Πότε ανοίγουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 22:35 Πότε ανοίγουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα

Το σχολείο αρχίζει… Πότε θα χτυπήσει το κουδούνι. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Κάθε 11η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές με εξαίρεση όταν η συγκεκριμένη ημερομηνία πέφτει σε Σαββατοκύριακο.

Φέτος η χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά την Τρίτη 11/9/18, το διδακτικό έτος όμως αρχίζει κάθε 1η του μήνα.

Κατ’ εξαίρεση λόγω αργίας, οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων θα δώσουν το «παρόν» στα σχολεία από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, προετοιμάζοντας τις νέες τάξεις, εν αναμονή και της ανάδειξης των νέων Συντονιστών Εκπαίδευσης.

Αν και πέφτει λίγο μακριά, η λήξη των μαθημάτων είναι στις 15 Ιουνίου 2019 και στις 21 η λήξη του διδακτικού έτους.

Οι χρονικές περίοδοι από 1η μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Η απόδοση των μαθητών θα κρίνεται ανά τρίμηνο που έχουν ως εξής:

Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, το σύλλογο διδασκόντων και το σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο (2) εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.

Τι ισχύει για κινητά και tablets

Φέτος έγινε πολύ λόγος για τη χρήση κινητών και tablets στα σχολεία, καθώς έγινε παρερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου που έστειλε το υπουργείο στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Στα σχολεία ποτέ δεν επιτρέπονταν τέτοιες συσκευές, άρα είναι λάθος να ακούγεται ότι τώρα απαγορεύτηκαν ή και το ακριβώς αντίθετο ότι επιτρέπονται, καθώς προέκυψε μιας σχετική ελευθερία για τους εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα το σχολείο παρέχει όλον τον απαραίτητο για τη διδασκαλία εξοπλισμό ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού. Από κει και πέρα οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α’/2006).

Αναλυτικά την εγκύκλιο μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.

Καλή σχολική χρονιά…

Προσαρμοσμένη αναζήτηση