Φάνης Σπανός: «Επαναστάτης με αιτία…»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φάνης Σπανός: «Επαναστάτης με αιτία…»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 08:20
Φάνης Σπανός: «Επαναστάτης με αιτία…»

Συνέντευξη στον Κυριάκο Καραγιάννη...

Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε κλείσει από μήνες πριν, και συγκεκριμένα από την πρώτη συνέντευξή του στο LamiaReport τον περασμένο Μάρτιο.

Τότε ήθελα να μάθω περισσότερα για τον άνθρωπο Φάνη, ένα νέο παιδί που βρέθηκε στην ομάδα Μπακογιάννη και έτρεξε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό νομό όπως αυτός της Εύβοιας. Ένας ακόμη «ξένος» που έβαζε υποψηφιότητα για την έδρα της Λαμίας, έλεγαν τότε οι καλοθελητές, που όμως, όπως αποδείχτηκε, είχε ισχυρούς δεσμούς με την πόλη και το κυριότερο γνώσεις για το αντικείμενο.

Τώρα, ως Περιφερειάρχης η συζήτησή μας είχε πρόσθετο ενδιαφέρον. Μου το είχε υποσχεθεί άλλωστε ότι θα τα ξαναπούμε και η υπόσχεση αυτή μπορεί να άργησε να υλοποιηθεί, αλλά δεν ήταν δική του υπαιτιότητα, μα δική μου.

Το δικό μου πρόγραμμα δεν επέτρεπε σε «ελεύθερες ώρες» δικές του, κάποια πρωινή απόδραση για μια ζεστή σοκολάτα στον ξεχωριστό χώρο του Studio Project Photography στην οδό Έσλιν 51, εκεί που έγινε και η πρώτη ουσιαστικά γνωριμία μας με φόντο τον βροχερό ορίζοντα του Μαλιακού.

Αυτή τη φορά ήταν όλα πολύ διαφορετικά, καθώς δεν υπήρχε ούτε η αγωνία του αγνώστου, ούτε και η βροχή. Ένας ολόλαμπρος ήλιος, πρόσφερε το φως και τη ζεστασιά του απλόχερα από τα μεγάλα ανοίγματα του χώρου.

Από την άλλη βέβαια, δεν μας επέτρεψε να καθίσουμε πάλι στο τραπεζάκι με θέα την κοιλάδα του Σπερχειού, γι' αυτό πριν έρθουν οι σοκολάτες μας, κάναμε με τον Περιφερειάρχη μια βόλτα στο χώρο που με τόσο μεράκι έχει δημιουργήσει ο Κώστας Χούπας, παίρνοντας αφορμές για συζήτηση.

Και πως να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το πρώτο βιβλίο που έπιασε στα χέρια του από τη βιβλιοθήκη ήταν αυτό με τον «Τσε».

LRΕίσαι επαναστάτης; Και αν ναι με ή χωρίς αιτία;

ΑΠ: Λένε ότι οι επαναστάσεις τελειώσανε, όμως πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τις μικρές επαναστάσεις της καθημερινότητας, αυτές που κάνουν καλύτερη τη ζωή μας και προχωράνε πιο μπροστά τον τόπο μας. Άρα λοιπόν, ναι, επαναστάτης όταν πρέπει, εκεί που πρέπει, για τους σκοπούς που πρέπει.

LRΠως είναι η διαμονή σου στη Λαμία αυτές τις πρώτες 150 ημέρες;

(Γελάει). Δημοσιογραφική αδεία να το πάμε από 100, στις 150 ή και στις 200 ημέρες;

ΑΠ: Η αλήθεια είναι ότι κινούμαι σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και τον περισσότερο καιρό τον περνάω στο αυτοκίνητο (γέλια). Δουλεύουμε όμως και κατά βάση στη Λαμία, την έδρα της Περιφέρειάς μας και όταν ο χρόνος μας το επιτρέπει, ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για να συναντηθούμε με φίλους και συνεργάτες είτε για φαγητό, είτε για ποτό. Έχω ανακαλύψει κρυμμένους θησαυρούς στην πόλη και πλέον έχω αποκτήσει κάποια αγαπημένα στέκια. Όλο αυτό είναι μία καινούργια εμπειρία για εμένα που απολαμβάνω ιδιαίτερα και είναι χαρά μου να γνωρίζω και να συναναστρέφομαι με νέα άτομα και πολίτες της Στερεάς.

[Παρά το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα, αλλά και στην προεκλογική του εκστρατεία, είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε αρκετές φορές, συνεχίζει να με εκπλήσσει. Πρώτη φορά άκουσα ότι η προγιαγιά του ήταν από το Νεοχώρι Υπάτης. Και υπάρχουν ακόμη δεσμοί και συγγενείς του που το επισκέπτονται κάθε χρόνο για να περάσουν εκεί το καλοκαίρι τους. Ήταν μάλιστα η πρώτη του οικογενειακή εκδρομή μετά την εκλογή του το περασμένο καλοκαίρι.

LRΝα δούμε λοιπόν τι έχει κάνει ο Σπανός όχι μόνο για τη Φθιώτιδα, αλλά γενικότερα για τη Στερεά αυτό το διάστημα. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που δρομολογήθηκαν;

Μπορούμε να πούμε πολλά αλλά το σημαντικό είναι ότι το καθένα απ` όσα κάνουμε να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

ΑΠ: Μ' αρέσει η ερώτηση, γιατί ο αυτοδιοικητικός έχει την ιδιαιτερότητα να κρίνεται όχι από αυτά που λέει, αλλά από αυτά που πράττει. Εμείς αυτό το διάστημα, έχοντας την κεκτημένη ταχύτητα της προηγούμενης θητείας μας από τη μία, αλλά και μια σειρά νέων προκλήσεων από την άλλη, όπως η απλή αναλογική, το προσφυγικό και πολλά άλλα ακόμη, έχουμε το στοίχημα να κρατήσουμε αυτό το ρυθμό και να ξεδιπλώσουμε τη δράση μας σε όλους τους τομείς. Ήδη, έχουμε υλοποιήσει και ανακοινώσει μια σειρά από δράσεις για την επιχειρηματικότητα, με εντάξεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων είτε μέσα από το ΕΣΠΑ, είτε μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Ακόμη έχουμε ανοίξει με θάρρος το φάκελο των υποδομών - αναφέρομαι στις οδικές υποδομές, καθώς η Περιφέρειά μας ως η καρδιά της Ελλάδας έχει ανάγκη, αλλά και στις αστικές υποδομές που εδώ στη Λαμία, για παράδειγμα, πρέπει να μιλάμε για τους μεγάλους στόχους που θα συμβάλλουν στην αναβάθμισή της ως Διοικητικό κέντρο. Αυτό που λέγαμε προεκλογικά και σήμερα οφείλουμε να το πραγματώσουμε, για τον Πολιτισμό, με κύριους πυρήνες δράσης τις Θερμοπύλες, τους Δελφούς και την ολοκλήρωση της «Πολιτιστικής Διαδρομής».

Διατηρούμε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση, για την χρηματοδότηση των μεγάλων μας έργων, αλλά και για τον γενικότερο συντονισμό. Η επαφή με τους Δήμους μας για τα μικρότερα ίσως, αλλά εξίσου σημαντικά έργα που έχουμε στενή συνεργασία μαζί τους, η εξωστρέφειά μας, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, όπου ήδη βγαίνουμε πιο δυναμικά στο εξωτερικό και τολμώ να πω ότι κατακτούμε τις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο, είναι επίσης κομμάτια της δουλειάς μας. Εν τέλει, προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα σε καθετί που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, ή που αποτελεί ευκαιρία και προοπτική για τον τόπο μας. Ακόμη, σταχυολογώντας ενδεικτικά τις δράσεις μας, προχωράμε δυναμικά την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση του Ασωπού, εργαζόμαστε χαμηλόφωνα, αλλά μεθοδικά για την αξιοποίηση του ιαματικού μας πλούτου, σχεδιάζουμε νέες υποδομές για την αξιοποίηση της ακτογραμμής μας, λιμενικά έργα, υδατοδρόμια, αλιευτικά καταφύγια και βέβαια έργα για τον πρωτογενή τομέα, για τις έγγειες βελτιώσεις, τη διαχείριση του νερού, τη βελτίωση της παραγωγής. Μπορούμε να πούμε πολλά αλλά το σημαντικό είναι ότι το καθένα απ` όσα κάνουμε να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

LRΠοια θα ήθελες να είχαν προχωρήσει ή ακόμη καλύτερα ποια είναι αυτά που έρχονται στο άμεσο μέλλον;

ΑΠ: Θα ήθελα να τα είχα προχωρήσει… όλα! Ξέρεις από τη φύση μου σπάνια είμαι ευχαριστημένος, αλλά είναι και η δουλειά μου να μην είμαι ευχαριστημένος. Πάντοτε μπορούμε να είμαστε πιο γρήγοροι, πάντοτε μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Για την ομάδα μας, δεν βλέπουμε την ώρα κάθε φορά,  να παραδώσουμε ένα νέο σχολείο, να αποδώσουμε στην κοινωνία ένα νέο δρόμο, να υλοποιήσουμε μια νέα δράση για τους συμπολίτες μας ή να σταθούμε ενισχυτικά στις επιχειρήσεις μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

LRΔεν θα ήταν συνέντευξη αν δε σε ρωτούσα για το προσφυγικό. Τελικά πόσα άτομα θα έρθουν στη Στερεά και πόσα στη Φθιώτιδα; Τουλάχιστον για τη Φθιώτιδα μέχρι τώρα, όλα είναι «σχέδια επί χάρτου» και μάλιστα, θα μου επιτρέψεις να τα χαρακτηρίσω, ανέφικτα σχέδια. Σε περιοχές μέσα σε πόλεις, ή σε περιοχές επικίνδυνες που είναι τελείως ακατάλληλες.

Μακριά από εμάς, η προσφυγοφοβία και μακριά από εμάς η προσφυγολαγνεία. Είναι ένα ζήτημα που θέλει τη διαχείρισή του, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

ΑΠ: Το προσφυγικό τολμώ να πω ότι το έχω ζήσει σε όλες του τις εκφάνσεις και  διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω πια, με αρκετή εμπειρία. Θεωρώ πως δεν  είναι τόσο σημαντικό το ποσοτικό, το πλήθος των φιλοξενουμένων, όσο το ποιοτικό, ο τρόπος δηλαδή που έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στον τόπο μας. Η αναντίρρητη πραγματικότητα είναι ότι η χώρα πρέπει να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Όμως, για να μεταβούν με σωστό τρόπο, χωρίς προβλήματα και για τους ίδιους, αλλά και για τους πολίτες της χώρας, πρέπει να έχουμε σωστή οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι η ίδρυση κάθε χώρου πρέπει να ξεκινάει από την τοπική κοινωνία, η οποία εκφράζεται πρωτίστως από τον εκάστοτε Δήμαρχο και ακολούθως να αναλαμβάνουμε εμείς ως Περιφέρεια, οι Βουλευτές, οι υπηρεσιακοί φορείς των Υπουργείων και να στηρίζουμε υλικά, διοικητικά, πολιτικά, με οποιοδήποτε τρόπο το εγχείρημα. Οι συμπολίτες μας ούτε ρατσιστές είναι, ούτε εχθρικοί απέναντι σε κανέναν. Έχουν εύλογες ανησυχίες και δουλειά μας είναι αυτές τις ανησυχίες να τις αμβλύνουμε. Πρώτον με σωστή δουλειά, δεύτερον με σωστή ενημέρωση. Εφ` όσον προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο, αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι θα πάρουν μια ανάσα και θα έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, μέχρι να εξεταστεί το άσυλό τους και να αναχωρήσουν για τις χώρες που επιθυμούν να εγκατασταθούν. Μακριά από εμάς, η προσφυγοφοβία και μακριά από εμάς η προσφυγολαγνεία. Είναι ένα ζήτημα που θέλει τη διαχείρισή του, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

LRΕπειδή γνωρίζω ότι έχεις ή επιθυμείς άριστη συνεργασία με τους Δημάρχους της περιοχής, αν υπάρχουν «δικαιολογημένες» αντιδράσεις από αυτούς για εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο τους, θα είσαι στο πλάι τους;

ΑΠ: Εμείς, είμαστε εξ` ορισμού στο πλάι των Δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε άκριτα την κάθε διαμαρτυρία ή την κάθε ένσταση, αλλά ακούμε με προσοχή τον κάθε προβληματισμό, την κάθε ανησυχία και προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα, είτε αυτό σημαίνει ότι ως Περιφέρεια θα διαχειριστούμε καταστάσεις και θα λύσουμε προβλήματα, είτε θα απευθυνθούμε στην Κυβέρνηση και θα ζητήσουμε να το πραγματοποιήσει. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση για το προσφυγικό, θέλουμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά όταν δημιουργούνται προβλήματα στην τοπική μας κοινωνία, πρέπει να τα λύνουμε με νηφάλιο τρόπο, αλλά και εκεί που χρειάζεται, να διεκδικούμε με αποφασιστικότητα πράγματα από την κεντρική κυβέρνηση.

LRΈχουμε αφήσει και μια άλλη υπόθεση από την περασμένη μας συνάντηση και είναι το θέμα του Πανεπιστημίου Στερεάς. Μετά και το νομοσχέδιο Κεραμέως και την κατάργηση τμημάτων στην περιοχή μας, υπάρχει ως αντίβαρο να κερδίσουμε κάτι ουσιαστικότερο και αναφέρομαι βέβαια στην επανίδρυση του;

Η εξέλιξη με την αναστολή των τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων της περιοχής μας είναι κάτι που μας βρίσκει ξεκάθαρα αντίθετους.

ΑΠ: Η εξέλιξη με την αναστολή των τεσσάρων τμημάτων της περιοχής μας είναι κάτι που μας βρίσκει ξεκάθαρα αντίθετους. Προφανώς αυτά τα Τμήματα «στήθηκαν στο πόδι», προφανώς δεν υπήρχε προετοιμασία, και προφανώς υπήρχαν πολλές ελλείψεις, όμως, η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας δεν πρέπει να είναι η διακοπή λειτουργίας τους, αλλά να τους δοθούν τα απαραίτητα εφόδια για να λειτουργήσουν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ακούσαμε ότι δημιουργείται μια επιτροπή που θα εξετάσει τις ανάγκες και θα προτείνει τρόπος για την ορθή λειτουργία των τμημάτων, όμως, πρέπει να το παρακολουθήσουμε στενά για να γίνει και πράξη. Η ορθή λειτουργία αυτών των Τμημάτων, πέρα από την άμεση αξία που θα έχει για την περιοχή μας, θα πρέπει να είναι η μαγιά ή αφετηρία άν θέλετε για την (επαν)ίδρυση του πολυπόθητου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

LRΜου είχες πει ότι δεν περίμενες την απλή αναλογική για να συνεργαστείς με τις αντίπαλες παρατάξεις. Υπάρχει συνεργασία; Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση πιστεύεις ότι είναι προς το συμφέρον της αυτοδιοίκησης ή όχι;

ΑΠ: Ένα από τα πράγματα που κάνουμε καλά στην Στερεά Ελλάδα σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου είναι πως καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τις πολιτικές αντιπαλότητες και τις κομματικές περιχαρακώσεις. Ερχόμαστε κοντά, στεκόμαστε πάνω στο πρόβλημα και την ευκαιρία, αντιμετωπίζοντας τα από κοινού. Κι` αυτό δεν το λέω μόνο για την Περιφερειακή αρχή, αλλά για το σύνολο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άρα, λοιπόν, ναι! Αποδεικνύουμε αυτό που υποστηρίζαμε πριν τις εκλογές, ότι για εμάς η συνεργασία δεν είναι προϊόν επιβολής, αλλά φυσικό αποτέλεσμα μιας συνεργατικής νοοτροπίας. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε στη δυνατότητα μιας διοίκησης, να ασκήσει την πολιτική της,  χωρίς προσκόμματα και εμπόδια. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ πως οι ισχυρές πλειοψηφίες δίνουν κυβερνησιμότητα και η κυβερνησιμότητα δίνει ελευθερία. Ελευθερία να συνθέσεις χωρίς τη «δαμόκλειο σπάθη» της εξασφάλισης της πλειοψηφίας.

LRΔε θέλω να βαρύνω άλλο τη συζήτηση. Νομίζω είπαμε αρκετά και εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε. Γήπεδο πας; Δε θα ξεχάσω ότι το ντεμπούτο σου στις εξέδρες της Λαμίας, μας έφερε την πρώτη νίκη.

ΑΠ: Εκείνο το βράδυ, είχαμε περάσει πολύ ωραία! Κερδίσαμε, πανηγυρίσαμε  και απ` ό,τι φάνηκε, αποκτήσαμε μια δυναμική που έφερε πολλές νίκες στην πορεία. Νομίζω ότι είναι η στιγμή να το επαναλάβουμε, έχω επιθυμήσει να ξαναβρεθώ στο γήπεδο της Λαμίας για να παρακολουθήσω την ομάδα. Ανυπομονώ βέβαια, να βρεθώ με φίλους και να παίξω κι εγώ σε κάποιο γήπεδο της πόλης, καθώς το ποδόσφαιρο είναι μία από τις μεγάλες μου αγάπες αν και μάλλον δεν μου φαίνεται εξωτερικά!

Δεν μπόρεσα να μη γελάσω και γενικά να παραδεχτώ ότι πέρασα μαζί του μια πολύ ευχάριστη ώρα. «Νομίζω ότι το χαμόγελο και η καλή διάθεση είναι κάτι που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, μαζί με την ειλικρίνεια», του είπα και συμφώνησε επαναλαμβάνοντας ότι οι πόρτες του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτές.

Για το κλείσιμο κράτησα τις ευχές μου, καθώς τον γνωρίσαμε νεαρό και πλέον... 36άρισε:  «Όταν συμπληρώνεις τα 36, συμβαίνει κάτι ξεχωριστό. Κλείνεις 18 χρόνια μετά τα 18. Κάτι σαν μια δεύτερη ενηλικίωση!».

Δίκιο έχεις!... Χρόνια Πολλά Περιφερειάρχα μας! Χρόνια Πολλά Φάνη!...

 

 

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ