Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων στο 18ο Δημοτικό Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018 17:32 Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων στο 18ο Δημοτικό Λαμίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων επισκέφτηκε στις 15-2-2018 το 18ο  Δημοτικό Σχολείο Λαμίας

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κώστας Τσιαλαφούτας και το Μέλος Γιώργος Αναγνώστου μίλησαν στους μαθητές των τάξεων  Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ για την αξία της ελληνικής γλώσσας και τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Προέτρεψαν τα παιδιά να μελετούν την ελληνική γλώσσα μέσα από τα μεγάλα κείμενα του ελληνικού στοχασμού (του Ομήρου, του Ησιόδου, του Πινδάρου, του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους , του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Θουκυδίδη), των Πατέρων της Εκκλησίας, της Βυζαντινής Υμνογραφίας και μέσα από τα κείμενα νεότερων λογοτεχνών, όπως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Νίκου Καζαντζάκη, του Διονύσιου Σολωμού, του Κων/νου Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη κλπ και να συμβάλλουν στην διατήρησή της ως οικουμενική και ξεχωριστή γλώσσα.

Το  Δ.Σ. του Ομίλου ευχαριστεί θερμά τη Διευθύντρια κ. Δήμητρα Ανδριτσοπούλου και  τους εκπαιδευτικούς  του Σχολείου  για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, καθώς και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ :

«Τη ΓΛΩΣΣΑ μου έδωσαν ελληνική

Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου

στις αμμουδιές του Ομήρου.»

 

«Σε καμιά άλλη γλώσσα δεν ισχύει αυτό που συμβαίνει με τον Έλληνα.

Να λέει τη λέξη άνεμος, φως, θάλασσα, ουρανός, γη

και να επικοινωνεί κάθε στιγμή, με τις πηγές της γλώσσας του,

με τις ίδιες τις ρίζες του»