Ούζο ή... Τσίπουρο;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ούζο ή... Τσίπουρο;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 19:41
Ούζο ή... Τσίπουρο;

Το «Γιούσουρι» για όσους δεν το γνωρίζετε είναι ένα είδος μαύρου κοραλλιού, με το οποίο κατασκευάζονται κοσμήματα, φυλαχτά, κομπολόγια κ.α. Επίσης έτσι λένε και μια ψαροταβέρνα στις Ράχες, η οποία είναι ονομαστή σε όλη την Ελλάδα, αφού οι καλοφαγάδες ταξιδιώτες ξέρουν που θα σταματήσουν για φαγητό.

Εμείς οι ντόπιοι λέμε, πάμε στις μπλε καρέκλες ή στο Χρήστο, για ψαράκι ή θαλασσινά με ουζάκι και τσίπουρο. Σημείο αναφοράς για την καλοκαιρινή περίοδο στην Ανατολική Φθιώτιδα πολλά χρόνια τώρα.

Με τον Χρήστο Τριανταφύλλου έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις δίπλα στη θάλασσα, για πολλά θέματα, όμως αυτή η κουβέντα είναι διαφορετική. Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Στυλίδας και θέλησα να του πάρω μια συνέντευξη.

Για να είμαι ειλικρινής βρήκα μια καλή ευκαιρία να ξεφύγω από την πίεση της καθημερινότητας και να πεταχτώ μέχρι τις Ράχες, για να πιω ένα τσιπουράκι και να κάνω με τον Χρήστο μια φιλική κουβέντα, για την απόφασή του να είναι υποψήφιος και τι μπορεί να γίνει αύριο γι αυτόν τον ευλογημένο τόπο που όλοι αγαπάμε.

Συνέντευξη:

LR: Γιατί με τη Βιργινία;

Νιώθω τυχερός που γνωριστήκαμε πριν χρόνια και διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα αξιολογότατο άνθρωπο με συγκροτημένη θεώρηση και στάση ζωής, σοβαρή και δομημένη σκέψη, με άποψη για όσα συμβαίνουν και διάθεση να βοηθήσει όσο μπορεί να καλυτερεύσουν τα πράγματα στο δήμο μας. Ελπίζω και εύχομαι τα ίδια να διέκρινε και κείνη σε μένα.

LR: Χρήστο πως βλέπεις την επόμενη μέρα στο Δήμο Στυλίδας;

ΑΠ: Όλοι λέμε πως αυτό που ζούμε δεν μας αρέσει, δεν μας εκφράζει, δεν μας πρέπει και ότι αφού έχουμε δυνατότητες η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Το διαφορετικό, το καλύτερο δεν είναι άπιαστο όνειρο ούτε ακατόρθωτο. Μπορεί τελικά να είναι κάτι απλό και  αυτονόητο. Με βασική αρχή την αγάπη για τον τόπο και την ανιδιοτέλεια, έχουμε ήδη κουβεντιάσει και αξιολογήσει την κατάσταση σε όλους του τομείς.

Ο Δήμος πρέπει να γίνει μπροστάρης και να παρασύρει όλους στο απλά καλύτερο

Θα χωριστούμε σε ομάδες εργασίας, με βάση το αντικείμενο που κατέχουμε και θα δουλέψουμε σκληρά. Η σοβαρότητα, η γνώση, η μεθοδικότητα, η πίστη, η συνεχής προσπάθεια, το όραμα και πάνω απ’ όλα η ανθρωπιά χαρακτηρίζουν μια νοικοκυρεμένη οικογένεια. Ακριβώς το ίδιο πρέπει να γίνει και με το  Δήμος μας.

Ο αρχαίος σοφός λέει πως το πνεύμα δεν είναι δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά φωτιά που πρέπει να ανάψει. Ο Δήμος πρέπει να γίνει μπροστάρης και να παρασύρει όλους στο απλά καλύτερο.

LR: Εάν ερχόσουν σαν επισκέπτης στις Ράχες τι θα παρατηρούσες;

ΑΠ: Το πανέμορφο χωριό μου, που η φύση το προίκισε με μεγάλη και καλή προίκα …Όποιος το επισκέπτεται πρώτη φορά ενθουσιάζεται και αναρωτιέται γιατί δεν το είχε ανακαλύψει μέχρι τότε. Μας το παρέδωσαν οι παππούδες μας και οι γονείς μας σε πολύ καλή κατάσταση. Έγινε κέντρο παραθεριστών με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και ονομαστό σημείο συνάντησης απ’ όλη την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια «αφεθήκαμε» γιατί πιστέψαμε πως κάποιοι που εμπιστευτήκαμε, θα φρόντιζαν αυτοί για μας, χωρίς τη δική μας συνδρομή. Είδαμε όμως το κακό αποτέλεσμα, αναλάβαμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, ανασκουμπωθήκαμε, οργανωθήκαμε και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά.

Θα συνεχίσουμε έτσι και τα καλύτερα έρχονται. Το πλέον ευχάριστο και ελπιδοφόρο όλων είναι η ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς πέρα και πάνω από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.  Η έμπνευση και η δημιουργικότητα, το όραμα, η συμμετοχή και η δράση να γίνει ο σκοπός για όλο το Δήμο.

LR: Πιστεύετε ότι στην κάλπη θα μετρήσει το τοπικιστικό στοιχείο; Θεωρείς σωστό για τους Δημοτικούς Συμβούλους να κοιτάνε μόνο το χωριό τους;

ΑΠ: Η καταγωγή είναι τίτλος τιμής για όλους μας. Αλλοίμονο αν ισχυριστεί κάποιος πως δεν διακατέχεται από ιδιαίτερη ευαισθησία για το χωριό του. Όμως θα τοποθετηθώ αφού μετέχω στο συνδυασμό της Βιργινίας σαν εν δυνάμει δημοτικός σύμβουλος.

Το χωριό μου να είναι Δήμος μου και ο Δήμος μου χωριό μου

Πριν λίγο αναφέρθηκα στα χαρακτηριστικά του σωστού και χρήσιμου Δημοτικού Συμβούλου (σοβαρότητα, μεθοδικότητα, όραμα, οργανωτικότητα, κ.λ.π). Αυτά που  ισχύουν για τις Ράχες είναι τα ίδια για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας.

Σε ότι μου αναλογεί δηλώνω προκαταβολικά πως δεν θα κάνω καμία έκπτωση και θα επιδιώξω το χωριό μου να είναι Δήμος μου και ο Δήμος μου χωριό μου.

LR: Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας στην Ανατολική Φθιώτιδα; Σε τι μπορεί να ελπίζει ο ελεύθερος επαγγελματίας από τη Δημοτική Αρχή;

ΑΠ: Έχω τη χαρά να μετέχω στο Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Ανατολικής Φθιώτιδας, που υπό τη χαρισματική προεδρία μέχρι πρότινος, του Γιάννη Αντωνόπουλου, αλλά και του αντιπροέδρου Βασίλη Καρανίκα, μας ενέπνευσαν για πάνω από 20 χρόνια την έννοια της ομάδας, του δυναμισμού και της μεθοδολογίας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορώ λοιπόν να ισχυριστώ πως κατέχω το θέμα, γνωρίζω τα προβλήματα και ξέρω και τις εισηγήσεις των συναδέλφων επαγγελματιών. Θέματα μπορεί να υπάρχουν αρκετά, αλλά το κύριο και παντοτινό πρώτο θέμα για όλους τους επαγγελματίες της περιοχής μας είναι η μικρή διάρκεια της τουριστικής περιόδου που πριν καλά - καλά αρχίσει τελειώνει.

Εδώ λοιπόν είναι και το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη Δημοτική Αρχή. Θεωρούμε δεδομένο πως θα καλυτερεύσει την καθημερινότητα στα γνωστά σε όλους θέματα και ότι θα εστιάσει στην ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

Όλοι εξαρτόμαστε απ’ όλους. Ας το καταλάβουμε κι ας γίνουμε μια δυνατή ομάδα

Λιμάνια και ορεινά καταφύγια, αιγιαλό και παράλια, αλλά και  δασικούς και αγροτικούς  δρόμους, να «φωνάξει»  εργοστάσια και βιοτεχνίες αλλά και ξενοδόχους και ιστιοπλόους. Να αναδείξει τα μνημεία και να προβάλει τον θρησκευτικό τουρισμό. Να συνδράμει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Να του έχει τις υποδομές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να τον κατευθύνει πως θα δώσει υπεραξία στα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Να αξιοποιήσει όποια δυνατότητα της παρέχεται στην ενέργεια. Να στραφεί σε καινοτόμες δράσεις, όπως ανανεώσιμες πηγές. Ενδεικτικά σκέφτομαι μια ανεμογεννήτρια να υπερασπίζει μια μονάδα αφαλάτωσης και να αρδεύει ένα μεγάλο κομμάτι των αγροτεμαχίων της περιοχής.

Αυτά πρέπει και μπορεί να τα κάνει. Η δράση φέρνει ανάπτυξη και η πρόοδος του ενός επαγγέλματος φέρνει αυτόματα καλύτερες συνθήκες για τα άλλα. Όλοι εξαρτόμαστε απ’ όλους. Ας το καταλάβουμε κι ας γίνουμε μια δυνατή ομάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να εμπνεύσουμε ο ένας το άλλον.

Το προνόμιο θα είναι μετά από χρόνια να απολαμβάνουμε μια καλύτερη δυναμική και εικόνα του Δήμου και να λέμε: «Είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω και γω»!

Σε ότι με αφορά θα συνδράμω όσο μπορώ με όποια ιδιότητα σε οποιαδήποτε ομάδα εργασίας οργανώσει η επόμενη Δήμαρχός μας η Βιργινία Στεργίου.

LR: Ούζο ή τσίπουρο με τα θαλασσινά?

ΑΠ: Με σαγηνεύει το άρωμα του γλυκάνισου, με ταξιδεύει, μου έρχονται υπέροχες θαλασσινές εικόνες και σαν παλιός θαλασσινός προτιμώ ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο.

Στην υγειά μας λοιπόν και όρτσα τα πανιά … για το ωραίο ταξίδι.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ