«Ήμουν και θα είμαι σταθερά εδώ, για τη Φθιώτιδα!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ήμουν και θα είμαι σταθερά εδώ, για τη Φθιώτιδα!»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 15:00
«Ήμουν και θα είμαι σταθερά εδώ, για τη Φθιώτιδα!»

Δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα μέσα στο κατακαλόκαιρο να κάνεις εκλογές, ωστόσο όπως μας λέει ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας έχει μάθει να λειτουργεί υπό πίεση.

Εξάλλου έχει δώσει με επιτυχία, τη «μάχη του σταυρού», άλλες τέσσερις φορές.

Ο υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα μιλάει στο LamiaReport για το τι εισπράττει από τους πολίτες σε αυτή την προεκλογική περίοδο, αλλά και ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και το εισόδημά τους.

Επίσης ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός μας λέει ότι: «ίδρωσα τη φανέλα» και δεν παρέστησα ούτε τον σχολιαστή-προπονητή της «κερκίδας», ούτε υπήρξα μέλος ή προστατευόμενος «εξωθεσμικών μηχανισμών», τονίζοντας παράλληλα ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τίμησε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του και ότι ποτέ δεν κρύφτηκε στα δύσκολα.

Συνέντευξη:

LR: Κύριε Σταϊκούρα, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία για τις προσεχείς εκλογές και να σας ρωτήσω πώς βιώνετε αυτή την προεκλογική περίοδο;

ΑΠ: Η προεκλογική περίοδος είναι πάντα αρκετά έντονη και απαιτητική, με γεμάτο πρόγραμμα, πολλές υποχρεώσεις, συνεχείς μετακινήσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις, επαφές με πολίτες, συναντήσεις με φορείς, και φυσικά ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση.

Στη φετινή προεκλογική περίοδο, ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας, λόγω καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας δώσει με επιτυχία τη «μάχη του σταυρού» άλλες τέσσερις φορές, αλλά και προηγουμένως κατά τη διάρκεια των σπουδών και της εργασίας μου, έχω πλέον συνηθίσει στα δύσκολα.

Και έχοντας αναλάβει θέση πολιτικής ευθύνης έχω μάθει να λειτουργώ κάτω από πίεση στο καθημερινό μου πρόγραμμα.

LR: Σ’ αυτή την καθημερινή επαφή που έχετε αυτές τις ημέρες με τους πολίτες, τι σας θέτουν ως προτεραιότητα;

ΑΠ: Προφανώς δεν έχουν όλοι οι συμπατριώτες μας τις ίδιες προτεραιότητες. Άλλα θέματα απασχολούν τους επιχειρηματίες, άλλα τους νέους, άλλα τους ανέργους, άλλα τους αγρότες, άλλα τις εργαζόμενες μητέρες, άλλα εργαζόμενους σε βιομηχανίες, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ κ.α.

Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτών οριζόντων και υψηλών προσδοκιών

Κοινή συνισταμένη όμως όλων των πολιτών είναι το πώς θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους, πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και η καθημερινότητά τους, πώς θα νιώσουν ξανά ασφαλείς στις γειτονιές τους, και φυσικά πώς θα δημιουργηθούν νέες και αξιοπρεπείς δουλειές για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Σ’ αυτές τις ανησυχίες η Νέα Δημοκρατία απαντάει μέσα από το σχέδιο που έχει καταθέσει στην κρίση των πολιτών.

LR: Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία νέων και αξιοπρεπών δουλειών;

ΑΠ: Ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους και την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί άμεση προτεραιότητα για εμάς, και θα το αποδείξουμε έμπρακτα

Το σχέδιο μας αυξάνει την ποσότητα και βελτιώνει τη σύνθεση και την ποιότητα του πλούτου, ενισχύει την προσφορά στην οικονομία με τόνωση των επενδύσεων και ενίσχυση της εξωστρέφειας, αναστρέφει τη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή μείωση του πληθυσμού της χώρας λόγω δημογραφικών πιέσεων, βοηθάει τη χώρα να ανταποκριθεί στον δομικό μετασχηματισμό της εργασίας εξαιτίας της τεχνολογικής επανάστασης.

Στοχεύουμε στο τέλος του 2023, δηλαδή σε μία τετραετία από σήμερα, να μειώσουμε τους ανέργους κατά περίπου 350.000, καθώς οι νέες δουλειές θα είναι περισσότερες από αυτές που χάνονται. Είναι φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό.

LR: Τις τελευταίες ημέρες σας είδαμε να επισκέπτεστε αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής. Ποια είναι τα βασικά θέματα που συζητήσατε;

ΑΠ: Πράγματι, επέλεξα να κάνω αρκετές επισκέψεις σε επιχειρήσεις, όπως το συνηθίζω άλλωστε. Και αυτό γιατί θέλω να ακούω από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να τους αναπτύξω τις βασικές προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Νέα Δημοκρατία που ιδεολογικά πιστεύει στην επιχειρηματικότητα και αναγνωρίζει τη συμβολή της στη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας.

Σ’ αυτές τις συναντήσεις τέθηκαν από τους επιχειρηματίες τα ζητήματα της υψηλής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, του παραεμπορίου, του υψηλού ιδιωτικού χρέους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, της προβληματικής χρηματοδότησης και του υψηλού κόστους δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά μου τους τόνισα ότι ως Νέα Δημοκρατία, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται, θα προχωρήσουμε στη μείωση φόρων και εισφορών, θα δημιουργήσουμε ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα τονώσουμε τη ρευστότητα της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση όμως η στήριξη της βιώσιμης και υγιούς επιχειρηματικότητας από το Κράτος δεν έρχεται χωρίς υποχρεώσεις και για τις επιχειρήσεις. Αφού και οι ίδιες θα πρέπει να υιοθετούν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, να επιδεικνύουν αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

LR: Να σας κάνω και μία πιο τεχνοκρατική ερώτηση αφού αναφερθήκατε στη ρευστότητα. Πως σκοπεύετε ως Νέα Δημοκρατία να την ενισχύσετε;

ΑΠ: Μέσα από ένα συνολικό πλέγμα πολιτικών.

Με πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται έργα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και το οποίο τα τελευταία χρόνια υποεκτελείται, συστηματικά και συνειδητά.

Με την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που ενώ θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο του 2018, κάθε μήνα αυξάνονται, στερώντας χρήματα από την αγορά.

Με την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων που ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ικανοί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτοί λιμνάζουν αναξιοποίητοι.

Με τη σταδιακή εξομάλυνση της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Συμπερασματικά, η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί άμεση προτεραιότητα για εμάς, και θα το αποδείξουμε έμπρακτα.

LR: Κ. Σταϊκούρα, πέραν της ιδιότητάς σας ως πολιτικός έχετε και την ιδιότητα του πανεπιστημιακού. Τι θεωρείτε ότι πηγαίνει λάθος στο πεδίο της εκπαίδευσης στη χώρα;

Από την παιδεία που θα δώσουμε στα παιδιά μας σήμερα, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο

ΑΠ: Δυστυχώς, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πεδίο είναι χαρακτηριστική. Με κοντόφθαλμη λογική και με μοναδικό γνώμονα μικροκομματικές στοχεύσεις προχώρησε σε παρεμβάσεις καταστροφικές για την εκπαίδευση. Δαιμονοποίησε την αριστεία, κατήργησε την αξιολόγηση για όλους τους εκπαιδευτικούς, απορρύθμισε πλήρως την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, επανέφερε το άσυλο μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε χώρους υπόθαλψης παραβατικότητας, διέλυσε τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης µε την κατάργηση των ΤΕΙ και την άκριτη απορρόφησή τους από τα Πανεπιστήμια.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι η παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα. Γι’ αυτό θα επενδύσουμε στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, βελτιώνοντας την ποιότητα και την αποδοτικότητα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, παρέχοντας υψηλής ποιότητας γνώσεις σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας, με διεύρυνση των επιλογών και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Από την παιδεία που θα δώσουμε στα παιδιά μας σήμερα, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο.

Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτών οριζόντων και υψηλών προσδοκιών.

LR: Θα ήθελα το σχόλιό σας και σε τοπικό επίπεδο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λαμία έκανε αναφορά στην αξιοποίηση της περιοχής της πρώην ΠΑΒΥΠ για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών. Τι λέτε;

ΑΠ: Ο κ. Τσίπρας ξέχασε να μας πει ότι η αξιοποίηση αυτή είχε σχεδόν κλείσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση στο τέλος του 2014, με πρωτοβουλίες των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας. Δυστυχώς, μίζερες προσεγγίσεις δεν επέτρεψαν την παραλαβή και την έναρξη κατασκευής κτιριακών υποδομών.

Η απελθούσα Κυβέρνηση στο πεδίο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας αφήνει τη Λαμία με λιγότερα από όσα παρέλαβε. Αντί να προωθήσει την ανάπτυξή του, το συρρίκνωσε. Στέρησε τη Λαμία από έδρα τριτοβάθμιου ιδρύματος και της εκχωρεί πολύ μικρό μερίδιο στο εθνικό σύστημα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Την φέρνει έτσι σε δυσμενέστερη θέση όχι μόνο από τις έδρες των άλλων Περιφερειών, αλλά και από αρκετές άλλες πόλεις της χώρας.

Η δική μου θέση είναι ότι η Λαμία πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά και βιώσιμα στον εθνικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Πρέπει να κινηθούμε στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών και την ποιοτική συγκρότηση δομών. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε ότι το διαχρονικό έλλειμμα τέτοιων υποδομών αποτέλεσε βασική αιτία της ισχνής συμμετοχής της Λαμίας.

LR: Τελικά γιατί να ψηφίσουμε τον Χρήστο Σταϊκούρα;

Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης δεν σκέφθηκα ποτέ να προφυλαχθώ πολιτικά

ΑΠ: Θα προτιμούσα να μην πρέπει να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Όμως, μιας και ζητώ και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα σας απαντήσω.

Έχω εργαστεί σκληρά για να προετοιμαστώ, πολύ πριν μπω στο πολιτικό σύστημα με την εντολή των συμπατριωτών μου. Ουδέποτε αγνόησα τις εντολές τους και ποτέ δεν κρύφτηκα στα δύσκολα.

Προσπάθησα να τιμήσω την εμπιστοσύνη τόσο των πολιτών όσο και των ηγεσιών του Κόμματος, στο οποίο είμαι μέλος χωρίς κανένα διάλειμμα, από τα παιδικά μου χρόνια.

Εργάσθηκα έντιμα και σκληρά, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες που μου ανατέθηκαν.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης δεν σκέφθηκα ποτέ να προφυλαχθώ πολιτικά.

Επεδίωξα να είμαι ωφέλιμος στην πατρίδα, σε όλους τους Έλληνες και στην περιοχή μας.

Θα έλεγα ότι «ίδρωσα τη φανέλα» και δεν παρέστησα ούτε τον σχολιαστή-προπονητή της «κερκίδας», ούτε υπήρξα μέλος ή προστατευόμενος «εξωθεσμικών μηχανισμών».

Θέλω να πιστεύω ότι οι συμπατριώτισσες και οι συμπατριώτες μας, αξιολογώντας τα πεπραγμένα μου, καταλήγουν, κατά μέσο όρο, σε θετικό αλγεβρικό άθροισμα.

Αυτή μου η πεποίθηση μου επιτρέπει και πάλι να ζητώ, με ευθύνη, την εμπιστοσύνη της καθεμίας και του καθένα.

Στόχος μου να την μετατρέψω πιο ουσιαστικά, σε προσφορά στη χώρα, σε όλους τους πολίτες και στην περιοχή μας. Ήμουν και θα είμαι σταθερά εδώ, για τη Φθιώτιδα και τους ανθρώπους της!

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ