Με εξαιρετική επιτυχία έγινε ο 20ος επετειακός Ευχίδειος Άθλος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 13:41 Με εξαιρετική επιτυχία έγινε ο 20ος επετειακός Ευχίδειος Άθλος

Ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου και Αθλημάτων μεγάλης διάρκειας "Ο Ευχίδας", υπό την αιγίδα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού - ΕΟΤ, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων μαζικού λαϊκού αθλητισμού - υπέρ  αποστάσεων και τη συνδρομή αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων που μας στήριξαν καθώς και χορηγών, πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία τους αγώνες και εκδηλώσεις του 20ου Επετειακού Ευχίδειου Άθλου.

Πέρασαν 20 χρόνια! Είμαστε περήφανοι βλέποντας χρόνο με το χρόνο αυτός ο ιστορικός αγώνας υπεραποστάσης να μεγαλώνει και να έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πολύ υψηλό. Η αγάπη των αθλητών, των εθελοντών, των συνοδών είναι αυτό που μας δίνει κουράγιο κάθε χρόνο να συνεχίζουμε δυνατά και να προσπαθούμε ακόμα καλύτερα. Είναι πλέον ένας διεθνής ιστορικός αγώνας υπεραπόστασης που έχει συμμετοχές κάθε χρόνο, από όλο και περισσότερες ξένες χώρες.

Η οργανωτική επιτροπή εδώ και μήνες δούλευε ακούραστα, βλέποντας ότι οι συμμετοχές μέρα με τη μέρα αυξάνονταν. Το δέος και η αδρεναλίνη είχε φτάσει στα ύψη. Τα νούμερα των συμμετεχόντων ήταν τεράστια 255 αθλητές, 150 αυτοκίνητα συνοδών, 30 αυτοκίνητα της οργανωτικής επιτροπής, δύο ασθενοφόρα, τρία πούλμαν πυροσβεστική, τροχαία, δύο φορτηγά της οργανωτικής επιτροπής όλοι έδωσαν το δικό τους άθλο και τον καλύτερό τους εαυτό. 24 σταθμοί τροφοδοσίας που έπρεπε να επανδρωθούν και να εφοδιαστούν κατάλληλα για τις ανάγκες των αθλητών και οι εθελοντές να είναι υπεύθυνοι και με πολλές ώρες αναμονής στους σταθμούς.

Ο Ευχίδειος Υπεράθλος 215 χιλιόμετρα Δελφοί - Πλαταιές - Δελφοί ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 7 το πρωί, με 59 συμμετοχές. Οι αθλητές έτρεξαν το πρώτο κομμάτι των 107,5 χλμ ως τις Πλαταιές από όπου έκαναν αναστροφή για να επιστρέψουν στους Δελφούς. Την εκκίνηση των 215 χιλιομέτρων την έδωσε ο Γιώργος Γεωργόπουλος αντιπρόσωπος της "Nissan" στη Λιβαδειά. Οι αθλητές κατευθύνθηκαν προς Αράχωβα στα 12 ανηφορικά χιλιόμετρα, οι ανατροπές ήταν πολλές, η αδρεναλίνη και το άγχος στα ύψη ,η πρώτη 7άδα άλλαζε συνεχώς. Στον Ελικώνα ο Βασίλης Πολυμερόπουλος βρέθηκε μπροστά, κράτησε τη θέση για αρκετή ώρα, αλλά μετά τη Θίσβη ο Sagan Lukasz με το πείσμα του και αποφασισμένος, βρέθηκε στην πρώτη θέση. Ο Sagan Lukasz έφτασε στις Πλαταιές σε 10:38:46, τον υποδέχτηκε ο κύριος Αντωνόπουλος Παναγιώτης δίνοντάς του τη δάδα και ανάβοντας το βωμό των Πλαταιών. Εν συνεχεία τροφοδοτήθηκε με τα απαραίτητα και κατευθύνθηκε για Δελφούς με άνεση παίρνοντας την πρώτη θέση με χρόνο 25.10΄.30΄΄. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Πολυμερόπουλος Βασίλης με χρόνο 26.54΄34΄΄ και την τρίτη ο Ούγγρος Szekeres Tibor με χρόνο 27.54΄.37΄΄.

Από πλευράς των γυναικών υπήρχαν δύο συμμετοχές. Επικράτησε η Μαρία Σταμούλη που με το δικό της αγώνα και το δικό της άθλο έλαβε το βραβείο της πρώτης νικήτριας. Και ενώ οι αθλητές των 215 χλμ έφταναν στις Πλαταιές για αναστροφή, ήδη είχαν καταφτάσει οι αθλητές που θα έπαιρναν μέρος στον Ευχίδειο άθλο Πλαταιές - Δελφοί 107,5 χλμ., για να παραλάβουν τους αριθμούς τους και να ετοιμαστούν για την εκκίνηση τους.

Την εκκίνηση των 107,5 km την έδωσε ο Γιώργος Αντωνόπουλος, υιός του κυρίου Παναγιώτη Αντωνοπούλου, οποίος είναι το μέλλον της διοργάνωσης του "Ευχίδα" που στα έξι χρόνια του, το 1993, ήταν μαζί στο αρχαίο στάδιο Δελφών όπου άναψε η πρώτη φλόγα του "Ευχίδα".

Στην εκκίνηση, η οποία έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10 Μαίου, στάθηκαν 135 αθλητές. Μετά την εκκίνηση των 107.5χλμ ένα ποτάμι από αθλητές εφοδιασμένοι από φακούς νυχτός και συνοδούς ξεχύθηκε στο δρόμο.

Κατευθυνόμενοι προς Καπαρέλλι μπήκαν στο Μόρνο με κατεύθυνση προς Λεύκτρα. Το κύμα των αθλητών ήταν σταθερά όλοι μαζί. Το τοπίο ξεκαθάρισε μετά τη Θίσβη για Ελικώνα.

Ο Βλάχος Γεώργιος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό τερματίζοντας τους Δελφούς σε 9.03΄. 58΄΄ αφήνοντας πίσω του τον Παναγιώτη Παναγιώτου από την Κύπρο με 10 .51΄10΄΄ και τρίτο τον Λαμπρινό Κωνσταντίνο με 10.54΄.22΄΄.

Στις γυναίκες, επικράτησε η Ψαρόμυαλου Ελένη με χρόνο 12.14΄14΄΄, δεύτερη η Veni Dimpari με χρόνο 12.41΄.43΄΄ και τρίτη η Διαμαντέα Ροδάνθη με χρόνο 12.42΄.55΄΄ Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, ο καιρός ήταν μαζί τους πολύ καλός για να πραγματοποιήσουν ένα πιο ευχάριστο αγώνα.

Στον τερματισμό έτοιμος να υποδεχθεί τους αθλητές χρόνομετρώντας με τον άψογο εξοπλισμό του και επαγγελματισμό του ο κύριος Ζαχαρόγιαννης Ηλίας. Οι αθλητές είχαν την ευχάριστη στιγμή να περάσουν από το αρχαιολογικό χώρο, ακριβώς πάνω στα βήματα του "Ευχίδα" και τερμάτισαν υγιείς και πανευτυχείς.

Και ενώ οι αγώνες του 215 km και 107,5 km ήταν σε εξέλιξη, το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου στις 8:00 πμ δόθηκε στην Αγία Άννα η εκκίνηση και του τρίτου αγώνα, του Δρόμου 9 Μουσών Ερατώ για Δελφούς. Την εκκίνηση έδωσε ο εκπρόσωπος του Δήμου Λεβαδέων κος Βασίλης Αναστασίου. Άλλοι 51 δρομείς ενώθηκαν με τους δρομείς των άλλων δύο αγώνων με κατεύθυνση προς Δελφούς. Νικητές στον δρόμο 9 Μουσών - Ερατώ, ήταν πρώτος ο Κατσούλης Σπύρος με χρόνο 5.40΄18΄΄, δεύτερος ο Μαρίφογλου Δημοσθένης με χρόνο 5.59΄.22΄΄ και τρίτος ο Βλάχος Βασίλης με 6.14΄.38΄΄.

Στις γυναίκες πρώτη έφτασε η Λουκοπούλου Μαρία με 6.34΄.23΄΄, δεύτερη η Καρπούζα Βίκυ με 6.55΄.52΄΄ και τρίτη η Θεοδώρου Αντιγόνη με 7.16΄.27΄΄.

Την επόμενη μέρα , την Κυριακή με μία σεμνή και καταλυτική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αγγελου και Εύας Σικελιανού, την οποία επιμελήθηκε η Ελλάνθεια Έφη Παππά, η Αφή της Δελφικής Φλόγας Υπεραποστάσεων ΄. Στη συνέχεια ακολούθησε η λαμπαδηδρομία στην πόλη των Δελφών από αθλητές των αγώνων.

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών πραγματοποιήθηκαν οι απονομές των αγώνων. Ήταν μία γιορτή χαράς και οι αθλητές για πρώτη φορά άκουσαν εκεί τον ύμνο του Ευχίδα με στίχους του ποιητή Δημήτρη Βέλλα ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του, και μελοποιημένο από το συνθέτη Φώτη Κοπανιτσάνο, ο οποίος τραγούδησε τον ύμνο. Το κλίμα ήταν γιορτινό όπως ακριβώς αρμόζει για έναν επετειακό αγώνα . Ετσι έπεσε η αυλαία του επετειακού 20ου Ευχίδειου Άθλου.

Ευχαριστούμε θερμά έναν προς έναν όλους τους αθλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν τον αγώνα τους.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές, τους φίλους μας που ήρθαν και μας στήριξαν, γιατί οι εθελοντές είναι ο σκελετός της κάθε διοργάνωσης και γιατί χωρίς αυτούς είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι αγώνες.

Ευχαριστούμε τους δημόσιους φορείς για τη στήριξη και την καταλυτική βοήθεια τους: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - ΓΓΑ, Υπουργείο Τουρισμού - ΕΟΤ , Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμο Δελφών, Δήμο Θηβαίων, Δημοτικό Οργανισμό Θήβας, Δήμο Λεβαδέων, Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, Ελληνική Ομοσπονδία συλλόγων λαϊκού μαζικού αθλητισμού - υπεραποστάσεων, Τροχαία Άμφισσας, Τροχαία Λιβαδειάς και Τροχαία Θήβας, Πυροσβεστική υπηρεσία Θηβών και Άμφισσας.

Ευχαριστούμε τους αδελφούς συλλόγους που μας στήριξαν Α.Π.Σ. Αθήναιοι δρομείς, Τελμησσός, ΣΔΥΜ Θήβας, Ορειβατικός Σύλλογος Κυριακίου, ΣΟΧ Αράχωβας, Moto Ορχόμενού, Σώμα εθελοντών πολιτικής προστασίας Κοινό Βοιωτών, για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους.

Ευχαριστούμε τη γιατρό μας κυρία Αγγελική Προβιά για την εξαιρετική της περίθαλψη, η οποία ήταν εξαιρετικά συγκινητική, το Δημήτρη Τσιφή και τη Γεωργία Μαντά που ήταν οι φυσιοθεραπευτές των αγώνων που ακούραστα επί πολλές ώρες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους
στους αθλητές. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον Γιώργο Καραμπέτσο, μέλος του συλλόγου μας για την υπεράνθρωπη βοήθεια και προσπάθεια που κατέβαλε για τις 36 ώρες των αγώνων ακούραστα. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον παλιό καλό φίλο Γιάννη Ζουμπούλη για την καταλυτική του βοήθεια. Τέλος ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τους χορηγούς μας: Όμιλο Ιατρικού Αθηνών που επί σειρά ετών μας στηρίζει με το πλήρες εξοπλισμένο ασθενοφόρο και το εξαιρετικό προσωπικό του.  Σωληνουργεία Κορίνθου, Galaxidi Marin farm, Δελφοί Δίστομο Α.Μ.Ε και προσωπικά τον κύριο Λουκά Αφοί Γεωργόπουλοι "Nissan" Λιβαδειάς, Νερά ΥΑΣ , ΝΕΚΤΑΡ Κουρτίδης Αγροτικό συνεταιρισμό Αργολίδας Ρέα, προσωπικά τον κύριο Σπύρο Αντωνοπούλο, Ηλιάνα εδέσματα σπιτικά από Αστυπάλαια, Κουβέρτες pennie ,ΙΟΝ, Barat cookies  ΔΑΜΑ κύριο Γιώργο Δάβρη,dole , Σ. Κανδύλας  Α.Ε. Κυρία Κανδύλα Success καφέδες , Φούρνος Ζαννιά Λιβαδειά  κυρία Όλγα Ζαννιά Isoton ,Ζωγράφος  Προϊόντα διαίτης ,Power bar hellas Nimegel ,226ERS Gel ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΈΤΡΟΥ Ρόδι ΑΚΡΊΔΑΣ SΗΟΕS1 κυρία Χατζηδημητρίου Έλενα ,Jewell-Trossas-Nicolas Loukaides ΤZΙΦΡΗΣ γαλακτοκομικά ,Αρτοβιομηχανία Δερβίσης  ΑΒΕΕ, Ohonos snack  Κοπάνης ΑΕ , Mastos Γλυκά- μαρμελάδες Podia , Natrura farm Gewhol, Sokos  Oινοποιείο, Κτήμα Μουσών , ΣΥΚΙΚΗ,Μελισσοκομικό εργαστήρι Ταϋγέτος Παστέλι Ρούμελη κύριο Μπακογιάννη, Αlmora plus, Frostice Θηβα κύριο Καπάνταη Γιώργο Ambrosia SA, Tσόκος Γαλακτοκομικά, Κρεοπωλείο Γ. Ματσαγγούρα Θήβα , Χρώματα Βέχρω Λούκο ΑΕ, Ακριβάκης αρδευτικά, Γουργιώτης αγροτικά μηχανήματα εργαλεία Λιβαδειά, Γιώργος Καραμπέτσος safeone ασανσέρ. Καρακούσης Πλαστικά βυτία, Σιρμός-Λεβαντής Πλαστικά βυτία,Φαρμα Χαρτάκης Αλίαρτος, Χασούρας ασανσέρ Λιβαδειά., outrun.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας μας, running news, I run, star κεντρικής Ελλάδας, Νέα της Βοιωτίας, LamiaReport, runner magazine. Ένας κύκλος 20 ετών έκλεισε , ένας νέος αρχίζει. Πάμε λοιπόν για τον 21ο Ευχίδειο άθλο τον Μάιο του 2020. Δώσατε την ψυχή σας, δώσαμε την ψυχή μας! Σας ευχαριστούμε όλους!!

Καλό καλοκαίρι,
η Οργανωτική Επιτροπή

Προσαρμοσμένη αναζήτηση