Η ώρα της αλήθειας για Τσίπρα και Καμμένο – Τα τρία σενάρια – Κάλπες ακόμα και μέσα στο 2018

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 09:16 Η ώρα της αλήθειας για Τσίπρα και Καμμένο – Τα τρία σενάρια – Κάλπες ακόμα και μέσα στο 2018

- Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται για την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα - Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να καταστρώσει την τακτική του για να διασφαλίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σε ποιες ψήφους... ποντάρει για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή - Οι σκέψεις να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

 

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση. Από χθες το βράδυ, όπου ο Ζόραν Ζαεφ βρήκε τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν, ώστε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ξεκινάει μια νέα, δύσκολη, πολύπλοκη και απρόβλεπτη περίοδος για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η προσδοκία του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα περάσει η συμφωνία «ναυάγησε» στα γάργαρα νερά της λίμνης των Πρεσπών και από σήμερα ο υπουργός Άμυνας θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο που θα διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς από την μια έχει λάβει το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα δεχθεί προσωπικές πολιτικές στο θέμα αυτό, από την άλλη θα πρέπει να αντιμετωπίσει πειστικά την επίθεση που αναμένεται να δεχθεί από την αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να καταστρώσει την πιο πολύπλοκη και ασφαλή τακτική για τον ίδιο, το κόμμα του, αλλά και για την συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα, όλα δείχνουν ότι τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στην συμφωνία θα τηρηθούν λίγο πολύ με αυστηρότητα. Έτσι, όλα δείχνουν ότι τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει στην Ελληνική Βουλή την συμφωνία.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο Πάνος Καμμένος το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει απρόβλεπτα, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμάσει την κυβέρνηση και το κόμμα του για όλα τα ενδεχόμενα.

Σενάριο Νο1: Αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση

Το πρώτο σενάριο προφανώς έχει να κάνει με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ώστε να μην περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο ότι οποιαδήποτε κίνηση του θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, ώστε η κυβέρνηση να έχει προλάβει να δώσει την 13η σύνταξη, τα επιδόματα, τα αναδρομικά, να έχει κάνει την ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό και φυσικά να έχει διαφημίσει δεόντως την μη περικοπή των συντάξεων.

Το επιχείρημα του πρωθυπουργού σε αυτό το σενάριο θα είναι φυσικά ότι απ’ όλα αυτά τα μέτρα ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί να καρπωθεί ένα εκλογικό ποσοστό, καθώς θα έχει γίνει πράξη το βασικό αφήγημα του ότι συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να επιστρέψει η κανονικότητα στην χώρα.

Σενάριο Νο2: Εκλογές την Άνοιξη

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει φυσικά με την βασική συμφωνία που έχει κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα «να τα πούνε τον Μάρτιο». Σε αυτή την περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται στις αρχές της άνοιξης να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και η χώρα να πάει σε εκλογές.

Σενάριο Νο3: Κάλπες ακόμα και μέσα στο 2018

Το τρίτο φυσικά σενάριο έχει να κάνει με το θυμικό του αρχηγού των ΑΝΕΛ, το οποίο -όπως είναι γνωστό- είναι εκρηκτικό. Σε αυτή την περίπτωση, οι κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμα και μέσα στο 2018.

Οι ψήφοι που θα περάσουν τη συμφωνία από τη Βουλή

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές όταν αυτός θα είναι έτοιμος. Μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τις ψήφους, που θα περάσουν την συμφωνία από την Ελληνική Βουλή. Οι πληροφορίες λένε ότι στην τελική καταμέτρηση που έχουν κάνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρεθεί οι ψήφοι που θα περάσουν την συμφωνία από την Βουλή. Με τις ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη, του Σπύρου Δανέλη, του Σπύρου Λυκούδη, του Θεοχάρη Θεοχαρόπουλου, της Κατερίνας Παπακώστα και του Θανάση Παπαχρηστόπουλου, φτάνουν τους 151. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ίσως να είναι και περισσότεροι βουλευτές που θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Η ψήφος εμπιστοσύνης

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να ζητήσει πριν πάει στην συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ψήφο εμπιστοσύνης. Εκεί, οι βουλευτές που θα τον στηρίξουν θα είναι διαφορετικοί –αφού για παράδειγμα ο Κώστας Ζουράρις και η Ελενα Κουντουρά έχουν πει ότι δεν θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αντίθετα με τον Σταύρο Θεοδωράκη που έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και γι’ αυτή την περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κερδίσει τον χρόνο που θέλει, ώστε να πάει αυτός την χώρα σε εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός πάντως –ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης- δεν θα ήθελε να πάρει όλες τις ψήφους των ΑΝΕΛ -εκτός από αυτούς που έχουν ήδη δηλώσει ότι συμφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών- προκειμένου να μην αποδυναμώσει εντελώς τον Πάνο Καμμένο.

Εάν, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, τότε όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε τριπλές εκλογές. Σε άλλη περίπτωση, ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και δύσκολος…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση