Δενδρύλλια χασίς, ληστεία και ανατινάξεις ΑΤΜ στο μικροσκόπιο της ΓΕΠΑΔ Στερεάς (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 15:45 Δενδρύλλια χασίς, ληστεία και ανατινάξεις ΑΤΜ στο μικροσκόπιο της ΓΕΠΑΔ Στερεάς (ΦΩΤΟ)

Δραπέτης φυλακών ο δράστης της ληστείας στο κοσμηματοπωλείο της Χαλκίδας…

Τρεις υποθέσεις παρουσίασε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα, τον εντοπισμό φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης, σε ορεινή περιοχή της Αράχωβας Βοιωτίας και σύλληψης (κατόπιν σχετικών Ενταλμάτων) δύο αλλοδαπών καλλιεργητών αυτής, την εξιχνίαση ένοπλης ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στη Χαλκίδα και ταυτοποίησης ενός εκ των δύο δραστών, ο οποίος τυγχάνει δραπέτης φυλακών, καθώς και την εξιχνίαση δύο περιπτώσεων διάρρηξης και απόπειρας διάρρηξης Α.Τ.Μ. τραπεζών, σε περιοχές της Βοιωτίας και Κορινθίας, με την πρόκληση έκρηξης (μέθοδος PLOFKRAAK ), από πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο 2018 στην Αττική.

Η παρουσίαση έγινε στο Αστυνομικό Μέγαρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας από τον ΓΕΠΑΔ, Υποστράτηγο Μιλτιάδη Πουρσανίδη και τον Προϊστάμενο Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, Α/Β’ Σταύρο Κουτουλογένη.

Δενδρύλλια στο ρέμα

Για την πρώτη υπόθεση, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, εντόπισαν φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Αράχωβας Βοιωτίας και συγκεκριμένα σε ρέμα πλησίον του καναλιού Μόρνου.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, κατορθώνοντας να προσεγγίσουν την φυτεία, η οποία εκτεινόταν σε απροσπέλαστο σημείο στην όχθη του ρέματος, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν ειδικά διαμορφωμένο – εκχερσωμένο χώρο, που διαχωρίζονταν σε δύο μέρη με εμφυτευμένα δενδρύλλια κάνναβης, ενώ σε ύψωμα έναντι της φυτείας και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από αυτή, εντοπίστηκαν δύο ακόμη κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι, τους οποίους οι καλλιεργητές χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο και χώρο ανάπαυσης αντίστοιχα.

Από την φυτεία εκριζώθηκαν συνολικά 216 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 2 έως 2,5 μέτρων, ενώ επίσης κατασχέθηκαν διάφορα είδη ένδυσης και υγιεινής, καθώς και αγροτικά εργαλεία - αντικείμενα, κατάλληλα για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων.

Επιπλέον, από τους χώρους κατόπτευσης και ανάπαυσης των καλλιεργητών, κατασχέθηκαν 3 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 1 περίπου μέτρου και διάφορα τρόφιμα και αντικείμενα οικιακής χρήσης και επιβίωσης.

Ακολούθησε άμεσα διεξοδική και συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, με φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας, στο πλαίσιο των οποίων ταυτοποιήθηκαν δύο (2) αλλοδαποί καλλιεργητές της φυτείας, ηλικίας 33 και 48 ετών.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνελήφθησαν την Τρίτη (25-09-2018) το πρωί, ο 33χρονος σε περιοχή της Λιβαδειάς και ο 48χρονος σε περιοχή της Αράχωβας, με την συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Σταθμού Αράχωβας, δυνάμει αντίστοιχων Ενταλμάτων σύλληψης της Ανακρίτριας Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επίσης το μεσημέρι στις οικίες τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, έξι (6) κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και διάφορα προσωπικά έγγραφα των δραστών.

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή και άλλων συνεργών των καλλιεργητών της φυτείας, ενώ οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Η ληστεία στο κοσμηματοπωλείο

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε πρόσφατα σε κατάστημα - κοσμηματοπωλείο, στην πόλη της Χαλκίδας και εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας,

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ενός εκ των δύο δραστών. Πρόκειται για 33χρονο αλλοδαπό, δραπέτη φυλακών, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 27-08-2018, ο 33χρονος από κοινού με συνεργό του, φορώντας κράνη δικυκλιστών, αποβιβάστηκαν από μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού (με καλυμμένη την πινακίδα κυκλοφορίας της) και εισήλθαν στο ανωτέρω κοσμηματοπωλείο.

Ακολούθως, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν την υπάλληλο του καταστήματος και την ανάγκασαν να τους παραδώσει, από την βιτρίνα και το χρηματοκιβώτιο, κασετίνες που περιείχαν διάφορα κοσμήματα.

Οι δράστες διέφυγαν επιβιβαζόμενοι στην δίκυκλη μοτοσικλέτα, ενώ δεν δίστασαν να πυροβολήσουν δύο φορές στον αέρα, για εκφοβισμό, με πιστόλι, όταν άκουσαν τα ηχητικά σήματα περιπολικών οχημάτων που προσέγγιζαν την περιοχή.

Έπειτα από ευρείες αναζητήσεις αστυνομικών δυνάμεων, εντοπίστηκαν λίγο αργότερα επί του οδοστρώματος, σε ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, ένα πιστόλι, με φυσίγγιο στην θαλάμη του και 12 φυσίγγια στην γεμιστήρα του, καθώς και 17 κασετίνες, κάποιες από τις οποίες περιείχαν κοσμήματα.

Επιπλέον, από του αστυνομικούς κατασχέθηκαν, από το προαναφερόμενο κατάστημα, ένα υφασμάτινο περιλαίμιο, ένα σακ - βουαγιάζ και μία νάιλον τσάντα (κενά περιεχομένου), ενώ από το σημείο που πυροβόλησαν οι δράστες για εκφοβισμό στον αέρα, δύο κάλυκες πιστολιού, διαμετρήματος (38) cal .

Σημειώνεται ότι ο 33χρονος, είχε αποδράσει την 24-08-2018 (τρεις ημέρες πριν τη διάπραξη της ληστείας) από Κατάστημα Κράτησης της χώρας, όπου κρατείτο με Απόφαση του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, εκτίοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης για ληστείες, διακεκριμένη περίπτωση κλοπών, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αρπαγή κατά συρροή, εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κΕισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Οι βομβιστές των ΑΤΜ

Τέλος από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης και πολύμηνης έρευνας, καθώς και κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τανάγρας και το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, εξιχνιάσθηκαν δύο (2) περιπτώσεις διάρρηξης και απόπειρας διάρρηξης Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (Α.Τ.Μ.) τραπεζών, με την πρόκληση έκρηξης (μέθοδος PLOFKRAAK).

Συγκεκριμένα, διακριβώθηκε ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι οποίες διαπράχθηκαν σε περιοχές της Βοιωτίας και της Κορινθίας, ενέχονται μέλη εγκληματικής οργάνωσης, διεθνικού χαρακτήρα, η οποία είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Ιανουάριο στην Αττική.

Αναλυτικότερα εξιχνιάσθηκαν:

• απόπειρα διάρρηξης σε Α.Τ.Μ. τράπεζας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, πρώτες πρωινές ώρες της 07-11-2017. Οι δράστες, αφού πρώτα στρέβλωσαν την πύλη εισόδου – εξόδου χρημάτων του μηχανήματος, επιχείρησαν, με την πρόκληση έκρηξης, να το παραβιάσουν και να αφαιρέσουν χρήματα από το εσωτερικό του, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν, και

• διάρρηξη σε Α.Τ.Μ. τράπεζας στα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας, πρώτες πρωινές ώρες της 22-11-2017. Οι δράστες προκάλεσαν έκρηξη στο μηχάνημα, το οποίο ήταν εγκατεστημένο σε χώρο στάθμευσης οχημάτων εμπορικού κέντρου της περιοχής και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του χρηματικό ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι την 29-01-2018, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) μέλη της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης και εξιχνιάσθηκαν τότε δέκα (10) περιπτώσεις εκρήξεων σε Α.Τ.Μ. τραπεζών, με την μέθοδο του PLOFKRAAK, σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων στις Λιβανάτες και στην Αρκίτσα Φθιώτιδας.

Για την πλήρη μάλιστα αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναπτύχθηκε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο των περιπτώσεων αρμοδιότητάς του, για τις οποίες προηγήθηκε πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι έρευνες, για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, συνεχίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση