«Δεν μπορείς να μένεις αδιάφορος όταν συνεχώς υποβαθμίζουν την πόλη σου»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν μπορείς να μένεις αδιάφορος όταν συνεχώς υποβαθμίζουν την πόλη σου»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 09:24
«Δεν μπορείς να μένεις αδιάφορος όταν συνεχώς υποβαθμίζουν την πόλη σου»

Τον γιατρό Αθανάσιο Ντούζγο τον γνωρίσαμε αρχικά ως εθελοντή στο Κοινωνικό Ιατρείο στα πρώτα χρόνια της κρίσης και στη συνέχεια μέσα από τις δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας και τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Είναι από τους νέους επιστήμονες γέννημα – θρέμμα της πόλης της Λαμίας, όπου επέστρεψε μετά τις σπουδές του για να ασκήσει το λειτούργημα του και να κάνει την οικογένειά του.

Αυτό είναι και το βασικό του ερέθισμα, όπως αποκαλύπτει στη συζήτηση που κάναμε σχετικά με την επιλογή του να εκτεθεί στις δημοτικές εκλογές και να βρίσκεται υποψήφιος στο συνδυασμό «Λαμία Περήφανη Πόλη» του Θύμιου Καραΐσκου.

«Δεν μπορείς να μένεις αδιάφορος όταν συνεχώς υποβαθμίζουν την πόλη σου», θα μας πει, διαβεβαιώνοντας ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο τόσο για τη Λαμία όσο και για τους ανθρώπους της.

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε τη συνέντευξη, όπου μας ανέλυσε τις προτάσεις - σκέψεις του που πιστεύει ότι θα βοηθήσουν το Δήμο Λαμιέων «να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πορεία, με προοπτική και όραμα για τους πολίτες του».

Συνέντευξη

LR: Γιατρέ θα ξεκινήσω από το ερώτημα που γίνεται σε όλους τους υποψηφίους, γιατί επιλέγετε να κατεβείτε στις Δημοτικές εκλογές και να προσθέσω, γιατί με το συνδυασμό του Θύμιου Καραΐσκου;

ΑΠ: Η πόλη μας υποβαθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η συνεχιζόμενη μεταφορά υπηρεσιών στην Αθήνα και τη Λάρισα στερεί πολύτιμους πόρους από την τοπική οικονομία επιτείνοντας τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην αγορά και την απασχόληση. Κανείς ενεργός πολίτης δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος.

Η ιατρική ιδιότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική προσφορά. Από τη συμμετοχή μου στο κοινωνικό ιατρείο στις αρχές της κρίσης ως και τις δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και των ιδρυμάτων της πόλης μας, ήμουνα πάντοτε παρόν. Τώρα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεισφέρω ακόμη περισσότερο στον κοινό στόχο της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

Κανείς ενεργός πολίτης δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος

Για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημά σας, στο Θύμιο Καραΐσκο εκτίμησα ιδιαίτερα την ακεραιότητα του χαρακτήρα και την επιτυχημένη του ως τώρα πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει βαθιά γνώση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης και του δήμου μας ειδικότερα. Επιπλέον η εμπειρία του στην Περιφέρεια μπορεί να φανεί πολύτιμη σε θέματα χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας. Είναι άνθρωπος με διοικητικές ικανότητες και επικοινωνιακές αρετές. Χαρισματικός, εμπνέει τους συνεργάτες του και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Έτσι δέχθηκα με χαρά να συμμετάσχω στον συνδυασμό του γιατί πιστεύω ότι ως δήμαρχος μπορεί να βγάλει τη Λαμία από το φαύλο κύκλο της υποβάθμισης και της εσωστρέφειας.

LR: Υποβάθμιση και εσωστρέφεια. Κρατώ αυτές τις λέξεις και ζητώ την γνώμη σας για το τι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή για να δώσει διαφορετική ταυτότητα στην πόλη και ώθηση που θα τη φέρει στην ανάπτυξη…

ΑΠ: Πιστεύω ότι οι πολίτες ζητούν από τους τοπικούς άρχοντες όραμα και προοπτική. Δεν αρκούν πλέον οι μικρές παρεμβάσεις και η διαχείριση της καθημερινότητας για να χαρακτηριστεί μια  δημοτική αρχή ως επιτυχημένη. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι τέτοιες που θα θέσουν την πόλη σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία θέτοντας συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.

Ένας τέτοιος στόχος είναι η λειτουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, στελεχωμένο σε όλα τα επίπεδα κυρίως με ανθρώπους του τόπου μας, που θα το καταστήσουν δυναμικό και σε διαρκή αμφίδρομη σχέση με την πόλη. Απαιτείται άμεση διασύνδεση με το Δήμο, το Νοσοκομείο και τις δομές υγείας, τις δομές τις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις επιχειρήσεις της πόλης.

Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η ανάπτυξη του Ιατρικού - Ιαματικού Τουρισμού στην περιοχή μας

Εδώ ο ρόλος της νέας δημοτικής αρχής μπορεί να είναι καταλυτικός στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τους φορείς, αλλά και στην παροχή διευκολύνσεων προς το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο κτηριακών δομών.

Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η ανάπτυξη του Ιατρικού - Ιαματικού Τουρισμού στην περιοχή μας. Οι περιοχές της Υπάτης και των Θερμοπυλών είναι απίστευτου φυσικού κάλους, με θερμές ιαματικές πηγές και ονόματα γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά παραμένουν τελείως αναξιοποίητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο Τουρισμός Υγείας μπορεί να επεκτείνει την τουριστική περίοδο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και να προσελκύσει τουρίστες που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα από τους τουρίστες αναψυχής.

Σίγουρα απαιτείται εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Ο ρόλος, όμως, της νέας δημοτικής αρχής μπορεί να είναι νευραλγικός στην ενίσχυσή του με την βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών του στον τομέα της Υγείας και του Ιαματικού Τουρισμού, στη διασύνδεσή τους με τις υπόλοιπες δομές του δήμου (ξενοδοχειακές, αγορές, μουσεία κλπ) και στην προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

LR: Γιατί να σας επιλέξουν οι ψηφοφόροι;

ΑΠ: Πιστεύω ότι έχω βαθιά γνώση σε μια σειρά θεμάτων, που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου την επόμενη μέρα των εκλογών. Χάρη στην ιατρική μου ιδιότητα γνωρίζω τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα των δημοτών. Η εμπειρία μου στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος από τη θέση του Γενικού Γραμματέα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και στην εφαρμογή της συνολικής κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

Θα εργαστώ σκληρά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη

Η επαφή μου με το εμπόριο και με την αγορά της πόλης είναι άμεση αφού προέρχομαι από οικογένεια εμπόρων. Τέλος ως πατέρας τριών παιδιών έχω άμεση αντίληψη των προβλημάτων των τριτέκνων και των πολυτέκνων οικογενειών. Δεσμεύομαι ότι αν οι συνδημότες μου με επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στο δημοτικό συμβούλιο θα εργαστώ σκληρά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στην πόλη. Γνώση, όραμα, σωστός σχεδιασμός, σκληρή δουλειά και επιμονή είναι η μόνη συνταγή όχι μόνο για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.

Ποιος είναι ο Αθανάσιος Ντούζγος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία. Είμαι γιός του Δημήτρη και της Κυριακής Ντούζγου. Είμαι παντρεμένος με τη μικροβιολόγο Μαρία Χονδρογιάννη και έχουμε 3 παιδιά.

Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας ως δόκιμος υπαξιωματικός της Αεροπορίας, υπηρέτησα ως ιατρός της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο 251 Γ. Ν. Αεροπορίας έχοντας ενεργό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Ειδικεύτηκα στην Οφθαλμολογία, στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Απέκτησα τον τίτλο του Fellow of the European Board of Ophthalmology (FEBO), έπειτα από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Εργάστηκα ως επικουρικός επιμελητής στην Οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκα στο τμήμα Γλαυκώματος του Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου.

Έπειτα από Υποτροφία της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής εξειδικεύτηκα στον καταρράκτη και το Laser Μυωπίας, στο Κέντρο Διαθλαστικής Χειρουργικής “SaiSuria NetraSeva” της Ινδίας.

Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών  στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Είμαι Μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας  Αμφιβληστροειδούς. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής ΝΑ Ευρώπης και της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής.

Είμαι Μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην επικράτεια της Μ. Βρετανίας.

Εξελέγην Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας  δύο φορές, το 2014 και το 2018, θέση που υπηρετώ μέχρι σήμερα.

Διατέλεσα Ειδικός Γραμματέας στην Οφθαλμολογική Εταιρία Κεντρικής Ελλάδος (ΟΕΚΕ) από το 2016 , ενώ από το 2018 έως και σήμερα έχω την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.

Διατηρώ οφθαλμολογικό ιατρείο στο κέντρο της πόλης της Λαμίας τα τελευταία 8 χρόνια με σκοπό τη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των οφθαλμολογικών παθήσεων. Ασκώ χειρουργική οφθαλμολογία στις κλινικές της πόλης μας αλλά και σε κλινικές της Αθήνας και της Λάρισας.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ