«Οι νέοι οφείλουμε να επωμιστούμε το ιστορικό βάρος της αναγέννησης της χώρας...»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Οι νέοι οφείλουμε να επωμιστούμε το ιστορικό βάρος της αναγέννησης της χώρας...»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 08:04
«Οι νέοι οφείλουμε να επωμιστούμε το ιστορικό βάρος της αναγέννησης της χώρας...»

Ο 36χρονος δικηγόρος από τη Λοκρίδα, όταν το Σεπτέμβριο του 2015 εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα και κλήθηκε ξαφνικά να "κολυμπήσει στα βαθειά", απέδειξε ότι είναι από τους άξιους και ικανούς πολιτικούς της νεότερης γενιάς.

Ο Γιάννης Σαρακιώτης πιστεύει πως η χώρα δεν έχει περιθώρια παλινωδιών και εισόδου σε νέες περιπέτειες, αφού μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, υπάρχουν οι βάσεις για μια νέα εποχή δημιουργικότητας και προόδου. Πιστεύει επίσης ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα θα παίξουν οι νέοι άνθρωποι.

«Οφείλουμε να ασχολούμαστε με τα κοινά και να λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις για εμάς. Αν δε βγουν μπροστά οι γενιές των 20άρηδων, των 30άρηδων και των 40άρηδων, οι οποίες γαλουχήθηκαν μέσα στην κρίση χωρίς να φέρουν όμως την ευθύνη γι’ αυτήν, η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. Οι νέοι οφείλουμε να επωμιστούμε το ιστορικό βάρος της αναγέννησης της χώρας...», τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο LamiaReport.

Για τη Φθιώτιδα μας λέει πως «με σταθερό βηματισμό αποκτά τη θέση που της αξίζει, στο κέντρο της Ελλάδας.

Συνέντευξη:

LRΚύριε Σαρακιώτη, έχετε δηλώσει την πρόθεσή σας να είστε εκ νέου υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στη Φθιώτιδα και θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο στοιχείο εμπνέει ένα νέο άνθρωπο να εγκαταλείψει την επαγγελματική ασφάλεια και την προσωπική ηρεμία του, προκειμένου να εμπλακεί στην πολιτική;

Η χώρα δεν έχει περιθώρια παλινωδιών και εισόδου σε νέες περιπέτειες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει δικαιολογημένα την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών και γι’ αυτό τολμώ να πω ότι η απορία σας είναι φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχει και ο ισχυρός αντίλογος της δημοκρατικής απαίτησης για συμμετοχή στα κοινά, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι αν «δε βγουν μπροστά» οι γενιές των 20άρηδων, των 30άρηδων και των 40άρηδων, οι οποίες γαλουχήθηκαν μέσα στην κρίση χωρίς να φέρουν όμως την ευθύνη γι’ αυτήν, η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. Χρειάζεται η εμπειρία των παλαιότερων, αλλά απαιτείται και η ενεργός συμμετοχή των νέων σε μια κατεύθυνση εξομάλυνσης των παθών, εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών και εκδημοκρατισμού σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Μετά το πέρας των δύσκολων  χρόνων των μνημονίων, οι νέοι άνθρωποι οφείλουμε να επωμιστούμε το ιστορικό βάρος της αναγέννησης της χώρας.

LRΕίναι γεγονός, ωστόσο, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προέρχεται από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην κάλπη των πρόσφατων Ευρωεκλογών. Πιστεύετε ότι είναι αναστρέψιμο;

Αν δε βγουν μπροστά οι γενιές των 20άρηδων, των 30άρηδων και των 40άρηδων, η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον

ΑΠ: Πορευόμαστε προς τις Εθνικές Εκλογές με αυτοπεποίθηση, γιατί πιστεύουμε στο έργο και στην παρακαταθήκη της κυβέρνησης. Προφανώς και έγιναν λάθη σε διάφορους τομείς, υπήρξαν αστοχίες στην επικοινωνιακή τακτική, ενώ και οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσχερείς, καθώς βρεθήκαμε να υλοποιούμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα εκτός της πολιτικής φιλοσοφίας μας έως τον περασμένο Αύγουστο. Είναι εύλογο για τους πολίτες να αισθάνθηκαν κόπωση και να ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παρά τα μέτρα ελάφρυνσης και το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς είχαν προηγηθεί ήδη πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης πριν το 2015, με καταιγισμό φόρων, απολύσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση των χρεών των νοικοκυριών και απουσία μέριμνας για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Την περίοδο 2015-2019 ανεστράφη η εν λόγω αρνητική πορεία με ρυθμούς, όμως, που δε συγχρονίστηκαν με την απολύτως δικαιολογημένα μεγάλη κοινωνική προσμονή, στοιχείο που αποτυπώθηκε στη λεγόμενη «Ευρωκάλπη».

LRΣυνεπώς ποιο θα είναι το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας σε περίπτωση επανεκλογής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

ΑΠ: Όπως σας είπα, έχουμε δώσει το στίγμα μας μέσω μιας δέσμης πολιτικών, οι οποίες στόχευσαν στην αποδέσμευσή μας από τα δυσβάστακτα μνημόνια, στην παύση των κοινωνικών ανισοτήτων και επιμέρους στην αύξηση της απασχόλησης, στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, στην είσοδο του κρατικού μηχανισμού στη νέα ψηφιακή εποχή και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε θέση πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με περισσότερη τόλμη, ταχύτητα και ευελιξία.

Η προτροπή μου προς τον κόσμο είναι να ενημερωθεί, να θυμηθεί και να συγκρίνει έχοντας κατά νου όλα τα δεδομένα και κρίνοντας με ρεαλισμό

Η σταθεροποίηση της οικονομίας έχει επιτευχθεί και μας προσφέρει την κατάλληλη βάση για μια νέα εποχή δημιουργικότητας και προόδου. Η χώρα δεν έχει περιθώρια παλινωδιών και εισόδου σε νέες περιπέτειες, οφείλει να κοιτά μόνο προς το μέλλον χωρίς να λησμονεί το παρελθόν.

LRΚατά τη διάρκεια της θητείας σας υπήρξατε μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. Έχει γίνει πολύς λόγος για τις σχέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την Εκκλησία. Η δική σας άποψη ποια είναι;

ΑΠ: Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει δύο διαστάσεις, τις οποίες οφείλουμε να εξετάσουμε. Όλοι αναγνωρίζουμε την αναμφισβήτητη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Εκκλησίας, την οποία οφείλουμε να τιμούμε και να υπενθυμίζουμε. Ο κλήρος ήταν στο πλευρό του έθνους σε κάθε περίοδο δυσκολιών και κινδύνων, σε κάθε καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Όπως έχει αναφέρει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Όταν ο λαός μας υποφέρει πρέπει να είμαστε κοντά και να δουλεύουμε». Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι η δημόσια σφαίρα και η θεμελίωση ενός αμιγώς κοσμικού συστήματος άσκησης εξουσίας συνιστά επιθυμία όλων και επιτρέψτε μου να σας πω ότι συνιστά επιθυμία και της Εκκλησίας.

Προσωπικά η εμπειρία από τη συμμετοχή μου στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας μου έχει επιτρέψει να αντιληφθώ ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι διακριτός και ταυτόχρονα επικουρικός όσον αφορά το διεθνή αντίκτυπο των αξιών του ελληνισμού. Με σεβασμό στους ρόλους τους, Πολιτεία και Εκκλησία μπορούν να συμπλέουν για το καλό της χώρας και των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το έργο, που επιτελέσαμε επί τέσσερα χρόνια σε αγαστή σύμπνοια και συνεργασία με την Ιεραρχία της Εκκλησίας και ελπίζω να συνεχίσουμε με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. στις 20 Ιουνίου στην Τυφλίδα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχω την τιμή να προβώ στον απολογισμό του προηγούμενου έτους.

LRΠέραν της γενικής πολιτικής, ποιες είναι οι προσδοκίες και το όραμά σας για τη Φθιώτιδα, όπου θα είστε υποψήφιος; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους συντοπίτες σας, των οποίων την ψήφο ζητάτε;

ΑΠ: Η προτροπή μου προς τον κόσμο είναι να ενημερωθεί, να θυμηθεί και να συγκρίνει έχοντας κατά νου όλα τα δεδομένα και κρίνοντας με ρεαλισμό. Αυτή είναι η σκέψη μου και θεωρώ ότι συνάδει με το καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Με σταθερό βηματισμό η Φθιώτιδα αποκτά τη θέση, που της αξίζει, στο κέντρο της Ελλάδας με ένα σύγχρονο σύστημα αυτοκινητοδρόμων με την προσθήκη του Ε65 και ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σιδηροδρομικό δίκτυο με την υλοποίηση της γέφυρας της Εκκάρας και τη Δίδυμη Σήραγγα Καλλιδρόμου, το διαρκή εκσυγχρονισμό των δομών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και τη συνεχή στελέχωση όλων των δομών υγείας του νομού, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως τα μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένα κτίρια των πρώην Ειρηνοδικείων, την ολοκλήρωση αλλά και συνεχή χρηματοδότηση δεκάδων μικρών και μεσαίων έργων μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», την προσέλκυση επενδύσεων εθνικής εμβέλειας όπως το “Atalanti Hills”, μια επένδυση που έμενε για χρόνια ξεχασμένη στα συρτάρια Υπουργείων.

Προσδοκώ, συνεπώς, τον πολλαπλασιασμό ανάλογων πρωτοβουλιών και οραματίζομαι αυτές να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο επιστροφής των νέων ανθρώπων στο μέρος, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Η «καρδιά» της Ελλάδας δημιουργεί όλες τις αναγκαίες συνθήκες για να κερδίσει τις δικές τους καρδιές!

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ