«Πάμε μπροστά ή επιστρέφουμε σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πάμε μπροστά ή επιστρέφουμε σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 08:25
«Πάμε μπροστά ή επιστρέφουμε σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές»

"Ξανά μαζί, πάντα μπροστά. Αυτή είναι η πυξίδα μας για το μέλλον."

Από τους ανθρώπους με πολυετή εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα στη διοίκηση ως αιρετός Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, ο Αποστόλης Καραναστάσης βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2015, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ως μέλος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πετυχαίνοντας τον αμέσως επόμενο Σεπτέμβριο την επανεκλογή του στη τελευταία Βουλή.

Σε μια δύσκολη, ομολογουμένως κοινοβουλευτική περίοδο «εντός ενός καθεστώτος περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας», πέτυχαν όπως υποστηρίζει, να κρατήσουν όρθια τη χώρα οδηγώντας την εκτός μνημονίου ενισχύοντας τις πιο αδύναμες τάξεις, ενώ για τη Φθιώτιδα ειδικά αναφέρει, την ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή, τον Ε65, τη λύση που έδωσαν για την ΠΕΛ, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λαμίας, τις Πανεπιστημιακές σχολές, το ξεπάγωμα του Atalanti Hills και τέλος τη δρομολόγηση για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, θέτει το δίλημμα «ή εμείς που στηρίξαμε τη χώρα στα δύσκολα ή εκείνοι που με ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές την οδήγησαν στα μνημόνια» εκφράζοντας συγχρόνως τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών «κι όμως γυρίζει…».

Συνέντευξη:

LR: Κύριε Καραναστάση, εκλογές μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη επιλογή βοηθάει τη χώρα, ώστε να μη βρεθεί σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ή τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μη χάσει άλλες δυνάμεις από τη φθορά της διακυβέρνησης;

"Οι εκλογές δεν έχουν ως στόχο το πολιτικό κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη σαφή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης."

ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε, η εκλογική διαδικασία δεν επιβάλλεται από το χρόνο, αλλά από τις ανάγκες της χώρας. Ο δύσκολος δρόμος που έπρεπε να διανύσουμε – και τον διανύσαμε - για να προχωρήσουμε μπροστά, έφερε μια φυσιολογική κόπωση στους πολίτες της χώρας. Η κόπωση αυτή αποτυπώθηκε στο μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, το οποίο οι αντίπαλοί μας και το οικονομικό κατεστημένο, εντός και εκτός Ελλάδας, το εκμεταλλεύτηκαν για να αμφισβητήσουν τα ορατά από όλους, θετικά αποτελέσματα της διακυβέρνησής μας και την λαϊκή αποδοχή του προγράμματός μας για το αύριο της χώρας.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σας θυμίζω ποτέ δεν φοβήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που δραπέτευαν πάντα στα δύσκολα, αποφάσισε να ζητήσει από τον ελληνικό λαό την ευθεία επιδοκιμασία ή απόρριψη της προγραμματικής μας πρότασης και προκήρυξε εκλογές.

Οι εκλογές αυτές, είναι προφανές ότι δεν έχουν ως στόχο το πολιτικό κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη σαφή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια.

LRΠιστεύετε ότι ο λαός στις πρόσφατες Ευρωεκλογές γύρισε την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ;

"Ο ελληνικός λαός δεν θα γυρίσει ποτέ την πλάτη του σε αυτούς που τον στήριξαν στα δύσκολα χρόνια..."

ΑΠ: Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία έγινε σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον. Η περίοδος που βρισκόμαστε είναι η αρχή της μετάβασης στην νέα εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια τετραετία, έκανε πολύ δύσκολες επιλογές, προασπίζοντας το συμφέρον της χώρας, χωρίς ποτέ να ξεχνά τα λαϊκά στρώματα. Η αγωνία να ολοκληρώσουμε το δύσκολο μέρος της προσπάθειας και να ξεκινήσουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνίας, μας ανάγκασε να βάλουμε προτεραιότητες που, ενδεχομένως, αδίκησαν κάποιες κοινωνικές τάξεις και έδωσαν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση και στα κατευθυνόμενα από αυτήν κέντρα ενημέρωσης, να συκοφαντήσουν την πολιτική μας.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτέλεσε μια ηχηρή προειδοποίηση προς εμάς. Ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι επιδοκιμασία του προγράμματος της ΝΔ. Και, πιστέψτε με, επειδή έχουμε μάθει να ακούμε την κοινωνία, το μήνυμα ελήφθη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα γυρίσει ποτέ την πλάτη του σε αυτούς που τον στήριξαν στα δύσκολα χρόνια και θα επιβραβεύσει τις προσπάθειές μας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

LRΤο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επηρεάζει τους πολίτες σχετικά με την επιλογή τους και στις εθνικές εκλογές;

ΑΠ: Είναι ζητούμενο το να τους επηρεάσει. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις.

Μήνυμα προς την κυβέρνησή μας για εντατικοποίηση των προσπαθειών της στην υλοποίηση του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα, με την προσθήκη της μεσαίας τάξης στην εξίσωση της άρσης των μνημονιακών επιπτώσεων και της αποκατάστασης της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

"Προχωρούμε μπροστά ή επιστρέφουμε σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα εδώ;"

Μήνυμα όμως και προς τους πολίτες, ότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών, δεν πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις εθνικές εκλογές. Τα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, με τον 48ωρο (μετά κρύφτηκαν για να μην τρομάζουν τον κόσμο) καταιγισμό των δηλώσεων στελεχών της Ν.Δ. για το πως θα κυβερνήσουν, πρέπει να βάλει τον λαό μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα: Προχωρούμε μπροστά ή επιστρέφουμε σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα εδώ;

Πρέπει οι πολίτες να αξιολογήσουν τα προγράμματα, τις προτάσεις, το σχέδιο και τις διαφορές μας από την πολιτική των αντιπάλων μας και να αποφασίσουν ψύχραιμα.

Εφόσον αυτό συμβεί, έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, ότι θα αντιστρέψει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Όπως άλλωστε είπε και ο Πρωθυπουργός, παραφράζοντας τον Γαλιλαίο, «και όμως, γυρίζει»

LRΉμουν βέβαιος ότι θα ήσασταν αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, όμως ποια είναι τα έργα εκείνα και γενικότερα οι κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης για τις οποίες πιστεύετε ότι θα σας τιμήσει ο κόσμος και πάλι με την ψήφο του;

ΑΠ: Κορυφαίο επίτευγμα της κυβέρνησής μας ήταν, φυσικά, η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς. Ένα καθεστώς περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας, με διακυβέρνηση κατ’ εντολή των δανειστών, με αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας που καταβαράθρωσαν το ΑΕΠ και έστειλαν μαζικά τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στην ανεργία ή στο εξωτερικό.

Εκτός όμως από αυτό το κορυφαίο επίτευγμα, υπήρξε σειρά μέτρων και έργων που κατέδειξαν το στίγμα μας για το πως βλέπουμε τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία.

"Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κληροδοτεί στην επόμενη γεμάτα ταμεία. Οι προκάτοχοί μας πρέπει να μας πουν τι έγιναν ο ιδρώτας και οι θυσίες του λαού κατά τη δική τους διακυβέρνηση.

Μεσούντος, ακόμη, του μνημονίου, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε δημοσιονομικό χώρο για να ενισχύσουμε τις πιο αδύναμες τάξεις, με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την επιδότηση του ενοικίου, τα σχολικά γεύματα και να ανατάξουμε την τραγική κατάσταση που επικρατούσε σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.

Παράλληλα, στηρίξαμε την έρευνα, την καινοτομία και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, αναστρέφοντας την τάση για φυγή των νέων στο εξωτερικό και μειώνοντας, παράλληλα, την ανεργία.

Πήραμε όλα τα μεγάλα έργα που ήταν βαλτωμένα ή και τελείως σταματημένα, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, ο Σιδηρόδρομος Υψηλών Ταχυτήτων, εμπορευματικοί σταθμοί κλπ. και, με συνετή διοίκηση και διαχείριση, τα ολοκληρώσαμε ή τα ολοκληρώνουμε, παγιώνοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Επί των ημερών μας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στην Αταλάντη, αξιοποιήθηκαν επιχειρηματικά τα μεγάλα λιμάνια, είμαστε μέσα σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτς της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η διαφορά μας από τους προκατόχους μας, που ούτως ή άλλως δεν πέτυχαν να προσελκύσουν οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση, είναι ότι εμείς θέλουμε επενδύσεις για την ανάπτυξη της χώρας και όχι μόνο για τους επενδυτές.

Μετά την έξοδο από το μνημόνιο, εργαστήκαμε από την πρώτη στιγμή για να αποτινάξουμε τις συνέπειες της σχεδόν 10χρονης τραγωδίας που βίωσε η χώρα μας.

Στοχεύσαμε στην στήριξη του κοινωνικού κράτους, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την μη περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, με την επαναφορά της 13ης σύνταξης και την παγίωση της αναλογίας 1:1 στις προσλήψεις.

Επίσης, με το πρόσφατο πακέτο μέτρων που ψηφίσαμε (ρύθμιση κόκκινων δανείων, 120 δόσεις προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, στοχευμένη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογίας, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και με αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμά μας για την προσεχή τετραετία, βάζουμε στο κάδρο της πολιτικής μας την προστασία της μεσαίας τάξης, που αποτελεί την παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας.

"Τίποτα κρυφό, τίποτα πίσω από την πλάτη του λαού."

Τέλος, πρέπει να επισημάνω ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κληροδοτεί στην επόμενη γεμάτα ταμεία. Πλεονάσματα που βέβαια προέκυψαν από τον ιδρώτα και της θυσίες του λαού. Οι προκάτοχοί μας πρέπει να μας πουν τι έγιναν ο ιδρώτας και οι θυσίες του λαού κατά τη δική τους διακυβέρνηση.

LRΠοια είναι το διακύβευμα των επερχόμενων Εθνικών εκλογών;

ΑΠ: Η δική μας πολιτική είναι γνωστή και δεδομένη. Αποτυπώθηκε στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα μας, όπως αυτά που σας ανέφερα πριν και περιγράφεται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα. Τίποτα κρυφό, τίποτα πίσω από την πλάτη του λαού.

Απέναντι μας, έχουμε αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και έκαναν τα πάντα για να μη βγούμε απ’ αυτή.  

Αυτούς που, μετά τις ευρωεκλογές, μας είπαν ότι οι 120 δόσεις είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο, ότι η 13η σύνταξη δεν έπρεπε να δοθεί, ότι θα επανέλθει το 1:5 στις προσλήψεις, ότι έπρεπε να περικοπούν οι συντάξεις, ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στη δημόσια υγεία, ότι πρέπει ο επικουρικός τομέας της ασφάλισης να περάσει σε ιδιωτικές εταιρείες. Προσθέτοντας την διατυπωμένη πρόθεση για 7ήμερη εργασία και κατάργηση του 8ώρου, έχουμε την εικόνα που οραματίζεται η ΝΔ. Πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού, δυστυχία για το λαό, ευημερία για τους λίγους και «εκλεκτούς».

Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Αν ήθελα να το πω σχηματικά, θα έλεγα ότι ήρθε η στιγμή, για τον καθένα μας, να αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιούς θ’ αφήσει», που έλεγε και ο Σαββόπουλος. Θα πάει μ’ αυτούς που κυβέρνησαν σαράντα χρόνια σε συνθήκες κανονικότητας και μας έριξαν στη δυστυχία των μνημονίων ή θα δώσει την ευκαιρία σε μας, που, κυβερνώντας τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς, την βγάλαμε στο ξέφωτο, να κυβερνήσουμε σε συνθήκες κανονικότητας;

Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της χώρας θα μας δώσουν την ευκαιρία που πιστεύω ότι άξια δικαιούμαστε.

LRΤι έχει κάνει ο Αποστόλης Καραναστάσης για τη Φθιώτιδα;

ΑΠ: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ο φθιωτικός λαός με επέλεξε να τον εκπροσωπήσω στο Εθνικό κοινοβούλιο, ήταν χρόνια δύσκολα για όλους.

Παρ’ όλες, όμως, τις δυσκολίες, καταφέραμε σημαντικά πράγματα για τη Φθιώτιδα.

Επανεκκινήθηκαν και ολοκληρώθηκαν τα έργα για τον Σιδηρόδρομο Υψηλών Ταχυτήτων και υλοποιείται το σχέδιο αξιοποίησης της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι, μπήκε πάλι στον σχεδιασμό και ήδη ξεκίνησε η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, δρομολογούνται τα αντιπλημμυρικά έργα του Σπερχειού, ξεκινούν τα αρδευτικά της Βίστριζας, του Σμόκοβου και της Ηράκλειας και θεσμοθετήθηκε το νέο πλαίσιο για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας με το πέρασμα της διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, δόθηκε ζωή στο τοπικό πανεπιστήμιο, με τη δημιουργία 5+1 πανεπιστημιακών σχολών υψηλής επιλεξιμότητας, υπό την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συνοδευτικά, δρομολογείται η έναρξη εργασιών δημιουργίας πανεπιστημιακού campus στο στρατόπεδο της ΠΑΒΥΠ, η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στη νότια είσοδο της Λαμίας, και η λειτουργία κέντρου αποκατάστασης, σε συνέργεια πανεπιστημίου – νοσοκομείου.

Στελεχώθηκε ξανά το Νοσοκομείο μας και εκσυγχρονίσαμε τον εξοπλισμό του με μαγνητικό και αξονικό τομογράφο.

Ξεπαγώσαμε την μεγάλη επένδυση στην Αταλάντη και τις ενεργειακές επενδύσεις σε όλο το Νομό .

Τέλος, πρόσφατα φέραμε στο προσκήνιο την ανάγκη ανάδειξης και εκμετάλλευσης του ιστορικού τριγώνου Αλαμάνα – Θερμοπύλες – Γοργοπόταμος και, ήδη, δρομολογείται η αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας της Αλαμάνας.

LRΤι μπορεί να περιμένει ο ψηφοφόρος από τον Αποστόλη Καραναστάση στις επόμενες εκλογές;

ΑΠ: Όλα τα χρόνια της προηγούμενης ενασχόλησής μου με τα κοινά (Αυτοδιοίκηση, ΤΕΕ), πιστεύω ότι δημιούργησα μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου. Θεωρώ ότι, από την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου του 2015 και μέχρι σήμερα, η σχέση αυτή, την οποία τιμώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ, καλλιεργήθηκε και επεκτάθηκε προς όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας.

Μετά τις εκλογές και εφ’ όσον ο φθιωτικός λαός με τιμήσει με την ψήφο του και με στείλει ξανά στη Βουλή, θα συνεχίσω την προσπάθεια για ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού μας (αγροτική παραγωγή, ιαματικά, ιστορία, νέο πανεπιστήμιο, ΑΠΕ) και την εκμετάλλευσή τους για την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου.

Παράλληλα, όπως έγινε και μέχρι σήμερα, κάθε συμπατριώτης μου θα με βρει πρόθυμο συμπαραστάτη στα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματά του.

Ξανά μαζί, πάντα μπροστά. Αυτή είναι η πυξίδα μας για το μέλλον.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ