Λαμία: Γιορτάζουν μαζί Κρήτη και Πόντος

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 11:04 Λαμία: Γιορτάζουν μαζί Κρήτη και Πόντος

Στις 7:00' το απόγευμα της Κυριακής τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας για τον Πόντο και για την Μάχη της Κρήτης, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας.

Κρήτες και Πόντιοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον σήμερα Κυριακή στην Φθιωτική πρωτεύουσα την Λαμία. Οι δύο ιστορικοί σύλλογοι που έχουν πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Λαμίας και της Φθιώτιδας γενικότερα συνεργάζονται και κάνουν μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού σε όλους. 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού τόσο οι Κρητικοί όσο και οι Πόντιοι είναι άνθρωποι που τρέφουν υπερβολική αγάπη για τον τόπο τους και φροντίζουν πάντα να τιμούν τους αγώνες, την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και για τους πεσόντες στην Μάχη της Κρήτης.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα του κτηρίου της πρώην Νομαρχίας στην Πλατεία Ελευθερίας με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για τον Πόντο και για την Μάχη της Κρήτης.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσουν ομιλίες για τα ιστορικά γεγονότα από τον λαογράφο & ερευνητή κ. Χατζηελευθερίου και την ιστορικό κα Τζιγκουνάκη και θα κλείσουν στην Πλατεία Ελευθερίας με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών του Πόντου και της Κρήτης από τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο συλλόγων.

Οι υπεύθυνοι των χορευτικών τμημάτων κα Μεργιά (Πόντιοι) και κος Μαργαρίτης (Κρητικοί) υπόσχονται ένα ανεπανάληπτο θέαμα αντάξιο των παραδόσεων των δύο περιοχών το οποίο θα συνοδεύσουν τα μουσικά συγκροτήματα των κ.κ. Παπαδόπουλου (Πόντιοι) & Κακλή (Κρητικοί).

Σε επικοινωνία του LR με τον πρόεδρο των Κρητικών κο Νίκο Γιάνναρη, μας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Λαμία και πραγματικά προσδίδει στα δύο ιστορικά γεγονότα τη σημασία που τους πρέπει. Τόνισε δε ότι στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα πρέπει να παραβρεθούν όλοι οι φίλοι Λαμιώτες και ειδικά τα παιδιά αφού τους προσφέρεται η ευκαιρία μέσω των φωτογραφιών αλλά και των ομιλιών να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας ειδικά για γεγονότα που δυστυχώς "προσπερνιούνται" στα βιβλία ιστορίας των σχολείων. Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων είναι και αυτό κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει αλλά χωρίς τη συνεργασία δεν μπορούμε ούτε να προχωρήσουμε ούτε να αντισταθούμε σε αυτά που έρχονται και εύχεται στο μέλλον με αφορμή αυτή την αρχή να δει και άλλους συλλόγους να συνεργάζονται αρμονικά και να προβάλουν τους τόπους τους.
«Θεωρώ πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας, παράγουν και προάγουν τον πολιτισμό και πρέπει όλοι να τους πλαισιώσουμε και πάνω απ' όλα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να πλαισιώσουν τους πολιτιστικούς συλλόγους γιατί αυτά αποτελούν το μέλλον της πατρίδας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Καραΐσκο για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια που προσέφερε για την πραγματοποίηση των σημερινών εκδηλώσεων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση