Από τη μάχιμη δικηγορία στην τοπική αυτοδιοίκηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τη μάχιμη δικηγορία στην τοπική αυτοδιοίκηση…

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 21:05
Από τη μάχιμη δικηγορία στην τοπική αυτοδιοίκηση…

Την γνωρίσαμε στα σκαλιά των Δικαστηρίων, κάνοντας ρεπορτάζ σε δύσκολες υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη.

Η Ελευθερία Ψύλλου είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο Δίκαιο Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά κινείται διαρκώς μέσα στα ποινικά, συνδυάζοντας τη μάχιμη δικηγορία με την οικογένεια αφού είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά ηλικίας 6 και 3 ετών.

Είναι βέβαιο ότι όποιος την συναντήσει στο χώρο της δουλειάς της δεν την ξεχνά, όχι μόνο για τις γνώσεις και την κατάρτισή της, αλλά και για την εντυπωσιακή της παρουσία έχοντας στο παρελθόν αγωνιστεί ως αθλήτρια του μπάσκετ.

Τώρα κατεβαίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το συνδυασμό του Νίκου Σταυρογιάννη, «Πρόταση Ευθύνης», ζητώντας την ψήφο μας  και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα θέσει την ειλικρίνεια και το πείσμα της στη διάθεση των δημοτών.

Συνέντευξη

LR: Από τη δικηγορία στον πολιτικό στίβο. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά;

ΑΠ: Ασκώντας καθημερινώς από το 2005  μέχρι σήμερα το,  για εμένα τουλάχιστον, «λειτούργημα» και όχι απλώς «επάγγελμα» του δικηγόρου,  έργο μου είναι η υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και κατά περίπτωση  συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ουσιαστικά ο νομικός παραστάτης είναι αυτός, που επιτυγχάνει να εξισώσει τους πολίτες, που αισθάνονται ανίσχυροι έναντι της ποικιλόμορφης εξουσίας και της πολύπλοκης νομοθεσίας. Επομένως η ενασχόληση με τα κοινά και συγκεκριμένα με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Δήμο, δεν απέχει πολύ από αυτό που ούτως ή άλλως κάνω καθημερινά. Απλώς πλέον το χρέος,  που θα αναλάβεις,  δεν είναι μόνο να λύνεις τα προβλήματα του ενός ή λίγων, αλλά μέσα από μία συλλογική προσπάθεια να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις, ώστε οι λύσεις σε ζητήματα καθημερινότητας και όχι μόνο, να υπάρχουν για όλους τους δημότες. 

LRΒλέποντας μέχρι τώρα τα πράγματα ως δημότης , αφού είσαι υποψήφια πρώτη φορά,  ποια είναι τα θετικά πράγματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη, αλλά και τι δεν έγινε που θα έπρεπε να είχε γίνει

 "...οι δημότες έχουν κρίση και μπορούν να διακρίνουν την ουσία, πίσω από επιφανειακές και φλύαρες συζητήσεις, ανεφάρμοστες υποσχέσεις και υποκριτικά χαμόγελα...."

ΑΠ: Ο σημερινός Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο της Λαμίας κος. Νίκος Σταυρογιάννης, αλλά και το επιτελείο του και αναφέρομαι σε αιρετούς και πρωτίστως υπηρεσιακούς συνεργάτες, κατόρθωσαν μέσα σε μια θητεία, η οποία ακόμη είναι σε εξέλιξη, να πετύχουν να εφαρμόσουν χρηστή διοίκηση, να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις οικονομικές προκλήσεις και να υπερασπίζονται πλέον και δικαιωματικά, ότι «νοικοκύρεψαν» τα οικονομικά του Δήμου. Χωρίς να ξεκινήσεις από αυτό, δεν μπορείς να κάνεις κανένα έργο, μικρό ή μεγάλο. Aπό τον έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, που υπάρχει στη διάθεση όλων, μπορεί ο οποιοσδήποτε να ενημερωθεί για τα έργα που έχουν γίνει, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για να γίνουν, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί και  αυτά που θα διατεθούν, από ποιες πηγές προέρχονται και όλα αυτά  με απόλυτη διαφάνεια.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλά ακόμα που πρέπει να κάνουμε. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι αυτά τα χρόνια, όλα έγιναν τέλεια. Κανένας δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν και λάθη. Όμως οι δημότες έχουν κρίση και μπορούν να διακρίνουν την ουσία, πίσω από επιφανειακές και φλύαρες συζητήσεις, ανεφάρμοστες υποσχέσεις και υποκριτικά χαμόγελα.

LRΗ Λαμία είναι στο κέντρο της Ελλάδας και σήμερα αντί να είναι στάση, είναι απλά σημείο το οποίο κάποιος εύκολα προσπερνά. Πως αλλάζει αυτό;

"....εμείς απλώς πρέπει να αντιληφθούμε πόσο τυχεροί είμαστε και να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον...."

ΑΠ: Η Λαμία βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα σημείο, από το οποίο διέρχονται όλες σχεδόν οι μεγάλες οδικές αρτηρίες. Συγχρόνως έχει σημεία ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας και φυσικό πλούτο, περιοχές με μοναδικό κάλλος, σχεδόν ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα.

Για να γίνει ο Δήμος μας προορισμός, βασική προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές μας ομορφιές. Ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής είναι κυρίως η δημιουργία υποδομών τέτοιων και η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα δώσουν κίνητρα για επενδύσεις. Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη οικονομική κρίση, που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη. Ωστόσο, η μάχη των Θερμοπυλών, έγινε στις Θερμοπύλες και οι Θερμοπύλες υπάγονται στο Δήμο Λαμιέων. Όταν όλη η υφήλιος θαυμάζει το Ελληνικό Μεγαλείο, όπως αναδείχθηκε μέσα από την ιστορική αυτή μάχη, εμείς απλώς πρέπει να αντιληφθούμε πόσο τυχεροί είμαστε και να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

LRΓιατί κάποιος να ψηφίσει την Ελευθερία Ψύλλου;

ΑΠ: Αυτό που θέλω να γνωρίζουν οι συνδημότες μου και ψηφοφόροι στις 26 Μαΐου, οι οποίοι δεν έτυχε να με γνωρίζουν προσωπικά, είναι ότι έχω δύο βασικά χαρακτηριστικά, τα πρώτο είναι η ειλικρίνεια, έστω και αν αυτό μπορεί να στοιχίζει ορισμένες φορές. Είναι όμως επιλογή και στάση ζωής. Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό είναι,  ότι αγωνίζομαι και δεν εγκαταλείπω ποτέ την προσπάθεια, όταν έχω ένα στόχο και διεκδικώ την επίτευξή του. Η ευθύτητα για κάποιους,  ενδεχομένως  δεν θεωρείται προσόν,  αλλά μειονέκτημα,  για αυτόν που εμπλέκεται με την πολιτική.

Παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω, ότι τόσο οι μεγαλύτεροι που έχουν κουραστεί από την παραπλάνηση, όσο και οι νεότεροι, -καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε,  ότι αυτή τη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν και οι δεκαεπτάχρονοι- θα προάγουν και θα αναδείξουν με την ψήφο τους ένα νέο μοντέλο πολιτικών, ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα κοιτούν τον κόσμο στα μάτια και θα κάνουν τα μέγιστα για το συμφέρον του.

LRΈνα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους συμπολίτες σου;

"Ο Νίκος Σταυρογιάννης είναι για εμένα η σωστή επιλογή και όχι μόνο σε σύγκριση με άλλους, αλλά και αυτοτελώς κρινόμενος, μόνο με βάση τα πεπραγμένα του". 

ΑΠ: Το μήνυμα είναι ένα, ότι ο πολίτης στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδίως σε επίπεδο Δήμου, έχει την τύχη του στα χέρια του, έχει τη δυνατότητα να κάνει σωστή επιλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, που θα μπορούν να εξασφαλίσουν συνθήκες συναίνεσης, σωστής και ομαλής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει και του νέου νόμου. Ο Νίκος Σταυρογιάννης είναι για εμένα η σωστή επιλογή και όχι μόνο σε σύγκριση με άλλους, αλλά και αυτοτελώς κρινόμενος, μόνο με βάση τα πεπραγμένα του. Παράλληλα θέτουν υποψηφιότητα αξιόλογα άτομα, τα οποία μπορούν να συμμετέχουν επάξια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι επιλογές μας εν προκειμένω μας επηρεάζουν άμεσα και για αυτό πρέπει να διακρίνονται από σκέψη και υπευθυνότητα. Εμείς, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, πρέπει να δώσουμε στη Λαμία, την Δημοτική Αρχή που της αξίζει και που θα την πάει μπροστά. Οι βάσεις έχουν τεθεί και το ξεκίνημα έχει γίνει, ζητούμε, ως ομάδα τη δυνατότητα να προωθήσουμε και να εξελίξουμε, την προσπάθεια, που έχει ήδη τροχοδρομηθεί.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ