«Έτσι θα ζωντανέψουμε τη Φθιώτιδα...»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Έτσι θα ζωντανέψουμε τη Φθιώτιδα...»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 08:16
«Έτσι θα ζωντανέψουμε τη Φθιώτιδα...»

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλάει στο LamiaReport για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και στη Φθιώτιδα. Μας παροτρύνει να κοιτάξουμε πολύ μπροστά και πολύ μακριά και μας εξηγεί πως μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς και να ζωντανέψουμε τη Φθιώτιδα.

«Ο τόπος μας έχει μείνει πίσω. Η Φθιώτιδα δεν καινοτομεί. Παράγει αλλά όχι όσο θα μπορούσε και επίσης ακόμα και αυτά που παράγει δεν αμείβονται αρκετά. Η άποψη μου όμως είναι ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με «πασαλείμματα». Ούτε με αναμασημένα ευχολόγια. Να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς. Χρειάζεται να σκεφτούμε έξυπνα. Έξω από το κουτί. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να ζωντανέψουμε τη Φθιώτιδα...», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό μας.

Ο Γιάννης Οικονόμου μας λέει επίσης τι άνθρωπος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού υπήρξε στενός του συνεργάτης, ως γραμματέας του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, ενώ μας αναλύει σε ποιο πεδίο θα κριθούν οι εθνικές εκλογές και τι επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία.

Συνέντευξη:

LRΗ ΝΔ έρχεται από μια ευρεία νίκη στις ευρωεκλογές και μια καθολική επικράτηση στις περιφερειακές  εκλογές. Αυτό το αποτέλεσμα είναι η καταγραφή της θετικής απήχησης του κόμματος σας ή αποτέλεσμα αποδοκιμασίας των πολιτών προς την κυβέρνηση;

ΑΠ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολίτες καταδίκασαν με την ψήφο τους στις εκλογές τις πράξεις αλλά και το ύφος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω όμως ότι η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές δείχνει ότι υπερίσχυσε η επιθυμία των πολιτών να επανακτήσουν την ελπίδα.

Επιδιώκουμε μια μεγάλη νίκη που θα μας δώσει τη δυνατότητα για μια ισχυρή κυβέρνηση

Για αυτό ακριβώς η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη. Οι πολίτες  δεν σκόρπισαν τη ψήφο τους σε κόμματα διαμαρτυρίας.  Έδειξαν με την επιλογή τους  ότι θέλουν  στη χώρα να εφαρμοστεί το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

LRΘεωρείς ότι αυτή η νίκη διασφαλίζει και την πρωτιά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές; Στόχος σας είναι η αυτοδυναμία;

ΑΠ: Κάθε εκλογική διαδικασία είναι διαφορετική. Οι πολίτες στις ευρωεκλογές έστειλαν το μήνυμα της αλλαγής και καθόρισαν τις εξελίξεις. Επέβαλαν  τις εθνικές εκλογές. Τώρα  θα επιλέξουν πως θα  προχωρήσει η Ελλάδα  την επόμενη μέρα. Θα επιδιώξουμε και θα πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να μας εμπιστευθούν.

Επιδιώκουμε μια μεγάλη νίκη που θα μας δώσει τη δυνατότητα για μια ισχυρή κυβέρνηση. Μια μεγάλη νίκη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται  ο τόπος.   Η επόμενη μέρα όμως  δεν χωράει  ούτε διχασμούς  ούτε  ρεβανσισμούς.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ανεξάρτητα με το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό της ΝΔ , θα επιδιώξει συγκλίσεις και συνεργασίες .

LRΣε ποιο πεδίο πιστεύεις ότι πρέπει να κριθούν οι εθνικές εκλογές;

ΑΠ: Δύο είναι τα πολύ κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτα από όλα με ποιο σχέδιο η ζωή μας θα γίνει καλύτερη. Θέλουμε δουλειές ή επιδόματα; Θέλουμε  περισσότερο εισόδημα ή πολλούς και μεγάλους φόρους; Θέλουμε αλήθεια και αξιοπρέπεια ή ψέματα και λεηλασία συνειδήσεων;

Το δεύτερο πολύ ουσιαστικό ερώτημα είναι τι υπόδειγμα πολιτικής, τι είδους πολιτικούς χρειάζεται η Ελλάδα της επόμενης μέρας. Θα κάνουν οι πολίτες με την ψήφο τους νεύμα σε αυτοδημιούργητους ανθρώπους να βγουν μπροστά ή θα επιτρέψουν τη συνέχιση μιας πολιτικής αντίληψης που οδήγησε το τόπο στην χρεωκοπία και την πολιτική σε παρατεταμένη παρακμή.  Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι με τον Κυριάκο  Μητσοτάκη αλλά και με τη ΝΔ σήμερα μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη διπλή πρόκληση.

LRΑλήθεια τι άνθρωπος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχεις υπάρξει στενός του συνεργάτης, τι αποκόμισες από την περίοδο που ήσουν Γραμματέας του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

ΑΠ: Είναι άνθρωπος της αλήθειας και της ευθύνης.  Έχει κώδικα αξιών.  Ξέρει να σέβεται, εκτιμά, δεν προσβάλλει.  Αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους και να τους ακούει.  Είναι ένας πολύ μορφωμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος, με χιούμορ και ευαισθησίες. Απεχθάνεται το λαϊκισμό και του αρέσει το σχέδιο, το πρόγραμμα, το συγκεκριμένο. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό .Επειδή ακριβώς ο Κυριάκος είναι όλα τα παραπάνω  έχει πολύ μεγάλη εκτίμηση αλλά και εμπιστοσύνη στο «μέταλλο» των Ελλήνων. Γνωρίζει ότι όχι απλώς αξίζουμε αλλά μπορούμε και πολύ καλύτερα.

LRΘα είσαι υποψήφιος εδώ στο νομό. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το βασικότερο πρόβλημα στη Φθιώτιδα.

ΑΠ: Να δούμε λίγο τι συμβαίνει σήμερα. Ο τόπος  μας έχει μείνει πίσω. Η Φθιώτιδα δεν καινοτομεί.  Παράγει αλλά όχι όσο θα μπορούσε και επίσης ακόμα και αυτά που παράγει δεν αμείβονται  αρκετά. Υπάρχουν αναξιοποίητες υποδομές όπως η ΠΕΛ, μεγάλο μέρος της ΒΙΠΕ ή εγκαταλελειμμένα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, παρατημένα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση

Υπάρχουν αναπτυξιακοί πόλοι, όπως οι ιαματικές πηγές που αποδίδουν ελάχιστα.  Στον τόπο δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα. Όλα αυτά εκτός από το προφανές οικονομικό αποτέλεσμα, έχουν και μια ακόμη αρνητική συνέπεια. Ο τόπος μας δεν μπορεί όχι μόνο δεν μπορεί να προσελκύσει, αλλά ούτε καν να συγκρατήσει εδώ  τα «δυναμικά» και παραγωγικά  κομμάτια του πληθυσμού. Ανθρώπους με δεξιότητες και προσόντα. Αυτό μας πάει πίσω συνολικά. Μας κατρακυλά σαν κοινωνία και σαν οικονομία προς  τα κάτω.

LRΚαι για την κατάσταση αυτή φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας;

ΑΠ: Η κατάσταση που σας περιέγραψα σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι το αποτέλεσμα των βασικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Με τέτοιους φόρους ποιος θα τολμήσει να κάνει επενδύσεις, οπότε πως περιμένουμε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ιαματικές μας πηγές ή άλλοι αναπτυξιακοί πόλοι. Με τέτοιες ασφαλιστικές εισφορές ποια επιχείρηση θα μπορέσει να δώσει καλές και υψηλά αμειβόμενες δουλειές.

Να κοιτάξουμε πολύ μπροστά και πολύ μακριά

Με  το διαθέσιμο για κατανάλωση εισόδημα να λιγοστεύει διαρκώς που θα βρουν πελάτες οι εμπορικές μας επιχειρήσεις. Με τα αντικίνητρα στο να οργανωθούν οι παραγωγοί έτσι ώστε να μπορούν να αυξήσουν την διαπραγματευτική τους ισχύ πως θα  πετύχουν καλύτερες τιμές και μικρότερο κόστος. Οπότε ναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

LR: Άρα αρκεί να φύγουν;

ΑΠ: Θα φύγουν έτσι κι αλλιώς. Και αφού φύγουν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση. Να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς . Η άποψη μου όμως είναι ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με «πασαλείμματα». Ούτε με αναμασημένα ευχολόγια. Χρειάζεται να σκεφτούμε έξυπνα. Έξω από το κουτί.  Να κοιτάξουμε πολύ μπροστά και πολύ μακριά. Να σκεφτούμε πως μια ΒΙΠΕ στο κέντρο της ΠΑΘΕ με ένα λιμάνι δίπλα της και με το σιδηρόδρομο στη πόρτα του θα μπορούσε αλλάξει  εντυπωσιακά.

Να αναλογιστούμε πως ένα παγκόσμιο brand όπως οι «Θερμοπύλες» θα μπορούσε από άγαλμα να γίνει παγκόσμιο κέντρο στρατηγικών σπουδών. Να σκεφτούμε πως  με στοχευμένες παρεμβάσεις στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή της ελιάς, με τεχνολογίες έγκαιρης προειδοποίησης για τα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με κίνητρα για καλύτερη οργάνωση σε ομάδες θα αυξήσουμε την ποσότητα, την ποιότητα άρα και την τιμή των αγροτικών μας προϊόντων.

Σας απαντώ λοιπόν ξεκάθαρα πως εγώ πιστεύω ότι αυτά που σας είπα ΝΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. 

Να επιχειρήσουμε  να κλείσουμε συμβόλαια με μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία  του εξωτερικού προκειμένου να έχουμε συνεχή ροή και καλές τιμές για πελάτες στα ιαματικά μας λουτρά έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο και νόημα για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και υποδομές.  Και μαζί με αυτά είναι και άλλα.

LRΚαι πόσο εύκολο, πόσο εφικτό είναι αυτό;

ΑΠ: Ξέρετε κάτι η φιλοσοφία του ερωτήματος αυτού είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Με άλλα λόγια με ρωτάτε «καλά τώρα γίνονται αυτά» Και με ρωτάτε ακριβώς γιατί κακά τα ψέματα ένας τέτοιος πολιτικός λόγος, είναι τέτοιο  στοίχημα  δράσης φαντάζει πολύ ξένο, να μην πω ξενέρωτο για προεκλογικό λόγο υποψηφίου βουλευτή. Σας απαντώ λοιπόν ξεκάθαρα πως εγώ πιστεύω ότι αυτά που σας είπα ΝΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.  Και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Και εγώ  στην πορεία προς τις εκλογές θα επιμένω σε αυτό το πολιτικό λόγο. 

Είμαι ένας άνθρωπος, αυτοδημιούργητος, επαγγελματικά και πολιτικά

Ίσως κάποιοι τον θεωρήσουν ρομαντικό ή και ξενέρωτο  γιατί δεν έχει  «μπινελίκια» για τον αντίπαλο,  γιατί δεν βγάζει αρκετό παραγοντιλίκι,  γιατί δεν μιλά για μικροδιευθετήσεις εκλογικής ομηρίας.  Για μένα όμως ορίζει το διακύβευμα  της επιλογής του πολιτικού προσωπικού  του νομού μας την επόμενη μέρα. Είναι το δίλημμα ανάμεσα στα «θα» και στα «να».  Παραστάσεις από πετυχημένες πρακτικές σε όλο τον κόσμο, κύρος και δοκιμασμένες σχέσεις εμπιστοσύνης με πολιτικές προσωπικότητες, ιδέες, σχέδιο, και δουλειά. Πολύ δουλειά. Έτσι θα ζωντανέψουμε τη Φθιώτιδα.

LRΝα φανταστώ ότι σε αυτή τη βάση θα ζητήσεις την ψήφο από τους πολίτες της Φθιώτιδας;

ΑΠ: Σωστά το φαντάζεσαι. Είμαι ένας άνθρωπος, αυτοδημιούργητος, επαγγελματικά και πολιτικά. Είμαι εδώ με όλα όσα έμαθα και με όλα όσα πέτυχα στην επαγγελματική και πολιτική μου διαδρομή. Θέλω την Ελλάδα, θέλω τη Φθιώτιδα, θέλω τη ζωή που  θέλουν όλοι εκείνοι  που νιώθουν ότι μπορούμε καλύτερα. Είμαι εδώ για να τα κερδίσουμε μαζί.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ