«Ας μιλήσουμε για Ευρωεκλογές…»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ας μιλήσουμε για Ευρωεκλογές…»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 08:22
«Ας μιλήσουμε για Ευρωεκλογές…»

26 Μαΐου: Η ημερομηνία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και μαζί με αυτές οι Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές.

"Στις 26 Μαΐου, λέμε ένα μεγάλο «Όχι» στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για το μέλλον μας..."

Είναι γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος, τόσο από πλευράς προβολής αλλά κυρίως στο ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα ρωτήσεις στο δρόμο ποιος βάζει υποψηφιότητα για Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης σε ένα ποσοστό άνω του 90% θα σου αναφέρουν με βεβαιότητα κάποια ονόματα.

Αν όμως ρωτήσεις ποιον θα ψηφίσεις για την ευρωβουλή, εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν. Οι πιο μυημένοι θα σου πουν κάποιο κόμμα και ακόμη λιγότεροι θα είναι αυτοί που με βεβαιότητα θα αναφέρουν κάποιο όνομα.

Με το Γιάννη Σαρακιώτη βρεθήκαμε στο γραφείο του στη Λαμία να μιλήσουμε αποκλειστικά για Ευρωεκλογές και κυρίως για το διακύβευμά τους, ξεκινώντας από τον καλλιεργούμενο ευρωσκεπτικισμό και φθάνοντας μέχρι τη νέα ΚΑΠ, τα έργα ΕΣΠΑ, αλλά τελικά και τη 13η σύνταξη και τις λοιπές θετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Από τη συζήτησή μας τέλος δε θα μπορούσε να λείψει ο… Μητσοτάκης και η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, που για τον κ. Σαρακιώτη παραμένει ο Οκτώβρης του 2019, με το πέρας δηλαδή της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

LR: Βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Δίχως αμφιβολία οι επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ενδεχομένως οι κρισιμότερες στην ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το σύνολο των κρατών-μελών βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών για την οικονομία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος, την οικοδόμηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής, τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την περαιτέρω εμβάθυνση σε θεσμικό επίπεδο. Από όλες αυτές τις μάχες δε θα μπορούσε να απουσιάζει φυσικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και γι’ αυτό το λόγο έχει θέσει ως στόχο να πείσει τους πολίτες με θέσεις και προτάσεις, οι οποίες απαντούν πειστικά στα παραπάνω διακυβεύματα.

LRΣχετίζονται οι Ευρωεκλογές με την ημερομηνία των Βουλευτικών Εκλογών;

Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά που προανέφερα, είναι από μόνα τους εξαιρετικά σημαντικά, υπάρχει μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή ατζέντα και δε μπορεί να υπάρξει συσχέτιση με την κεντρική πολιτική σκηνή στη χώρα μας.

Παρά του ότι όντως βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα και για τη δυναμική των κομμάτων στο εσωτερικό της χώρας, εντούτοις θεωρώ ότι η απόλυτη διασύνδεση θα ήταν λάθος εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων, μιας και έτσι θα υπονόμευαν και τη σημασία της κάλπης των Ευρωεκλογών. Οι Βουλευτικές Εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό, εξάλλου, ήταν και το μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη της Λαμίας.

LRΘα ήθελα να σταθούμε λίγο στη σημασία των Ευρωεκλογών για τους πολίτες της Φθιώτιδας; Προσωπικά διακρίνω μια χαλαρότητα των συμπολιτών μας όταν αναφέρονται στις Ευρωεκλογές. Τελικά, μήπως πρόκειται για «υψηλή πολιτική», η οποία δεν αγγίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων;

"...η διεκδίκηση των ευνοϊκότερων δυνατών όρων περνά από το Ευρωκοινοβούλιο."

Κάθε άλλο. Οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν πλέον μέρος της νομοθετικής πραγματικότητας σε όλα τα κράτη-μέλη επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ μόνο σε δύο παραδείγματα, τα οποία αφορούν και την περιοχή μας. Το πρώτο σχετίζεται με τη νέα Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική), η οποία θα προκύψει μετά το 2020. Ο νομός μας ως κατ’ εξοχήν αγροτικός έχει επωφεληθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια από τους ευρωπαϊκούς πόρους προς τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και προφανώς, η προστασία του εισοδήματος των ωφελούμενων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων. Ωστόσο, η διεκδίκηση των ευνοϊκότερων δυνατών όρων περνά από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το δεύτερο παράδειγμα το βιώνουν οι πολίτες μέσω σημαντικών έργων, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη με τη χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.. Τα τελευταία χρόνια περίπου 2,3 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης της Λαμίας και εξασφαλίστηκε η διαρκής τροφοδοσία 70.000 πολιτών, σημαντικά κονδύλια κατευθύνθηκαν στο χώρο της υγείας κυρίως για τη στελέχωση των αντίστοιχων κρατικών δομών, ενώ άλλες περιπτώσεις αφορούν τη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι εν λόγω θεσμικές τομές εξαρτήθηκαν άμεσα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και το πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

LRΠοιο πρέπει να είναι το μήνυμα των Ευρωεκλογών;

"Κεντρικό ζητούμενο είναι να μην επιτρέψουμε την επικράτηση της ατζέντας των ευρωφοβικών και των λαϊκιστών..."

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Κεντρικό ζητούμενο είναι να μην επιτρέψουμε την επικράτηση της ατζέντας των ευρωφοβικών και των λαϊκιστών, να θέσουμε ένα τέρμα στην άνοδο του εθνικισμού και της περιχαράκωσης, καθώς και να βάλουμε ένα φραγμό σε όσους επιχειρούν να γκρεμίσουν ό,τι έχτισαν οι ευρωπαϊκοί λαοί επί επτά σχεδόν δεκαετίες. Δεν υπάρχει χώρος για πισωγυρίσματα και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της θεσμικής οργάνωσής της, έχει προσφέρει τη μακροβιότερη περίοδο ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ας τιμήσουμε αυτή την κληρονομιά, μέσω της υποστήριξης δυνάμεων οι οποίες δεν αντιτίθενται στη δημιουργία ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την υποστήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, όπως πράττει ο σύμμαχος της Ν.Δ. και υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής κ. Βέμπερ.

LRΗ προέκταση της μάχης, την οποία μόλις περιγράψατε, εντοπίζεται στα προσφάτως ανακοινωθέντα θετικά μέτρα της κυβέρνησης; Υπάρχει αυτή η διάσταση;

Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, με κυριότερα την ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, την καταβολή της 13ης σύνταξης και τη μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, αποτελούν το απαύγασμα των θυσιών των Ελλήνων πολιτών, αλλά και του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εξ αρχής, δέσμευσή μας ήταν η απαλλαγή της χώρας από τη θηλιά των μνημονίων, με την κοινωνία όρθια και την έξοδο εκατομμυρίων συμπολιτών μας από το περιθώριο. Μετά την 21η Αυγούστου διαθέτουμε πλέον όλα τα αναγκαία εργαλεία, προκειμένου να κάνουμε πράξη τους οραματικούς στόχους μας, ουσιαστικά «επανεντάσσοντας» στις κοινωνικοοικονομικές δομές συνανθρώπους μας, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να καταβαραθρώνεται και τα χρέη τους να εκτοξεύονται στα ύψη εξαιτίας της κρίσης, δίχως δική τους υπαιτιότητα.

Οπωσδήποτε το εν λόγω σχέδιο ανόρθωσης της χώρας περιλαμβάνει – έστω έμμεσα – τη διάσταση της μάχης ενάντια στον ευρωσκεπτικισμό, αλλά και στο νεοφιλελευθερισμό. Εξασφαλίζει όρους ισότητας και αλληλεγγύης για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι απογοητεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις πολιτικές της Ε.Ε. και ωθήθηκαν στα άκρα. Παράλληλα επαναθεμελιώνει το κοινωνικό κράτος, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας» των αδυνάμων ενάντια σε σχέδια, όπως αυτό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προτείνει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, ένα νέο γύρο απολύσεων εργαζομένων του δημοσίου, τη θεσμοθέτηση της επταήμερης εργασίας, την κατάργηση των επιδομάτων και την ακύρωση του μέτρου καταβολής της 13ης σύνταξης. Στις 26 Μαΐου, λέμε ένα μεγάλο «Όχι» σε αυτά τα σχέδιά τους για το μέλλον μας.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ