Ο Δήμος Λαμιέων δίνει χώρο στα παιδικά όνειρα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Δήμος Λαμιέων δίνει χώρο στα παιδικά όνειρα!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 09:52
Ο Δήμος Λαμιέων δίνει χώρο στα παιδικά όνειρα!

Η υπεύθυνη για την Καλλιτεχνική Επιμέλεια και την εκπόνηση του προγράμματος σπουδών των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαμιέων, Αλεξάνδρα Μέριανου, μίλησε στο LamiaReport και την Χριστιάννα Αρβανιτάκη, για το όραμά της, αλλά και για τη νέα εποχή των ΚΔΑΠ στο Δήμο Λαμιέων.

Η Αλεξάνδρα Μέριανου, με καταγωγή από την Κέρκυρα, αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι υποψήφια διδάκτορας του ίδιου τμήματος μελετώντας το Μουσικό Παιδικό Θέατρο από παιδιά για παιδιά.

Είναι δημιουργός πολλών παιδικών μιούζικαλ, έχει ανεβάσει παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και είναι επίσης ιπλωματούχος κλαρινέτου με πολυετή συμμετοχή σε συμφωνικές ορχήστρες. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε να πάρει την απόφαση να αφιερωθεί στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών και έτσι έγινε η δημιουργός του μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος "Αγάπη".

Το πρόγραμμα "Αγάπη" εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος βρεφονηπιακών σταθμών και συντροφεύει τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους ως και τα έξι τους χρόνια. Σε αυτή τη διαδρομή το παιδί μαθαίνει να βιώνει τον ρυθμό και τη μουσική μέσα από εξειδικευμένες δραστηριότητες όπως ηχοιστορίες, τραγούδι, μουσικοκινητικές ασκήσεις και μουσικά παραμύθια.

Συνέντευξη στη Χριστιάννα Αρβανιτάκη:

LR: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «ασχολείται» κανείς με τα παιδιά;

ΑΠ: Θέλω να σταθώ σε δύο σημεία της ερώτησης. Η δυσκολία ή η ευκολία σε μία απασχόληση έχει να κάνει με το πόσο δεσμεύεσαι σε αυτό που κάνεις. Τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν γίνεται με αγάπη και σε γεμίζει με ευτυχία. Και έρχομαι στο δεύτερο σημείο. Το να λέμε ότι απλά ασχολούμαστε με παιδιά είναι μία υποεκτίμηση του τι πραγματικά κάνουμε. Τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό. Τους αξίζει το καλύτερο και με τον τρόπο τους το διεκδικούν.

Όταν λοιπόν με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Τζούφλα ξεκινήσαμε τις συζητήσεις, διέκρινα ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα. Μία αναβαθμισμένη ποιοτικά υπηρεσία στα παιδιά και τους γονείς του Δήμου μας, μέσα από στοχευμένες δράσεις, αναβαθμισμένο εποπτικό υλικό και ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα σπουδών. Ούσα υποψήφια διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου και με 20 έτη εμπειρία διδασκαλίας, έχω αναπτύξει ένα πλάνο μάθησης και απασχόλησης που στοχεύει στην ανάπτυξη των παιδιών τόσο σε επίπεδο δεξιοτήτων όσο και συναισθηματικής νοημοσύνης.

Τους αξίζει το καλύτερο και με τον τρόπο τους το διεκδικούν

 

Με το Δήμο έχω συνεργαστεί στο παρελθόν διδάσκοντας μουσικοπαιδαγωγικά στο Δημοτικό Ωδείο και ανεβάζοντας δύο παιδικά μιούζικαλ για φιλανθρωπικό σκοπό. Θεωρώ ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ξεκινήσουμε μαζί μία νέα εποχή στα ΚΔΑΠ του Δήμου μας, όπως τα οραματίζονται ο Δήμαρχος κ.Καραΐσκος και ο αντιπρόεδρος της κοινωφελούς κ.Τζούφλας.

LR: Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαμιέων τι προσφέρουν;

ΑΠ: Τα ΚΔΑΠ στοχεύουν αφενός στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μετά το σχολικό ωράριο και αφετέρου στη στήριξη των εργαζόμενων γονέων. Στα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαμιέων διδάσκονται Μουσικοκινητική Αγωγή, Θεατρικό Παιχνίδι, Εικαστικά, Σκάκι, Παραδοσιακοί και Μοντέρνοι χοροί , Μουσειακή Αγωγή, Μαγειρική, Αθλητικές Δραστηριότητες και συμμετοχή σε δράσεις Κοινωνικού Χαρακτήρα.

Τα ΚΔΑΠ εξυπηρετούν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών

Από φέτος θα ακολουθείται ένα πλάνο μαθήματος με πληθώρα δραστηριοτήτων στην υλοποίηση των οποίων θα εκπαιδευτούν οι διδάσκοντες. Με δραματοποιήσεις παραμυθιών , τραγούδια, μουσικοκινητικές δραστηριότητες , θεατρικό παιχνίδι και ελεύθερη έκφραση. Η συστηματοποίηση της γνώσης και η καθημερινή αξιολόγηση του μαθήματος σε κάθε ΚΔΑΠ ξεχωριστά, μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα σπουδών θα οδηγήσουν σε μία ευχάριστη και χρήσιμη εμπειρία για τα παιδιά μας. Όπως ακριβώς τους αξίζει.

LR: Η εποχή μας επιβάλλει πολλά μέτρα ασφαλείας αλλά και υγιεινής! Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαμιέων τι μέτρα έχει λάβει;

ΑΠ: Όπως και σε όλες τις Δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου ,στα ΚΔΑΠ τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, άλλωστε τα τμήματα μας δεν ξεπερνούν σε συμμετοχή τα 15 άτομα ανά αίθουσα σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου.

LR: Ποιές ηλικίες παιδιών δέχεστε και ποια είναι η περίοδος λειτουργίας των ΚΔΑΠ ;

ΑΠ: Τα ΚΔΑΠ εξυπηρετούν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και η έναρξη λειτουργίας τους τοποθετείται την 1/9 ενώ η λήξη τους την 31/7.

 

LR: Ο Δήμος πόσα ΚΔΑΠ και σε ποιές περιοχές έχει;

ΑΠ: Συνολικά λειτουργούν 9 κέντρα. Από αυτά τα έξι βρίσκονται στο κέντρο της Λαμίας, ένα στο Μοσχοχώρι , ένα στα Λουτρά Υπάτης και από πέρσι λειτουργεί και ΚΔΑΠ Αμεα εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών με αναπηρία, στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, καθώς και στη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου αποδοχής, εμπιστοσύνης, δημιουργικότητας και έκφρασης. Παράλληλα ο Δήμος κινεί διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία ΚΔΑΠ σε περισσότερες περιοχές εκτός κέντρου λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος των δημοτών.

LR: Ποιος θα μπορούσε να φέρει το παιδί του στα ΚΔΑΠ του Δήμου; Υπάρχει κάποιο κόστος; Πως κάνει κανείς αίτηση συμμετοχής;

ΑΠ: Αίτηση για να απασχοληθούν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ του Δήμου μπορούν να κάνουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Λαμιέων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν έως 5/8 την αίτηση τους μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr - paidikoi.eetaa.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων Taxisnet .

LR: Επιγραμματικά λοιπόν γιατί να επιλέξει κάποιος τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαμιέων;

Να δώσουμε χώρο στα παιδικά όνειρα και να ταξιδέψουμε μαζί τους.

ΑΠ: Η εμπειρία και η εγγύηση της λειτουργίας κάτω από την ομπρέλα του Δήμου αποτελούν αδιαμφισβήτητα εχέγγυα για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στα κέντρα μας. Τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, συναναστρέφονται με συνομηλίκους τους, καθοδηγούνται από εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να αναπτύξουν τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες αλλά και συγχρόνως οι γονείς βρίσκουν στήριγμα στα πλέον υπεύθυνα χέρια, στα χέρια του Δήμου Λαμιέων.

Αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια και την εκπόνηση του προγράμματος σπουδών μπορώ να εγγυηθώ από τη μεριά μου ότι από τη φετινή χρονιά το σύνολο του διδακτικού προσωπικού θα χαρίσει ακόμα περισσότερα παιδικά χαμόγελα και στιγμές ευτυχίας. Όσοι εμπλεκόμαστε στην νέα εποχή των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαμιέων έχουμε ένα στόχο. Να δώσουμε χώρο στα παιδικά όνειρα και να ταξιδέψουμε μαζί τους.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ