Τσιαλαφούτα ευχαριστούμε πολύ.

[…] Όντας άνθρωπος των θετικών επιστημών, η ποίηση και η λογοτεχνία για μένα, όπως πιστεύω και για των βιβλίων που έχουν περάσει από τα χέρια μας και μοναδικές εικόνες από τους κόσμους που δημιούργησε το μυαλό μας με τη βοήθεια των συγγραφέων.

Ήταν και είναι όμως και στιγμές προβληματισμού όταν μια φράση μας δείχνει και μαςανοίγει μια πόρτα που δεν ξέραμε καν ότι υπήρχε, ένα μεγάλο σχολείο ζωής όταν βλέπουμε τη θεώρησή της από άλλες πλευρές, ήταν και είναι στιγμές θαυμασμού όταν διαπιστώνουμε με πόσο περίτεχνο τρόπο υφαίνονται οι λέξεις και φτιάχνουν ένα πολύχρωμο χαλί ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων που μας καλούσαν να το περπατήσουμε. τους περισσότερους αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα της μέρας, υπέροχα ταξίδια του νου μέσα από τις σελίδες.»

Β) Ο Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, Κώστας Τσιαλαφούτας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, σας καλωσορίζω στη ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με τίτλο «Όταν οι στίχοι γίνονται φως» ,που συνέπεσε και ταιριάζει με τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, τη γιορτή των γραμμάτων. Χρόνια Πολλά στους εκπ/κούς και τους μαθητές.

[…]   Διερωτώνται, ίσως ορισμένοι, εάν η ποίηση και γενικότερα η Τέχνη έχει θέση σε χαλεπούς καιρούς. Μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο ; Πλήρη απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε σε μια συνέντευξή του ο ποιητής του Αιγαίου ο Οδυσσέας Ελύτης : « Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο κόσμος αλλάζει με πράξεις. Η τέχνη όμως μπορεί να αλλάξει συνειδήσεις, και οι συνειδήσεις είναι που κατευθύνουν τις πράξεις ».

Αναδεικνύεται  και επιβεβαιώνεται λοιπόν η αξία και η αναγκαιότητα της τέχνης και ιδιαίτερα της ποίησης που είναι και η κορυφαία έκφρασή της. Έχει επομένως νόημα και η σημερινή ποιητική μας εκδήλωση.

Η 21η Μαρτίου, ημέρα εαρινής ισημερίας, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την UNESCO το 1999 μετά από πρόταση των ποιητών Μιχαήλ  Μήτρα, Λύντιας Στεφάνου και της Εταιρείας Συγγραφέων, που μετέφερε

Ο συγγραφέας και πρέσβης της UNESCO Βασίλης Βασιλικός.

Ποίηση λέγεται ο έμμετρος λόγος, ο λόγος που έχει ρυθμό και αρμονία, με σκοπό να παρορμά τις ψυχές των αναγνωστών (στο γραπτό λόγο) ή των ακροατών (στο θέατρο). Η ελληνική ποίηση γράφεται συνεχώς επί 2.500 χρόνια.

[…] Ποιητής λέγεται ο δημιουργός του ποιήματος και προέρχεται από το ρήμα ποιέω –ώ που σημαίνει κάνω, δημιουργώ κάτι από την αρχή, κατασκευάζω κάτι με «ποιόν», με ποιότητα, άρα κάτι καλό, ξεχωριστό. Ο ποιητής αναζητά την αλήθεια και τη λύτρωση, κυνηγά τη χαμένη αθωότητα και αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ποίηση, το ωραιότερο άνθος του λόγου σύμφωνα με τον Παλαμά, πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται να εκφράσει τις ελπίδες και τα όνειρα, τα ιδανικά και τα αισθήματα, τις εμπειρίες και τις σκέψεις του ανθρώπου, τις στιγμές της κρίσης και της αγωνίας του, να μιλήσει για ότι αγαπά ή μισεί.

Ανάλογα με το περιεχόμενό της έχουμε διάφορα είδη της ποίησης, όπως : Επική, Λυρική, Ελεγειακή, Βουκολική, Δραματική, Ρομαντική, Παρνασσιακή, Διδακτική, Εκκλησιαστική, Συμβολική, Καθαρή και Δημοτική.

[…] Στη Φθιώτιδα έχουμε τα πρώτα δείγματα με την ποίηση της  Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη από την Υπάτη. Η ποίησή της εκφράζει προβληματισμό και ευαισθησία για τη ζωή, τον θάνατο και τον άνθρωπο.

Γνήσιος εκφραστής της φθιωτική ποίησης είναι και ο Σπύρος Ματσούκας, ο οποίος γεννήθηκε στην Υπάτη το 1873. Στην ποίησή του καθρεφτίζεται η ιστορία της ζωής του και ο αγώνας του για την πατρίδα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τη μοίρα, τις εθνικές περιπέτειες και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του.

Σημαντική ποιητική παρουσία είναι και ο δημοτικιστής και ιδρυτικό μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Μάρκος Τσιριμώκος με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Στέφανος Ραμάς, ο οποίος γεννήθηκε στη Λαμία το 1872. Τα ποιήματά του έχουν μια τελειότητα στον στίχο και τη ρίμα, όπου εξυμνούνται η φύση, το περιβάλλον, τα φυσικά φαινόμενα, η ψυχή, η μοίρα, η αγάπη, ο έρωτας και ο θάνατος.

Ενδεικτικά θα αναφέρω και μερικούς Φθιώτες Ποιητές όπως : Δημήτρης Σιατόπουλος, Χρήστος Κουλούρης, Κώστας Γεωργουσόπουλος (ψευδώνυμο Κώστας Μύρης), Τάκης Κολιαβάς Μωλιοτάκης, Τάκης Ανθήλης, Βασίλης Αλεξίου (ψευδώνυμο Αλέκος Βασιλείου), Χάρης Σακελλαρίου, Θανάσης Βενέτης, Κώστας Αβραάμ, Βασίλης Αποστολόπουλος, Αλέκος Κάιλας,   Στέργιος Δημούλης,  Πολυτίμη Τζωρτζοπούλου, Παντελής Ρίζος, Στέλλα Πουγκακιώτου, Σαντάς Θεόδωρος,  Μπάμπης Τσέλος,  και αρκετοί άλλοι αξιόλογοι ποιητές. »

Ο μουσικός Συνοδινός Δρόσος παρουσίασε με την κιθάρα του μελοποιημένα ποιήματα και ερμήνευσαν υπέροχα η Κατερίνα Μπλούνα, η Γιούλη Κουκουβέλη και η Μαρία Πασχαλίδου.

Ποιήματα απήγγειλαν οι παρακάτω: Αναγνώστου Γιώργος, Αντωνοπούλου Σοφία, Γονατάς Δημήτρης, Δεμπερδεμίδου Γεωργία, Καραγκούνη Αγγέλα, Κουτσογιάννη  Ξανθή, Κωστόπουλος Λεωνίδας, Νικοπούλου Βασιλική, Παπαλέξη Ιωάννα, Παπαλέξη Ιουλιέτα, Πασχαλίδη  Ειρήνη, Ρουποτιά Μόρφω, Σαγιάς Γιώργος, Τσιαλαφούτας Κώστας, Τσιπούρα Μάντυ, Τσουγγάνη Πόπη, Τσούτσικα Ουρανία, Φούντας Σπύρος, Φύκα Φωτεινή, Χριστοδούλου Θανάσης.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου έκανε μια σύντομη αναφορά στον αείμνηστο δάσκαλο, ζωγράφο και λογοτέχνη Μπάμπη Τσέλο, που καταγόταν από τη Βράχα Ευρυτανίας και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ομίλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2020, σε ηλικία 65 ετών. Στη συνέχεια απήγγειλε το ποίημά του «Μαύρα πανιά» που έλαβε το 3ο Βραβείο από την Εταιρεία Τεχνών Επιστημών και Πολιτισμού Κερατσινίου.

Η Γεν. Γραμματέας του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, Ειρήνη Πασχαλίδη προσέφερε στον πρόεδρο του Συλλόγου Νέας Βράχας, Δημήτρη Τσέλο , τον 32ο τόμο του ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ, που ήταν αφιερωμένος στην πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδας, Αγανίκη  Αινιάνος –Μαζαράκη και τον Λαμιώτη δημοτικιστή ποιητή,  Μάρκο Τσιριμώκο, ως ενθύμιο της συνεργασίας των δύο συλλόγων..

Η ποίηση ανταμώνει τις καρδιές των ανθρώπων, ρίχνει φως στις ελπίδες και αξιώνει καλύτερο μέλλον.

Επιμέλεια : Κώστας Τσιαλαφούτας

Δείτε φωτογραφίες: