«Οι νέοι δεν είναι ούτε αδιάφοροι, ούτε απολιτίκ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Οι νέοι δεν είναι ούτε αδιάφοροι, ούτε απολιτίκ»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 15:37
«Οι νέοι δεν είναι ούτε αδιάφοροι, ούτε απολιτίκ»

Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική στη Λαμία.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Κοζύρη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και πατέρας τριών παιδιών. Αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Λαμίας και εισήχθη 3ος στην κατάταξη στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1992 από όπου τελείωσε τις σπουδές του το 1997.

To 1998 ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST), από όπου και έλαβε Βραβείο Εξέχουσας Απόδοσης, και ανακηρύχθηκε Διδάκτορας το 2002. Παρέμεινε στο ίδιο Τμήμα ως Επισκέπτης Καθηγητής μέχρι το 2003, οπότε και συνειδητά επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα και στην γενέτειρά του Λαμία.

Το 2013 εκλέχτηκε μέλος Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εξακολουθεί να υπηρετεί στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Το 2021 εκλέχτηκε Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι νέοι δεν γητεύονται ούτε με freedom pass ούτε με Youth PassΈχει συγγράψει πάνω από 100 ερευνητικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με σημαντική απήχηση στη διεθνή ερευνητική κοινότητα.

Λόγω της ιδιότητάς του έχει καθημερινή επαφή με τη νεολαία και πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να επενδύσουμε στη νέα γενιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που απόψε στις 9:00', στην κεντρική του ομιλία στη Λαμία, έχει και live με τους AVATAR the band.

Συνέντευξη

LR: Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, βλέπουμε ότι έχετε κάνει εξαιρετικές σπουδές, έχετε διδακτορικό, πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων διεθνούς βεληνεκούς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Και μετά επιστρέφετε στην Ελλάδα, στη Λαμία, ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Θετικών Επιστημών της πόλης μας. Δεν ήταν μεγάλη απόφαση για σας;

Όντως, αν αναφέρεστε στις υλικές απολαβές, τις συνθήκες, κλπ. αλλά και τις προτάσεις που είχα και από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, από το πανεπιστήμιο του Τέξας για παράδειγμα. Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω μια άλλη διάσταση: Η επιστροφή μου στην Ελλάδα και πόσο μάλλον στη γενέτειρά μου τη Λαμία ήταν συνειδητή επιλογή. Αν και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κάπως πιο σύνθετο.

LR: Δηλαδή;

ΑΠ: Γεννήθηκα και ζω στη Λαμία. Οι γονείς μου ήταν και οι δύο εκπαιδευτικοί, με καταγωγή από τη Φθιώτιδα. Ο πατέρας μου, Χρήστος Λουκόπουλος, από τον Παλαμά Δομοκού, ήταν δάσκαλος και η μητέρα μου, Δήμητρα Λουκοπούλου-Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Αγγλικών στη Λαμία. Ευρυμαθείς, με ανοιχτό μυαλό, ενδιαφέρον για τα κοινά και ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο και το συλλογικό. Τους ευγνωμονώ για την παιδεία που μου χάρισαν και που πάντα με ενθάρρυναν να προχωρώ στη ζωή μου ακόμα και τη στιγμή που έπρεπε να τους στερηθώ και να με στερηθούν.

LR: Ωστόσο πολλοί νέοι άνθρωποι ακολούθησαν ή σκέφτονται να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία: εγκαταλείπουν τη χώρα. Και ο νέοι δεν φαίνεται να γοητεύονται από την πολιτική.

ΑΠ: Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, απλοί εργαζόμενοι και νέοι επιστήμονες με υψηλά προσόντα κι όχι «τεμπέληδες διδάκτορες» όπως τους χαρακτήρισε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης που επιβιβάστηκαν ή ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο «τρένο της μεγάλης φυγής».

Η εργασιακή επισφάλεια, η αναξιοκρατία, η υπαμειβόμενη εργασία, η διαφθορά, το κλείσιμο των επιχειρήσεων (στο νομό μας π.χ. η ΛΑΡΚΟ), η «ευέλικτη» απασχόληση, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια που ροκανίζουν το εισόδημα κι εκτινάσσουν το κόστος ζωής, η απαξίωση κρίσιμων υποδομών, το έλλειμα δικαιοσύνης, έχουν αποσαρθρώσει τα θεμέλια του μέλλοντός τους. Το βιώνω στις καθημερινές μου επαφές με τον κόσμο και κυρίως με τη νεολαία. Όμως οι νέοι δεν είναι ούτε αδιάφοροι ούτε απολιτίκ, όπως βολεύει κάποια συντηρητικά αφηγήματα, που μέσα από τη γενίκευση του μέρους θέλουν να διαμορφώνουν το σύνολο, διότι θέλουν τη νεολαία στο περιθώριο των εξελίξεων. Οι νέοι δεν είναι απαθείς και το έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις. Φρονώ δε, ότι μετά από τέσσερα χρόνια, το στιγματισμό τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πανδημία, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και τα Τέμπη οι νέοι μας έχουν πολύ περισσότερους λόγους να συμμετάσχουν. Εξάλλου δεν γητεύονται ούτε με freedom pass ούτε με Youth Pass.

Ο κ. Μητσοτάκης τους υποτιμά -για να μην πω τους προσβάλλει. Εμείς αντιθέτως τους σεβόμαστε διότι είναι πάνω απ΄όλα πολίτες. Τους θέλουμε συμμέτοχους, συνδιαμορφωτές και συνδημιουργούς ενός μέλλοντος που αφορά όλους, κυρίως όμως αυτούς. Γι΄αυτό και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα δεσμευόμαστε για τη νέα γενιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη μόνη προοδευτική κι αξιόπιστη λύσηΕπιτρέψτε μου εδώ να επισημάνω το εξής: Η χώρα μας, πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, καταγράφει ποσοστό της τάξης του 29,7%. Και δεν είναι μόνο αυτό, διότι υπάρχει και η αρνητική επίδραση στο δημογραφικό: στη Φθιώτιδα ο πληθυσμός καταγράφει μείωση 12,9% και στη Λαμία 11,7%. Καταλαβαίνουμε εύκολα την αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί η ταξική πολιτική της ΝΔ. Φανταστείτε την εξέλιξη στις κοινότητες του νομού μας με τέτοια έλλειψη υποδομών και συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Ή μήπως θα πρέπει να πανηγυρίζουμε όπως ο κ. Μητσοτάκης, διότι …μόνο 2,7 εκ. συμπολίτες μας, μεταξύ άλλων και νέοι άνθρωποι, νέα ζευγάρια, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας;

LR: Είστε, όπως προανέφερα, πανεπιστημιακός καθηγητής. Χρειαζόμαστε επιστήμονες στη Βουλή, κ. Λουκόπουλε;

ΑΠ: Χρειαζόμαστε και επιστήμονες στη Βουλή. Ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, εξειδίκευση, που έχουν την τεχνογνωσία, που αναλύουν και αξιοποιούν τα δεδομένα, που προτείνουν λύσεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου, για την κοινωνική αλλαγή, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Έννοιες ουσιαστικές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και τη δυνατότητα και τη θέληση να κάνει πράξη.

LR: Προλάβατε την επόμενη ερώτησή μου. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

ΑΠ: Κατ΄αρχάς δέχθηκα με χαρά και αίσθημα ευθύνης την τιμητική πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. Γνωρίζω ότι η πολιτική αναμέτρηση στις 21 του Μάη θα είναι μια μάχη αξιών, αρχών, διαφάνειας και αλλαγής, τασσόμενος με την πλευρά αυτών που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Το βιώνουμε. Οι καιροί απαιτούν και η συγκυρία επιβάλλει να κατοχυρώσουμε τις σημαντικές, αναγκαίες και προς όφελος των πολλών πολιτικές για την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια, την Κοινωνική Αλλαγή και τη Δικαιοσύνη. Πιστεύω πως συμφωνούμε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη να διεκδικείς την εκπροσώπηση του Ελληνικού λαού στη Βουλή, ειδικά όταν θέλεις  αυτό να γίνει με σεμνότητα, με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα και με διάθεση για προσφορά στο κοινό καλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη μόνη προοδευτική κι αξιόπιστη λύση. Και αυτό φαίνεται και από το κυβερνητικό πρόγραμμά του των πρώτων 50 ημερών που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

LR: Πως θα μπορούσε αυτό να συμβάλει στην ανάπτυξη της Φθιώτιδας;

ΑΠ: Η Φθιώτιδα ναι μεν αποτελεί ένα σύνολο με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά δικαιούται και αξίζει πολλά περισσότερα από το να είναι απλά το κέντρο της Ελλάδας στο σημείο του χάρτη. Υπάρχουν δε, συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί άξονες κι ενδεικτικά θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιους από αυτούς.

Πρώτον, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Έρευνα και Καινοτομία. Ο νομός μας θα πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς Ο ανασχεδιασμός της χρηματοδότησης της έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης, η συστηματική προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων εργασίας ερευνητικού και άλλου προσωπικού, η στήριξη νέων επιστημόνων, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τη συνολική πορεία της χώρας και του νομού μας.

Πέραν τούτου, αποτελεί και για εμένα ένα προσωπικό θα έλεγα στοίχημα να δω την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να εδραιώνεται με γερά θεμέλια στη Φθιώτιδα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος που οδήγησαν στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Θεωρώ ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, η οποία όμως αναχαιτίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση με την κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας και με την μη επαρκή στήριξη των νέων Τμημάτων που λειτουργούν στη Λαμία. Από μεριάς μου, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ενισχυθεί το αποτύπωμα της Φθιώτιδας στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Η Φθιώτιδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστική σε πολλούς τομείςΔεύτερον, η Υγεία. Το νοσοκομείο μας που  αντί  να αποτελεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας,  βλέπουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται και γιατί οι γιατροί μιλούν πλέον σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους για τη «διάσωσή» του! Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει το ΕΣΥ με στόχο να δώσει χώρο στην αγορά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το ίδιο δεν αποπειράται με το νερό, την  ιδιωτικοποίησή του, κόντρα στην απόφαση-σταθμό του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο ένα σύγχρονο και ισχυρό ΕΣΥ, να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας και να περιορίσουμε τις ανισότητες στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας με το Υγειονομικό Ισοδύναμο.

Τρίτον, η Φθιώτιδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστική σε περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αθλητικό και τουριστικό τομέα, μη εξαιρουμένου του θρησκευτικού και ιαματικού τουρισμού. Αλλά χρειάζεται ένα νέο, βιώσιμο, διαφοροποιημένο και ποιοτικά ανώτερο τουριστικό μοντέλο, μια «Τουριστική Διακυβέρνηση» με αναβαθμισμένο τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην επεξεργασία ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης.

Και τέταρτον, η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής, παράλληλα με την κτηνοτροφική και αλιευτική, όπως και η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, που από το 2019 παραμένουν εν πολλοίς αποκλεισμένες από τις τράπεζες, αποτελούν δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

LR: Η δική σας δέσμευση;

ΑΠ: Θα αγωνιστώ -και θα αγωνίζομαι- με μεθοδικότητα, επιμονή και πείσμα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μου, διότι και αξίζει και μας αξίζει.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ