«Η Λαμία, ολόκληρος ο Δήμος Λαμιέων γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερος. Με σταθερά βήματα και πράξεις χωρίς περιττά λόγια»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Λαμία, ολόκληρος ο Δήμος Λαμιέων γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερος. Με σταθερά βήματα και πράξεις χωρίς περιττά λόγια»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 08:35
«Η Λαμία, ολόκληρος ο Δήμος Λαμιέων γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερος.  Με σταθερά βήματα και πράξεις χωρίς περιττά λόγια»

Ο Γιώργος Λάμπρου είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν φοβάται τη δουλειά. Αντίθετα τρέχει από τα ξημερώματα, μέχρι αργά το βράδυ, για να τα προλάβει όλα. Όσοι τον ξέρουν συμφωνούν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο Δήμο, θυσιάζοντας πολλά από την προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Είναι επίσης από εκείνους που υποστηρίζει ότι δεν τα κάναμε όλα τέλεια, σημειώνοντας ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Τακτοποιήσαμε και καθαρίσαμε το Δήμο, το «σπίτι» των δημοτών. Κάναμε έργα σε όλους τους τομείς, ενώ πολύ περισσότερα είναι αυτά που θα φανούν τα επόμενα 2-3 χρόνια. Σίγουρα, θέλουμε πολλά περισσότερα. Άνθρωποι είμαστε εξάλλου με λάθη και παραλείψεις. Όμως δεν αδικήσαμε, δεν παρανομήσαμε και φυσικά δεν καθίσαμε άπραγοι, δεν αδιαφορήσαμε για το δημότη. Δουλεύουμε κάθε μέρα εντός και εκτός γραφείου για να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους Λαμιώτες...», τονίζει ο Γιώργος Λάμπρου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Πρασίνου και εκ νέου υποψήφιος, μιλώντας στον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και στο LamiaReport, σε μια συνέντευξη εν όψει των Δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου. 

Συνέντευξη:

LR: Ποιος είναι ο Γιώργος Λάμπρου;

ΑΠ: Μεγάλωσα, έζησα και ζω σε αυτήν την πόλη από πολύ μικρός΄,έχοντας αποκτήσει μια υπέροχη οικογένεια με την Αμαλία και τα τρία μας παιδιά: το Λάμπη, την Τζωρτζίνα και τον Κωνσταντίνο.

LR: «Γιώργος και πολιτική». Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με τα «κοινά» και γιατί;

ΑΠ: Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε όπως είναι φυσικό, από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας. Την πρώτη μου δουλειά την «έπιασα» στα 16 μου χρόνια και από τότε έχω καταγράψει πολλά χιλιόμετρα στον… εργασιακό στίβο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ως εκ τούτου, γνωρίζοντας τα εργασιακά προβλήματα και τις ανάγκες, συμμετείχα ενεργά στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας από το 2009 έως και το 2017, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης, αρχικά του Αντιπροέδρου Β΄ και μετέπειτα του Γραμματέα του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Ενωθήκαμε πέρα και πάνω από κάθε κόμμα και χρώμα με σκοπό να αλλάξουμε το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας

Το 2014, δέχθηκα με μεγάλη χαρά, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, την πρόταση του Νίκου Σταυρογιάννη να συμμετάσχω στην ομάδα του συνδυασμού «ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» με έναν και μοναδικό στόχο,να εργαστούμε από κοινού για μια καλύτερη Λαμία, για έναν καλύτερο Δήμο. Έτσι και έγινε.

Πέντε χρόνια μετά, ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος καθώς και ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου για 3 χρόνια, μπορώ με σιγουριά να πω ότι όλοι μαζί δουλέψαμε σκληρά, χωρίς να υπολογίσουμε κανένα πολιτικό κόστος και πετύχαμε να οδηγήσουμε όχι μόνο την πόλη, αλλά ολόκληρο το Δήμο σε καλύτερες και σίγουρα πιο καθαρές μέρες.

LR: Καθαρότερες μέρες λες και εννοείται ότι μου κάνεις «πάσα» για το μεγάλο θέμα της καθαριότητας. Μεγάλο στοίχημα, μεγάλο ρίσκο ή μοναδική επιλογή;

ΑΠ: Η καθαριότητα της πόλης ήταν πραγματικά το πρώτο πράγμα που μας απασχόλησε μετά την οικονομική και διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου. Η κατάσταση που παραλάβαμε σ’ αυτό τον τομέα ήταν, αν μη τι άλλο, αποκαρδιωτική. Ποιος και τι έφταιγε, αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους τους δημότες.

Εμείς έπρεπε να δράσουμε άμεσα και αυτό κάναμε. Καταγράψαμε,αρχικά, όλες τις θέσεις κάδων, δημιουργήσαμε, ανάλογα με τις ανάγκες πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτωνμιας και παρατηρήσαμε σημεία στα οποία συγκεντρώνονταν περισσότερα σκουπίδιακαι χρειάζονταν πιο συχνά δρομολόγια. Παράλληλα, συντηρήσαμε όλο το μηχανοκίνητο στόλο της Υπηρεσίας και τον εμπλουτίσαμε με την αγορά δύο σαρώθρων. Τροποποιήσαμε εντελώς και υπερδιπλασιάσαμε τα δρομολόγια αποκομιδής. Εδώ και δύο χρόνια πλέον, εκτελούνται 15 έως 17 δρομολόγια την ημέρα, ενώ η αποκομιδή γίνεται τακτικά και τα Σαββατοκύριακα με 9 δρομολόγια, καθώς και τις αργίες! Κάνουμε συστηματική πλύση και απολύμανση των κάδων τους, τα σάρωθρα πλένουν καθημερινά τις πλατείες και σκουπίζουν μικρούς και μεγάλους δρόμους, ενώ φτιάξαμε νέο σύγχρονο  κανονισμό καθαριότητας. Προμηθευτήκαμε 1200 νέους κάδους απορριμμάτων και 500 κάδους ανακύκλωσης, 120 καλάθια απορριμμάτων για πλατείες και πεζοδρόμους που έχουν ήδη τοποθετηθεί και 30 κάδους τύπου «καμπάνας» για ανακύκλωση γυαλιού, που τοποθετήθηκαν έξω από καταστήματα εστίασης.

Παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν μια καλή ζωή σε ένα τόπο αντάξιό τους

Δώσαμε βάρος στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μικρών δημοτών με εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, την ανακύκλωση, τον εθελοντισμό και την προστασία της φύσης ώστε να αποκτήσουν από πολύ μικροί το αίσθημα του «δεν πετάμε αυθαίρετα τα σκουπίδια», «ανακυκλώνω», «σέβομαι το περιβάλλον» και μεγαλώνοντας να μάθουν να προστατεύουν και να σέβονται το περιβάλλον, καλύτερα από εμάς τους μεγάλους.

Πιλοτικά, τοποθετήσαμε τους πρώτους έξυπνους κάδους σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης. Οι κάδοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με αναπηρία και έχουμε στον προγραμματισμό μας τη δημιουργία δικτύου τέτοιων κάδων όπου κρίνεται απαραίτητο. Καθημερινή ήταν και η επικοινωνία που ξεκινήσαμε με τους δημότες σχετικά με τον προγραμματισμό της αποκομιδής των κλαδεμάτων και τον καθαρισμό οικοπέδων που οδήγησε σε μια πιο αποτελεσματική σχέση, σε μια καλύτερη σχέση μεταξύ υπηρεσιών και δημοτών. Και φυσικά, Μαραθώνιος ήταν ακόμα η αποξήλωση των περιπτέρων. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 42 περίπτερα αποξηλώσαμε. Περίπτερα που παρέμεναν κενά και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώσαμε και μεγάλα τμήματα από τα πεζοδρόμια της πόλης.

LR: Υπήρξε περίοδος όμως που κάμερα σε «είδε» να μαζεύεις και σκουπίδια.

ΑΠ: Όταν είπα νωρίτερα ότι δουλέψαμε σκληρά, το εννοούσα! Ως δημοτική αρχή, ως ομάδα σεβόμαστε τους νόμους και το έχουμε αποδείξει. Αλλά σε μια έκτακτη περίπτωση που κινδυνεύει η δημόσια υγεία επιλέγουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να υπηρετήσουμε τους δημότες. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ξεπερνάς τα όρια και τις αρμοδιότητες.

Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής το να είσαι δημοτικός σύμβουλος σημαίνει να λες στους δημότες τι πιστεύεις πως είναι καλύτερο να κάνουμε.

Με την καθοριστική συμβολή του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, του φορέα που δημιούργησαν οι 23 από τους 25 Δήμους της περιφέρειάς μας, με Πρόεδρο τον ίδιο το Δήμαρχό μας, το Νίκο Σταυρογιάννη, λύσαμε το πρόβλημα της σωστής και οικονομικότερης αποκομιδής αλλά και όλων όσων χρειάζονται ώστε η Λαμία να πραγματοποιεί στα επόμενα χρόνια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μεγάλα πρόστιμα, εις βάρος των δημοτών μας.

Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα είναι τέλεια. Φυσικά κάναμε και λάθη. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και με τη συνεργασία των δημοτών, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας μεταφορικά και κυριολεκτικά, για να κάνουμε καλύτερη όχι μόνο την πόλη μας αλλά ολόκληρο το Δήμο Λαμιέων.

LR: Εκτός από την καθαριότητα είσαι υπεύθυνος και για την περιποίηση του Πρασίνου. Πράσινο που πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν βλέπουν όμως.

ΑΠ: Δημήτρη, γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα και σε αυτό τον τομέα. Από κει και πέρα όμως είναι εμφανές ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.Ακόμα και αν πάλι έπρεπε να «σπάσουμε μερικά αυγά». Τι εννοώ; Δεν γίνεται για παράδειγμα να αφήνουμε δέντρα άκοπα, ενώ έχουν ήδη σαπίσει, επειδή δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε ότι κόβουμε δέντρα. Δεν τα κόψαμε αυθαίρετα. Λόγου χάρη στην πλατεία Λαού, κλαδέψαμε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τα πλατάνια και θα θυμάσαι τις αντιδράσεις που είχαμε. Λίγους μήνες αργότερα, έγιναν και πάλι υγιή δίνοντας ζωή σε ολόκληρη την πλατεία Λαού! Καθιερώσαμε ετήσιο από το 2015 ψεκασμό δέντρων για την πιτυοκάμπη, φυτεύουμε συστηματικά θάμνους και λουλούδια εδώ και χρόνια σε όλο και περισσότερα σημεία της πόλης, κεντρικά και μη. Και τέλος, ξεκινήσαμε, τις υιοθεσίες χώρων πρασίνου από συλλόγους της πόλης. Ήδη ο λόφος Μιχαήλ & Γαβριήλ και η πλατεία Κραββαρίτη έχουν υιοθετηθεί και υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα σημεία της Λαμίας. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, έτσι δεν είναι;

LR: Παζάρι Λαμίας. Το επαναλειτουργήσατε με ανάμικτες αντιδράσεις όμως.

ΑΠ: Ήταν απόφαση του Νίκου Σταυρογιάννη, που αφουγκράστηκε τον παλμό της κοινωνίας και επανέφερε ένα θεσμό που έχει ιστορία πάνω από 150 χρόνια στην πόλη. Μην ξεχνάτε ότι το παζάρι στη Λαμία ξεκίνησε το 1856. Το παζάρι είναι ένας εμπορικός θεσμός που έχουμε δει και σε γειτονικές πόλεις ότι λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών. Στη Λαμία, το επαναλειτουργήσαμε για πρώτη φορά το 2015 και κάθε χρόνο έχει όλο και πιο θετικά αποτελέσματα. Χρόνο με το χρόνο,όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στη Λαμία με αφορμή το παζάρι γεγονός που δείχνει ότι η Λαμία αγαπάει το παζάρι, ο κόσμος αγαπάει το παζάρι. Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα έσοδα που προκύπτουν για το Δήμο. Τα έσοδα αυτά όχι μόνο φτάνουν για να καλύψουν όλα του τα έξοδα, αλλά φτάνουν ώστε να το αναβαθμίζουμε, χρόνο με το χρόνο, με ψυχαγωγικές- πολιτιστικές εκδηλώσεις, δωρεάν για τον κόσμο και να καλύπτουμε και άλλες λειτουργικές ανάγκες του Δήμου.

LR: Γιώργο με τα αδέσποτα τι γίνεται; Δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα.

ΑΠ: Μεγάλο πρόβλημα και δυστυχώς δε λύνεται εύκολα. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι πόλεις έτσι; Είναι μάλλον σημείο των καιρών να παρατάνε κατοικίδια τα οποία απ’ ότι φαίνεται ούτε έχουν στηρωθεί ούτε καν εμβολιαστεί. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Από το 2015 μέχρι σήμερα, αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου με το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων που εφαρμόσαμε. Κάναμε συμβάσεις με κτηνιάτρους, εκπαιδευτές, εξασφαλίσαμε τροφές, φύλαξη, καθαριότητα και όλο τα απαραίτητα για την περίθαλψη των ζώων. Φτιάξαμε την Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων μαζί με το Φιλοζωικό Σύλλογο Λαμίας, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία. Ξεκινήσαμε την καταγραφή και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Να προσθέσω ότι έως σήμερα έχουμε κάνει πάνω από1.000 εμβολιασμούς λύσσας, 1.800 αποπαρασιτώσεις, 1.200 στειρώσεις, 1.200 ηλεκτρονικές σημάνσεις, 300 υιοθεσίες και έχουμε τοποθετήσει 15 και πλέον ταΐστρες σε όλο το Δήμο για τη σίτιση των επανενταγμένων σκύλων! Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δεν έχει πλήρως αντιμετωπιστεί αλλά αν μη τι άλλο έχουμε κάνει αρκετή δουλειά.

LR: Γιατί ξανά υποψήφιος; Συνεχίζεις μαζί με την Πρόταση Ευθύνης και το Νίκο Σταυρογιάννη.

ΑΠ: Για μένα ήταν αυτονόητο, φυσικό και επόμενο. Ο Νίκος Σταυρογιάννης το 2014 έγινε ο λόγος που άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ μας, ενωθήκαμε πέρα και πάνω από κάθε κόμμα και χρώμα με σκοπό να αλλάξουμε το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας. Υπάρχει στόχος, πλέον υπάρχει και αποτέλεσμα αφού μέσα στα πέντε αυτά  χρόνια κάναμε ουσιαστικά βήματα για να τον πετύχουμε. Τακτοποιήσαμε και καθαρίσαμε το Δήμο, το «σπίτι» των δημοτών. Κάναμε έργα σε όλους τους τομείς, ενώ πολύ περισσότερα είναι αυτά που θα φανούν τα επόμενα 2-3 χρόνια. Σίγουρα, θέλουμε πολλά περισσότερα, δεν υποστηρίζει κανείς από εμάς ότι τα κάναμε όλα ή ότι τα κάναμε τέλεια. Άνθρωποι είμαστε εξάλλου με λάθη και παραλείψεις. Όμως δεν αδικήσαμε, δεν παρανομήσαμε και φυσικά δεν καθίσαμε άπραγοι, δεν αδιαφορήσαμε για το δημότη. Δουλεύουμε κάθε μέρα εντός και εκτός γραφείου για να μπορέσουμε να κοιτάμε στα μάτια τους Λαμιώτες. Είμαστε σίγουροι ότι παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν μια καλή ζωή σε ένα τόπο αντάξιό τους. Γι’ αυτό άλλωστε μας εξέλεξαν οι δημότες. Γι’αυτό λέμε συνεχίΖΟΥΜΕ μαζί!

 

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ