Πολιτικός πολιτισμός στην πράξη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτικός πολιτισμός στην πράξη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 11:08
Πολιτικός πολιτισμός στην πράξη

Άρθρο του Ηλία Σανίδα, Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου στη Φθιώτιδα , με το Συνδυασμό του Φάνη Σπανού «Επιμένουμε Στην Καρδιά της Ελλάδας».

Είναι ίσως γεγονός αδιαμφισβήτητο πως την εποχή μας την χαρακτηρίζει η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου, η απουσία μακροπρόθεσμου οράματος αλλά και η επιφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Η ουσία των πραγμάτων έχει παραχωρήσει τη θέση της στην εικόνα και στην επίπλαστη εξωστρέφεια, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε συλλογικό, όταν κανείς στρέψει την προσοχή του στα κοινά. Στην ίδια η πολιτική δεν είναι λίγα τα φαινόμενα που στρεβλώνουν την έννοια και την ουσία της σε καθημερινή βάση αφού εύκολα κανείς μπορεί να διακρίνει την έλλειψη σκέψης και προτάσεων που αντικαθίστανται από ανέξοδες καταγγελίες κι από την παντελή απουσία οράματος.

Το όραμα έχει παραχωρήσει τη θέση του στις δημόσιες σχέσεις αλλά κυρίως στην χρήση κάθε -αθέμιτης κυρίως- μεθόδου που θα μετατρέψει τον πολίτη σε πελάτη ώστε ο πολιτικός να διατηρήσει τα κεκτημένα και τις καρέκλες της εξουσίας. Όμως, κι αυτό είναι αυτονόητο, αυτές οι πρακτικές δεν έχουν θέση στην πολιτική και δεν είναι πολιτική! Είναι απλώς τρόποι για την ενίσχυση και διατήρησης προσωπικής ματαιοδοξίας, τρόποι που σε βάθος χρόνου γίνονται βάρος στην ίδια την κοινωνία.

Η αναποτελεσματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από κανένα χαλί...

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα φαινόμενα αυτά μπορούν να παρατηρηθούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό διότι η επαφή και η τριβή με τους πολίτες είναι καθημερινή. Η αναποτελεσματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από κανένα χαλί! Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την πληθώρα των αρμοδιοτήτων της αλλά και με το μεγάλο γεωγραφικό της εύρος, δεν αντέχει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παθογενές μονοπάτι διότι καλείται να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους, έργα υποδομής και αναπτυξιακά εργαλεία που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Όλα αυτά αποτελούν πεδίο δράσης για σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό σχεδιασμό και κάθε υποψία έστω μικροπολιτικής είναι βέβαιο πως θα είναι εις βάρος των πολιτών. Οι ιδεολογίες που επιβάλλουν δογματικά παραπετάσματα αλλά και κακώς νοούμενη ματαιοδοξία οδηγούν στην πολιτική φτώχεια.

Κάθε άνθρωπος να έχει λόγο και να γίνει συμμέτοχος στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας

Ο τόπος μας όμως, ειδικά στην παρούσα ιστορική συγκυρία, έχει ανάγκη ακριβώς το αντίθετο, έχει ανάγκη τον πλουραλισμό και τη σύνθεση των απόψεων ώστε το αληθινό όραμα για το αύριο να γίνει πραγματικότητα. Ο πολιτικός πολιτισμός δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε με νόμους ούτε με διατάξεις ούτε με κανόνες δικαίου.

Είναι κάτι που πηγάζει μέσα από την ίδια τη συνείδηση του πολιτικού. Απαιτεί γνώση των προβλημάτων αλλά και των προκλήσεων του μέλλοντος, απαιτεί ορθολογική σκέψη στον προγραμματισμό και τη λήψη των αποφάσεων μα κυρίως απαιτεί σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Μέσα στο παρόν χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε ο πολιτικός πολιτισμός πρέπει να είναι αυτονόητος! Και πώς μπορεί αυτό να μεταφραστεί ώστε να γίνει κτήμα του πολίτη; Ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο ώστε κάθε υποψήφιος να μπορέσει να εκθέσει το όραμά του κάνοντας σαφές πως δεν υπάρχουν αντιπαλότητες για τον τόπο παρά προσπάθεια για να γίνει καλύτερος και θέτοντας τη στείρα αντιπαράθεση και τον λαϊκισμό στο περιθώριο, το αύριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας άλλωστε είναι λεπτή υπόθεση για να το περικλείσουμε με λάσπη!

Πέρα από πολιτικός είμαι κυρίως άνθρωπος με συνείδηση. Καθαρή!

Μπορεί να γίνει πράξη ο πολιτικός πολιτισμός χρησιμοποιώντας επίσης όλες τις δυνατότητες της Δημοκρατίας ώστε κάθε άνθρωπος να έχει λόγο και να γίνει συμμέτοχος στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Πιο πάνω όμως απ’ όλα αυτά θα πρέπει να αφήσουμε τον ενθουσιασμό να μας οδηγήσει με τρόπο ώστε να ενεργούμε πάντοτε προς όφελος των παιδιών μας. Τον ενθουσιασμό της γνώσης, τον ενθουσιασμό της εμπειρίας, τον ενθουσιασμό της τεχνογνωσίας. Η πεζοδρομιακή πολιτική δεν χωρά στους κόλπους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ας το κατανοήσει αυτό κάθε ενδιαφερόμενος…

Ο πολιτικός πολιτισμός είναι το προσωπικό μου στοίχημα από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με την πολιτική και θέλω να είναι η βάση του κληροδοτήματός μου την ημέρα που θα αποχωρήσω από αυτή. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παραχωρήσεις. Κι αν, όπως λέει ο λαός μας, ποτέ δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι για τίποτα, σ’ αυτόν τον τομέα η οπτική με την οποία αντιλαμβάνομαι τα πράγματα δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτη. Διότι εκτός πέρα από πολιτικός είμαι κυρίως άνθρωπος με συνείδηση. Καθαρή!

Ηλίας Σανίδας
π. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λαμία το 1974. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα και το 2004 ίδρυσα  την εταιρεία «Δυναμική Αναπτυξιακή» με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Είμαι παντρεμένος με την Νίκα Παναγιώτα και έχουμε ένα γιο τον Κωνσταντίνο.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξενικά σε μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική περίοδο της ζωής μου. Το 2010 εκλέχτηκα Περιφερειακός Σύμβουλος στην πρώτη αιρετή περιφερειακή μου θητεία διατελώντας Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας. Το 2014 επανεκλέχτηκα Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη και εν συνεχεία διετέλεσα Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέχρι σήμερα παραμένω μέλος στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Στερεάς.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ