Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Όλα για τα παιδιά και τα βιβλία τους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 10:25 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Όλα για τα παιδιά και τα βιβλία τους

Του ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλους του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου.

Η  Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε το 1966 από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα (ΙΒΒΥ) και κάθε χρόνο ένα εθνικό Τμήμα αναλαμβάνει να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα που διανέμονται σε όλον τον κόσμο. Ο στόχος είναι  να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Για το 2023 ανέλαβε το Ελληνικό Τμήμα, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, να ετοιμάσει το υλικό εορτασμού. Το μήνυμα έγραψε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και την αφίσα φιλοτέχνησε η εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί εορτάζουν με ποικίλες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και σε άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Το μήνυμα βροντοφωνάζει: Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με! Είμαι ένα βιβλίο. Είσαι ένα βιβλίο. Όλοι είμαστε βιβλία…[…] Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι. «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με».

Ναι, στις 2 Απριλίου 2023 η καρδιά του παιδικού βιβλίου σε όλον τον κόσμο θα χτυπάει ελληνικά!

-Ανέμη : Επιθεώρηση Κυπριακής Παιδικής Λογοτεχνίας

Είναι το μοναδικό ετήσιο περιοδικό στον ελληνικό χώρο (ελλαδικό και κυπριακό) που επιβιώνει, συμπληρώνοντας τρεις συναπτές δεκαετίες με ευδόκιμη προσφορά στα παιδιά και τα βιβλία τους, με χορηγούς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και του ΟΠΑΠ, Έκδοση του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ήδη από το 2018 το περιοδικό  Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά νέους, σταμάτησε την  τριμηνιαία έκδοσή του, μετά τη συμπλήρωση 33 χρόνων αδιάλειπτης κυκλοφορίας.

Παρουσιάζουμε τα δύο πολυσέλιδα τεύχη των τελευταίων χρόνων, με πλούσιο υλικό και ενδιαφέροντα αφιερώματα.Το τεύχος αρ. 29/2021, σελ.272 με Περιεχόμενα  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Ο αλληλέγγυος  ΚΣΠΝΒ- Παραμύθια και παραμυθάδες- Λογοτεχνικά πένθη, Χαιρετισμός της Προέδρου Έλενας Περικλέους, συνέντευξη με την εικονογράφο Χρύσω Χαραλάμπους, Νέα από τη Διεθνή δράση του Συνδέσμου, Μήνυμα για την παγκόσμια Μέρα Παιδικού,  Βιβλίου κ.ά.Ακολουθούν Μελετήματα (σελ. 43-112) για συγγραφείς και βιβλία, Παραμύθια και παραμυθάδες (σελ.113-141) για τα λαϊκά και έντεχνα παραμύθια και βιβλιογραφία, Αφιερώματα στα 200 χρόνια από την Ελληνική παλιγγενεσία (σελ.142-156), Λογοτεχνικά πένθη (σελ.157-178), Βιβλιο-αναφορές (σελ.157-204), Ένθετο με τις νέες εκδόσεις Παιδικής Λογοτεχνίας (σελ.205-222), Αποτελέσματα Διαγωνισμών ΚΣΠΝΒ 2020-2021( 223-263), Κύπριοι συγγραφείς, εικονογράφοι, μελετητές Παιδικής Λογοτεχνίας (264-272). Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : «Όσο υπάρχουνε στον κόσμο παιδιά, ζώα και λουλούδια μη φοβάστε. Όλα θα πάνε καλά» Νίκος Καζαντζάκης.

Το υπ΄αρ. 30/2022 τεύχος της Ανέμης (σελ.431) είναι πανηγυρικό με ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Λογοτεχνικά παιχνίδια- Διαβάζω και αλλάζω- Αφιέρωμα μνήμης. Στα Περιεχόμενα περιλαμβάνονται όλα τα νέα για τις δράσεις του Συνδέσμου, το Μήνυμα,το φεστιβάλ βιβλίου Λευκωσίας, τη Λέσχη βιβλίου, ιστορίες πανδημίας κ.ά.Ακολουθούν τα Λογοτεχνικά παιχνίδια (σελ.138-268), πειρατικά παιχνίδια, βιβλιοπαρουσιάσεις με παιχνίδια κ.λπ.,Μελετήματα (σελ.269-331) με πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες για τη σύγχρονη κυπριακή παιδική λογοτεχνία κλπ., Διαγωνισμού- Βραβεία,Βραβευμένα έργα του 2022-Ποίηση Πετρώνδα και Μόντη, Βραβευμένα διηγήματα, Κρατικά Βραβεία 2021, Νέες εκδόσεις παιδικής Λογοτεχνίας, Κύπριοι συγγραφείς- εικονογράφοι-μελετητές (σελ.332-432). Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: « Έχε τον νου σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…(«Κάποτε θα΄ ρθουν…», Μίκης Θεοδωράκης. Στιχουργός: Λευτέρης Παπαδόπουλος).

Με βάση το μήνυμα της IBBY (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) Με τη δύναμη των ιστοριών αλλάζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, Διαβά-ΖΩ, Αλλά-Ζω, η Πρόεδρος  του Κυπριακού Σ.Π.Ν.Β. γράφει « Κάτι σαν χαιρετισμό »:  Αγαπημένο μου παιδί, άνοιξε τα μάτια. Κοίταξε τον κόσμο. Τι δεν σου αρέσει; Έλα μαζί μου. Πάρε στα χέρια σου ένα καλό βιβλίο. Ετοιμάσου για ένα ταξίδι που θα σου αλλάξει τη ζωή. Μπορεί να σου αλλάξει και ον κόσμο σου μαζί. Και μετά; Μετά μπορεί να αλλάξεις και τον δικό μας κόσμο…Πιστεύουμε στη δύναμη των ιστοριών να αλλάζουν τον άνθρωπο και τον κόσμο: Διαβάζω γιατί αλλάζω και αλλάζω γιατί διαβάζω…

Η Ανέμη, η ετήσια Επιθεώρηση Κυπριακής Παιδικής Λογοτεχνίας είναι ένα αδαπάνητο μεταλλείο γνώσεων και πληροφοριών για τα παιδιά και τα βιβλία τους, για τις διεθνείς δράσεις, για ανάλογα προγράμματα, λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κ.ά. Απευθύνεται προς τους εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, συγγραφείς, εικονογράφους, βιβλιοθηκονόμους, μελετητές.Κι ευχόμαστε η Ανέμη να δίνει πάντα το νήμα στους νέους ανθρώπους που οδηγεί στον κόσμο του πνεύματος, στην αυτογνωσία,στην ηθική βελτίωση και την εσωτερική αλλαγή. Έτσι γίνεται πράξη η διακήρυξη Διαβάζω και αλλάζω -  αλλάζω διαβάζοντας!

Κάτω Λεχώνια Πηλίου 7/3/2023

Β.Δ.Αναγνωστόπουλος,

ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Θεσσαλίας