Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με επιτυχία έγινε η "Ημερίδα Γένους Θηλυκού" (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 11:56 Με επιτυχία έγινε η "Ημερίδα Γένους Θηλυκού" (ΦΩΤΟ)

Η εκδήλωση ήταν συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σε ζεστή ατμόσφαιρα στον φιλόξενο χώρο του παιδικού Τμήματος της Βιβλιοθήκης η εκδήλωση Ημερίδα «Γένους Θηλυκού» από τους Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, τα Γενικά Αρχεία Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας και τις Χρόνος Εκδόσεις, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο βουλευτής Φθιώτιδας  κ. Κοτρωνιάς Γεώργιος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων κ. ΕμορφίαΡουποτιά και η κ. Βίβιαν Αργύρη, Δημοτική Σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου.

Η εκδήλωση, που ήταν συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πλαισιώθηκε από τις τρεις ομιλίες γυναικών που εργάζονται  στο χώρο των Βιβλιοθηκών, των Αρχείων και των Εκδόσεων και προσέγγισαν η καθεμία από τη πλευρά της τοπική και όχι μόνο πραγματικότητα.

Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης και την έναρξη των ομιλιών έκανε η κ. Εύη Γκόγια, Προϊσταμένη της ΔΗΚΕΒΙ Λαμίας, με θέμα τη «γυναικεία βιβλιοπαραγωγή», όπως αυτή καθιερώνεται με τις πρώτες εμφανίσεις των συγγραφέων γυναικών,που συνδέονται άρρηκτα με τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές της κάθε εποχής. Στη συνέχεια μέσα από βιβλιογραφικές πηγές, ξεδίπλωσε την παρουσία της γυναίκας στο χώρο του βιβλίου από το χθες στο σήμερα, ενώ το βάρος της παρουσίασης έπεσε στα στοιχεία που αφορούν την περιοχή της Φθιώτιδας τόσο σε ότι έχει να κάνει με την γυναικεία παρουσία στη λογοτεχνία αλλά και με την ενεργή δράση της γυναίκας όπως αυτή αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία επίσημων φορέων για τον ελλαδικό χώρο και τοπικών φορέων για την περιοχή μας όπως είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Η Σοφία Βακιρτζηδέλη, Προϊσταμένη του Τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας, μίλησε για τα Αρχεία Γένους θηλυκού διαχωρίζοντας τα δημόσια από τα ιδιωτικά αρχεία και δίνοντας παραδείγματα της δράσης των γυναικών μέσα από τα αρχεία που φιλοξενούνται στα ΓΑΚ της πόλης μας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των δημόσιων αρχείων και τα στοιχεία που προκύπτουν από το ίδιο το αρχειακό υλικό σε σχέση με τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας. Τέλος αναφέρθηκε στην τυπολογία και τη γλώσσα των εγγράφων και πως προωθείται το αρσενικό γένος έναντι του θηλυκού, έστω και ακούσια.

Μία πρώτη προσωπική προσέγγιση στο λόγο των γυναικών έκανε η κ. Βασιλική Νικοπούλου, συγγραφέας και εκδότης των Χρόνος Εκδόσεις, η οποία μέσα από στοιχεία που διαθέτει στο προσωπικό της αρχείο σε συνδυασμό με προσωπική μελέτη προσπάθησε να παραθέσει τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν τη γραφή των γυναικών έναντι των αντρών στο χθες και στο σήμερα. Η αναφορά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι στα τελευταία χρόνια πολύ παράγοντες έχουν επηρεάσει την πολιτική των εκδόσεων δημιουργώντας νέα χαρακτηριστικά στο χώρο. Την εμπειρία τους στο θέμα αυτό του λόγου και της γραφής που γίνεται βιβλίο μοιράστηκαν με το κοινό δύο γυναίκες που συνεργάζονται και έχουν εμπιστευθεί στις Χρόνος Εκδόσεις το έργο τους. Η κυρία Φύκα Φωτεινή και η κ. Γοργογιάννη Ελευθερία. 

Η βραδιά έκλεισε με ένα βίντεο αφιερωμένο στην ΑγανίκηΑινιάνος Μαζαράκη την πρώτη πνευματική λογία που έχει να αναφέρει η ιστορία των φθιωτικών γραμμάτων.

Δείτε φωτογραφίες: