«Το τι Ελλάδα, τι Φθιώτιδα και τι πολιτικούς θέλουμε, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Το τι Ελλάδα, τι Φθιώτιδα και τι πολιτικούς θέλουμε, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 15:54
«Το τι Ελλάδα, τι Φθιώτιδα και τι πολιτικούς θέλουμε, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου, είναι αναμφίβολα ένα οικείο πρόσωπο, ένα γνώριμο πρόσωπο τόσο από τις συνεχείς μάχες που έδωσε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και ως άνθρωπος που βγήκε από την κοινωνία και έφτασε εκεί που έφτασε χάρη στην «αδιαμεσολάβητη σχέση με τους ανθρώπους του τόπου μας», όπως λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και το LamiaReport, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. 

Μια προσωπική σχέση που στηρίχθηκε στην εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας που τον γνωρίζουν από παιδί, μιας και γεννήθηκε εδώ, στην πόλη μας, το 1973, μεγάλωσε στη Λαμία,  σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Με αγωνιστική δράση στη Νέα Δημοκρατία από νεαρός φοιτητής, διετέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και αργότερα Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας και Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη έως το 2019 όταν και εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας.

Έχοντας θητεύσει κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος νιώθει περήφανος που «μπόρεσα και προέβαλα το έργο μας, αλλά και που βγήκα μπροστά για την Κυβέρνηση στις δύσκολες στιγμές».

Ας δούμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γιάννης Οικονόμου στο Κάστρο της πόλης μας, έχοντας μπροστά μας τη Λαμία, τον τόπο που μεγάλωσε, αγάπησε και υπηρετεί, εκπροσωπώντας τον στην κεντρικη πολιτική σκηνή.


 

Συνέντευξη:

LR: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας; Είστε αισιόδοξος για επικράτηση την Κυριακή;

ΑΠ: Σε όλη τη διάρκεια αυτής της τετραετίας δεν αξιολογήσαμε τις δημοσκοπήσεις ως κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, δηλαδή ως ένα εργαλείο ανάλυσης και αποτύπωσης τάσεων. Ούτε όταν ήταν πολύ καλές, ούτε όταν ήταν λιγότερο καλές. Στις εκλογές όμως δεν πάμε με τα «αν» και με υποθέσεις, πάμε με προϋποθέσεις. Οι πολίτες, πηγαίνοντας προς τις κάλπες, θα αξιολογήσουν τις προϋποθέσεις για μια Ελλάδα ισχυρή. Αυτή είναι η κάλπη που έχουμε μπροστά μας, η κρίσιμη και σημαντική κάλπη είναι αυτήν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Πάμε στις εκλογές της Κυριακής επιδιώκοντας δύο πράγματα: πρωτιά και νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό νομίζω δεν το αμφισβητεί κανείς. Πρωτιά και νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όμως, με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να πετύχουμε δύο πράγματα.

Πρώτον το ποσοστό μας να είναι αυτό που θα αποκλείσει, θα εκμηδενίσει  το ενδεχόμενο να προκύψει μια «Κυβέρνηση Βαβέλ», μια Κυβέρνηση παραλυσίας, από εκείνους που θα χάσουν στις εκλογές.

 Και δεύτερον μια τέτοια νίκη -γι’ αυτό λέμε ότι η σίγουρη νίκη να γίνει μεγάλη νίκη- προκειμένου σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής η χώρα -όχι από καπρίτσιο ή από αλαζονεία, αλλά από ουσιαστική ανάγκη- να αποκτήσει μια σταθερή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση, που με ενιαίο λόγο, γρήγορα αντανακλαστικά, σαφή προσανατολισμό για τη χώρα θα πηγαίνει μπροστά.

LR: Τι θεωρείτε ότι σας χωρίζει περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολούνται με το σήμερα, με την Ελλάδα του 2023 που αλλάζει και κάνει βήματα επιταχύνοντας, όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε σε όλους τους τομείς, προς τα εμπρός.

Οι ατζέντες τους είναι παραπλήσιες και συγκλίνουν στο ότι είναι στραμμένες στο παρελθόν και τους ενώνουν ξεπερασμένες ιστορικά και πρακτικά ιδεολογίες, αλλά και η μανία εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα δεν αποκλείουν την προοπτική κυβέρνησης ηττημένων, αλλά με ήξεις αφήξεις συσκοτίζουν και μπερδεύουν τους πολίτες. Εξάλλου, φάνηκε μόλις προχθές ότι ο κ. Βαρουφάκης και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπονούν εξίσου σχέδιο για παράλληλο νόμισμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι θιασώτης της αοριστίας με αυτό το αδιανόητο για τον «άγνωστο Χ» Πρωθυπουργό της χώρας, το οποίο κατά τη γνώμη μου αποτελεί και θεσμικό ατόπημα. Ο κ. Τσίπρας από την άλλη με την ασάφειά του. Το μοναδικό σαφές για το οποίο μάχονται είναι το ποιος διεκδικεί την «πατρότητα» του 1981, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι πιο κοντά στο 1940 παρά στο 2023.

Δύο κοινά σημεία είναι αυτά που ενώνουν το αντιπολιτευτικό φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο κοινό σημείο είναι το μένος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το δεύτερο κοινό σημείο είναι η περιγραφή μιας πραγματικότητας που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του σήμερα.

Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι είναι λυμένα όλα τα προβλήματα και όλα είναι ρόδινα. Δεν θα μπορούσαν να είναι ρόδινα σε ένα τυφώνα παγκόσμιων κρίσεων. Όμως, όπως και να το κάνουμε, η Ελλάδα δεν είναι ούτε τριτοκοσμική δικτατορία, ούτε ανελεύθερο καθεστώς στον Τύπο, ούτε παρουσιάζει σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας αυτά που υποστηρίζουν. Στην εκπαίδευση 25.000 εκπαιδευτικοί διορίστηκαν μετά από 12 χρόνια, στην υγεία στηρίξαμε το ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Οι θιασώτες της συναίνεσης και της απλής αναλογικής -γιατί εμείς δεν πιστεύουμε στην απλή αναλογική, δεν το κρύψαμε, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει η πολιτική πρώτη ύλη- πώς μέσα σε 40 μέρες προεκλογικής περιόδου δεν συμφωνούν σε τίποτα και σε δυο μέρες θα το κάνουν; Αυτό του «άλλα λέμε πριν τις εκλογές και άλλα κάνουμε μετά» αποτελεί από μόνο του ύβρις και προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών.



LR: Πώς θα ιεραρχούσατε μέσα σε λίγες λέξεις τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό επίπεδο για τη νέα τετραετία;

ΑΠ: Οι προτεραιότητες είναι σαφέστατες και διακηρυγμένες. Μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμη και πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει τους μισθούς, φέρνοντάς τους στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ορίζοντα τετραετίας. Επίσης, έχουμε σχέδιο και πόρους για να προχωρήσουμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας, θεραπεύοντας κάθε ανεπάρκεια σε υποδομές και προσωπικό.

Τέλος, βασική μας κατεύθυνση είναι και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους. Παράλληλα με αυτά, θα συνεχίσουμε τολμηρά και δυνατά το έργο μας σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, στους οποίους ήδη έχουμε παραγάγει πλούσιο έργο: στην άμυνα, την παιδεία, τις συντάξεις, τις υποδομές και όλα τα άλλα

LR: Αρκετοί θα πουν σε προεκλογική περίοδο είμαστε, όλοι υπόσχονται τα πάντα.

ΑΠ: Έχει σημασία ποιος λέει και τι λέει. Ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να γνωρίσει τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Του γνωρίζει καλά γιατί και οι δύο είχαν στο τιμόνι τους τη διακυβέρνηση της χώρας. Γνωρίζει καλά τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Για αυτό επιμένω στη σημασία που αποδίδουμε στο ποιος λέει τι. Ο Πρωθυπουργός που μείωσε τους φόρους, έχει την αξιοπιστία να είναι ο Πρωθυπουργός που θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο Πρωθυπουργός που κάθε ευρώ που παρήγαγε η οικονομία μας το έδινε πίσω ως μέρισμα σε όλους, ανεξαιρέτως, σε εκείνους που ήταν κλειστά τα μαγαζιά τους στη πανδημία και το Κράτος τους πλήρωνε τα ενοίκια, στους εργαζόμενους που ήταν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και βρήκαν μισθό και δώρο, στους συνταξιούχους που έκαναν δυόμιση και τρία χρόνια να πάρουν συντάξεις και τις παίρνουν μέσα σε εξήντα μέρες, στα σχολεία, στα παιδιά που είδαν για πρώτη φορά 24.000 χιλιάδες εκπαιδευτικούς να διορίζονται, να περνούν από την εποχή του μαυροπίνακα στην ψηφιακή εποχή.

Ο Πρωθυπουργός που αναγνώρισε και λάθη -λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα- αλλά τα διαχειριζόταν και η Ελλάδα προχώρησε μπροστά. Ο Πρωθυπουργός που χειροκροτούσαν όλοι στο Κογκρέσο όταν τους μιλούσε για τον Ελληνισμό, για το μεγαλείο του Ελληνισμού. Όχι μόνο στο χθες, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο. Αυτός ο Πρωθυπουργός μπορεί να εγγυηθεί την καλύτερη ζωή όλων μας.



LR: Πάμε τώρα και στα πιο προσωπικά. Πώς αξιολογείτε τη διαδρομή σας αυτήν την τετραετία;

ΑΠ: Ήταν μια συναρπαστική διαδρομή, η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη στην εμπιστοσύνη που μου έδωσε με την ψήφο του ο κόσμος της Φθιώτιδας.

Ο κόσμος της Φθιώτιδας ήταν που με επέλεξε, που με εμπιστεύτηκε, που μου έδωσε την ευκαιρία να τον εκπροσωπήσω. Για αυτό και επιστρέφω στον κόσμο της Φθιώτιδας για να του ζητήσω να με εμπιστευτεί εκ νέου, για να βρίσκεται ο τόπος μου, η περιοχή μας πάντα μπροστά, τώρα πιο δυνατά.

Ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με εμπιστεύτηκε με κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις. Αρχικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έπειτα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ως Εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης επιτυχημένης. Είμαι υπερήφανος που μπόρεσα και προέβαλα το έργο μας, αλλά και που βγήκα μπροστά για την Κυβέρνηση στις δύσκολες στιγμές.



LR: Βρεθήκατε στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον συνοδέψατε σε μεγάλες συναντήσεις, σε κρίσιμες επισκέψεις. Στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στην ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στη Μαδρίτη για τη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Τι αποκομίσατε από όλα αυτά;

ΑΠ: Είναι εμπειρίες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη. Δεν μπορώ να ξεχάσω καμία από όλες τις στιγμές, οι οποίες διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην πορεία της χώρας μας αυτήν την πρώτη μας τετραετία. Αποτελεί, δίχως αμφιβολία, προνόμιο, να σε επιλέγει ο Πρωθυπουργός στο στενό του επιτελείο σε αυτές τις συναντήσεις, περιποιεί τιμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που όταν κλήθηκε να διαχειριστεί μια προσφυγική κρίση, σαν και αυτή στον Έβρο. Ο Πρωθυπουργός που έλαβε τις αποφάσεις να ενισχύσει τη χώρα με αμυντικές συμφωνίες και εξοπλιστικά προγράμματα, σε μια νοτιοανατολική Ευρώπη που δεν θα είναι ποτέ σε ησυχία. Ο Πρωθυπουργός που εισηγήθηκε πολιτικές όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το πλαφόν στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

LR: Τι θέση έχει η Φθιώτιδα στο κυβερνητικό πρόγραμμα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τον τόπο μας, εφόσον ο λαός της ανανεώσει την εμπιστοσύνη του;

ΑΠ: Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν τρεις βασικές προτεραιότητες, που ακουμπούν πλήρως στις ανάγκες τις ελληνικής περιφέρειας, φυσικά και της Φθιώτιδας. Είναι τρεις προτεραιότητες δικές μας που απαντούν στις προτεραιότητες των συμπολιτών μας και το διαπίστωσα αυτό στην καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο, στη Λαμία, την Αταλάντη, το Δομοκό, τη Σπερχειάδα, τη Στυλίδα σε κάθε κωμόπολη και χωριό του νομού μας.

Είναι η προτεραιότητά μας για αύξηση σε 15% του ΑΕΠ της μεταποιητικής δραστηριότητας της οικονομίας θα δώσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα. Είναι η προσπάθεια να έχουμε 12μηνη τουριστική σεζόν. Στην πατρίδα μου, τη Φθιώτιδα, έχουμε μια ακτογραμμή που ξεκινά από τη Λάρυμνα και φθάνει μέχρι τη Γλύφα. Έχουμε παραλίες, ορεινούς όγκους, ιαματικές πηγές.

Είναι η προτεραιότητα για την αύξηση της δραστηριότητας γύρω από τα logistics που μπορεί να δώσει στη Φθιώτιδα, στο κέντρο της Ελλάδας, μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Όλα αυτά με μια πολιτική που δεν θα βλέπει μόνο το κέντρο, αλλά θα έχει και περιφερειακή διάσταση, με σχέδιο, με τεχνογνωσία, με πολιτική βούληση και κυρίως με στελέχη και ανθρώπους που δοκιμάστηκαν για την αποτελεσματικότητά τους και που είναι εδώ για να συνεχίσουν με μια καθαρή εντολή την ανοδική πορεία της χώρας.

Χάρη στους πολίτες της Φθιώτιδας, με τη δική τους δύναμη, κατάφερα σε αυτή την πρώτη μας τετραετία να βρεθώ στο κέντρο των εξελίξεων, στον πυρήνα των αποφάσεων, δίπλα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκεί που λαμβάνονται και υλοποιούνται οι μεγάλες αποφάσεις για την Πατρίδα και την Περιφέρεια.

Αναδεικνύοντας όλα αυτά που πετύχαμε, μιλώντας για την πολιτική όπως την έχω στο μυαλό μου, μακριά από φαινόμενα πολιτικού κοτζαμπασισμού που πλήγωσαν πολύ και τον δικό μας τόπο, θα αναζητήσω την ανανέωση αυτής της εμπιστοσύνης.

Ο κόσμος ξέρει ότι ήμουν πάντα μπροστά αυτήν την τετραετία, όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολο. Του ζητώ να μου δώσει τη δυνατότητα και κατά τη διάρκεια της νέας μας τετραετίας να είμαι μπροστά, τώρα πιο δυνατά. Με σεβασμό και αυτοπεποίθηση στις μεγάλες δυνατότητες της Φθιώτιδας

LR: Συναντηθήκατε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Φθιώτιδας, αλλά και με νέους αγρότες. Άλλωστε, διατελέσατε και Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τι σχέδια έχει η Κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα;

ΑΠ: Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τη γη. Δεν είναι μόνο λόγω του Υπουργείου από το οποίο πέρασα, είναι ότι τελείωσα τη Γεωπονική, μα πάνω από όλα γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια αγροτική περιοχή.

Την πρώτη μας αυτή τετραετία επιταχύναμε ή δρομολογήσαμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής στον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω, σε συντομία, ότι το έργο στη Βίστριζα ξεκόλλησε, προχωρά, υλοποιείται. Το Φράγμα στο Μπουγάζι βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Υλοποιείται το αρδευτικό στην Ηράκλεια. Δημοπρατήθηκε, υπάρχει ανάδοχος για τη μελέτη του αρδευτικού δικτύου στην Ανθήλη, για όλο τον κάμπο τη Λαμίας. Εντάχθηκαν όλα τα στρέμματα στο αρδευτικό του Σμοκόβου, έτσι ώστε στο σύνολο, των 78.000 από την κοινότητα του Πουρναρίου μέχρι και όλη την περιοχή του πρώην Δήμου Θεσσαλιώτιδος, να ενταχθεί σε ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, του οποίου η κατασκευή θα δημοπρατηθεί, όταν η μελέτη ολοκληρωθεί. Εγκρίθηκαν έργα και παρεμβάσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ τελούνται στην αγροτική οδοποιία.

Είναι χρέος μας να απαντάμε με έργα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας. Γνωρίζουν οι αγρότες και οι παραγωγοί μας ότι ένα δράμι πράξης ζυγίζει βαρύτερα από ένα τόνο θεωρίας.



Με βάση αυτή την αρχή, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή μας συνεργάστηκε με τους παραγωγούς, τους αγρότες μας, με τους ΤΟΕΒ, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξασφαλίσαμε πόρους, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και προχωράμε μπροστά για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με σεβασμό σε ένα πολύτιμο φυσικό πόρο όπως είναι το νερό. Για να αποκτήσουν οι αγρότες της Φθιώτιδας περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να αντέξουν στην πίεση των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων.

Πετύχαμε πολλά, όμως θα συνεχίσουμε για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα, με παρεμβάσεις που θα ρίξουν το κόστος της ενέργειας στο πότισμα, να αξιοποιήσουμε το φθηνό εθνικό μας καύσιμο, τον ήλιο, έτσι ώστε με φωτοβολταϊκά να μπορούν οι αγρότες μας να ποτίζουν φθηνότερα.

Με ένταξη και άλλων αρδευτικών έργων και άλλων δικτύων σε όλο το μήκος του Νομού, με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με τους αγρότες, ακούγοντας τη φωνή τους, έμπρακτα δίπλα τους.

Η ηλικιακή ανανέωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη -τη γεωργία, την παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα- είναι ένα πολύ σημαντικό στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και ως χώρα, αλλά και ως τόπος, ως Φθιώτιδα. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα επιβίωσης της χώρας, με διαστάσεις περιφερειακής ανάπτυξης και γεωπολιτικής.

Όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την κατεύθυνση αυτή ανασχεδιάσαμε το πρόγραμμα στήριξης των νέων αγροτών, δίνοντας πολύ πιο ουσιαστικά κίνητρα, φθάνοντας τη χρηματοδότηση σε ποσά που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, ύψους 35-40 χιλ. ευρώ, με πολύ αυστηρούς όρους, μεγαλύτερη χρονική δέσμευση, για να πιάσει τόπο η επένδυση αυτή, σε ανθρώπους που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα, να ασχοληθούν με τη γη, να εκπαιδευτούν σωστά, να έχουν τα κίνητρα και τις δυνατότητες για να προχωρήσουν.

Στη συνάντηση που είχα με νέους αγρότες από όλη τη Φθιώτιδα, με ανθρώπους από όλες τις περιοχές του νομού μας μιλήσαμε για την εμπειρία τους μέσα από το Πρόγραμμα, τις ευκαιρίες, τα κίνητρα που αξιοποίησαν, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως νέοι παραγωγοί.

Συζητήσαμε για το κόστος παραγωγής, τις τιμές, την ανάγκη να σχεδιάζουμε πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, αλλά και πολιτικές που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα τους. Μόνιμες πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, και επιπλέον έργα υποδομής και τρόπους αξιοποίηση των κινήτρων που δίνονται για συνεργατικά σχήματα.

Όσοι περισσότεροι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στον πρωτογενή τομέα, με τη φρεσκάδα της σκέψης, τη δημιουργικότητα, με το καινούριο που πρεσβεύουν -αξιοποιώντας παράλληλα και την εμπειρία των παλαιότερων, την τεχνογνωσία και την κουλτούρα που υπάρχει στην περιοχή μας- τόσο καλύτερα θα πηγαίνουν τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή.

LR: Τονίζετε σε κάθε επίσκεψή σας τη σημασία ανάληψης δράσεων για την αναστροφή της δημογραφικής κρίσης. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει εσείς προσωπικά γι' αυτόν τον τομέα;

ΑΠ: Οι πολίτες στη Φθιώτιδα έχουν την αγωνία για το πως θα συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία της χώρας. Είναι το δημογραφικό, μια ανοικτή πληγή, ίσως η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος σήμερα και η πατρίδα μου, η Φθιώτιδα, πληρώνει ακριβά τη δημογραφική κρίση.

Είναι πολιτικές που πρέπει να σχεδιάσει η κεντρική διοίκηση, οι πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, μείωσης των ανισοτήτων, στήριξης βασικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια, του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, της ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής, της αξιοποίησης κρίσιμων υποδομών, που θα μπορέσουν να αναστρέψουν τη δημογραφική κρίση, να δημιουργήσουν λόγους για να προσελκύσουν και κυρίως να κρατήσουν ανθρώπους στον τόπο μας.

Η δυσάρεστη εξέλιξη είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας Απογραφής, στην οποία ο Νομός Φθιώτιδας σημείωσε πολύ αρνητικές επιδόσεις. Αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί ότι δεν βρισκόμαστε απέναντι με ένα δημογραφικό πρόβλημα, αλλά με μία δημογραφική κρίση. Αν δεν την αναχαιτίσουμε, θα μας βρεθούμε αντιμέτωποι με θέματα οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης.

Προφανώς δεν αντιμετωπίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να μείνουμε αδρανείς. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, δράσεις, μακρόπνοος σχεδιασμός, να συντηρήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα, να αναδιοργανώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το σύνολο των πολιτικών μας σε ό,τι αφορά και στην οργάνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας το επόμενο διάστημα.



Στο πλαίσιο αυτό ήρθαμε από τον περασμένο Νοέμβριο σε επαφή με το ΚΕΠΕ, τον Καθηγητή και Πρόεδρό του Δ.Σ και Επιστημονικό Διευθυντή, κ. Λιαργκόβα, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμαρχο Λαμιέων και είχαμε μια πολύ δημιουργική συζήτηση.

Το περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη στη Λαμία ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την εκκίνηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών προκειμένου να ανακοπεί αυτή η πορεία. Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, πρέπει να εδράζεται σε στοιχεία ερευνών. Χρειαζόμαστε προτάσεις πάνω στην επιστημονική έρευνα, τη γνώση, τη διεθνή εμπειρία, προσαρμοσμένες πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Η προοπτική της περιοχής είναι ευθέως συνυφασμένη με την αναστροφή της δημογραφικής κρίσης, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για να συγκρατήσει και να προσελκύσει ανθρώπους στον τόπο μας.

LR: Χρειάζονται, όμως, και μεγάλα γεγονότα να έρθουν στον τόπο μας.

ΑΠ: Ασφαλώς. Ήδη έχουν έρθει. Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έφερε και κυρίως κατάφερε να κρατήσει εδώ στη Φθιώτιδα το Ράλι Ακρόπολις.

Είναι η δική μας Κυβέρνηση που πέτυχε τη δυναμική επιστροφή ενός παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητικού γεγονότος μετά από χρόνια απουσίας. Η πρόκληση, πλέον, είναι η εδραίωση της Φθιώτιδας ως το επίκεντρο των μεγάλων διοργανώσεων του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα και του EKO Ράλι Ακρόπολις στην κορυφή των αγώνων, στο πλέον υψηλό επίπεδο παγκοσμίως.

Η Λαμία και η Φθιώτιδα, το γνωρίζετε και εσείς καλά, καθώς καλύπτεται το κορυφαίο αυτό γεγονός, επισκέπτες από κάθε άκρη της Ελλάδας και όλου του κόσμου, προσφέροντας υψηλού επιπέδου φιλοξενία με επαγγελματισμό, ποιότητα και ανθρωπιά.

Είναι ένα γεγονός που δίνει σημαντική οικονομική πνοή στον τόπο μας. Ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, ορεινά χωριά πλημμυρίζουν από ανθρώπους, που μέσα από το Ράλι, γνωρίζουν τις ομορφιές της Φθιώτιδας και έχουν την ευκαιρία να αγαπήσουν τον τόπο μας.

LR: Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου έχετε επισκεφτεί επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της Φθιώτιδας. Τι διαπιστώνετε από την επαφή σας με επιχειρηματίες και εργαζόμενους;

ΑΠ: Η Φθιώτιδα έχει πολλές επιχειρήσεις που πρωτοπορούν στον κλάδο τους. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ επιχειρήσεις και εργοστάσια στην Ανατολική Φθιώτιδα, τη Λοκρίδα και τη ΒΙ.ΠΕ και να μιλήσω με στελέχη και εργαζομένους.

Πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις που προσδίδουν υψηλό όφελος στην τοπική κοινωνία και οικονομία, με θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα συμβάλλουν και στην αναγνωρισιμότητα της περιοχής μας ως επιχειρηματικό τοπόσημο, χάρη στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τις πρωτοβουλίες που πήρε και τις πολιτικές που εφάρμοσε, αναβάθμισε την ελληνική και κυρίως την τοπική επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις και πρωταρχικά οι εργαζόμενοί τους είδαν σε αυτή την πρώτη μας τετραετία το Κράτος να είναι σύμμαχος και όχι εχθρός τους.
Το υγιές τοπικό επιχειρείν είναι ο οικονομικός πνεύμονας της Φθιώτιδας, είναι ένα ακόμη μέρος του σχεδίου που εκπονούμε ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποί μας στον τόπο μας.

LR: Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Φθιώτιδας;

ΑΠ: Το τι Ελλάδα, τι Φθιώτιδα και τι πολιτικούς θέλουμε τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σας επιλογή.

Είμαι ένας άνθρωπος που βγήκε από την κοινωνία και έφτασε εκεί που έφτασε χάρη στην αδιαμεσολάβητη σχέση με τους ανθρώπους του τόπου μου, χάρη στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων του τόπου μου, όχι από τους μηχανισμούς.

Και στην κοινωνία γυρνάω τώρα και ζητώ από τους ανθρώπους του τόπου μου με εντιμότητα, δίνοντάς τους το λόγο τιμής ότι θα είμαι και πάλι μπροστά και στα εύκολα και στα δύσκολα για την καθεμιά και τον καθέναν να με τιμήσουν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους γιατί μόνον έτσι μπορώ να είμαι μπροστά για την Παράταξη και την Κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό για μια νέα τετραετία, για μια νέα μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας και τη Φθιώτιδα.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ