Πάνω από 20 βαθμούς η πτώση της θερμοκρασίας στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 08:20 Πάνω από 20 βαθμούς η πτώση της θερμοκρασίας στη Λαμία

Ο «Ξενοφών» θα πλήξει τη χώρα για 48 ακόμη ώρες…

Μετά τους θυελλώδεις ανέμους ο «Ξενοφών» έρχεται και με βροχές στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν αποκλείεται και ο σχηματισμός κυκλώνα στο νότιο Ιόνιο με ανέμους που μπορεί να φτάσουν και τα 12 μποφόρ,

Η Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου βρήκε πολλές πόλεις με μονοψήφιο αριθμό βαθμών θερμοκρασίας, ενώ έπεσαν και τα πρώτα χιόνια στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο.

Στη Λαμία η πτώση της θερμοκρασίας ήταν εντυπωσιακή. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης πλησίασε τους 35 βαθμούς (34,7ο) και ήδη ο υδράργυρος έχει κατρακυλήσει στους 13, πτώση πάνω από 20 βαθμούς.

Η πρόβλεψη για τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου είναι ακόμη και 12 βαθμοί, ενώ και την ημέρα το κρύο θα είναι αισθητό αφού ο υδράργυρος δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 18ο.

Τα προβλήματα όμως εντοπίζονται πρωτίστως στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ τα σχολεία έμειναν κλειστά σε νησιά του Αιγαίου που οι άνεμοι έφτασαν και τα 10 μποφόρ.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης την Πέμπτη, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Θυελλώδεις άνεμοι

Ενδεικτικό της έντασης των ανέμων είναι οι μέγιστες ριπές που καταγράφηκαν σε παραθαλάσσιες περιοχές ακόμη και στη Στερεά, όπως στην Παξιμάδα Καρύστου και στην Κάρυστο με τον αέρα να τρέχει με 127 και 87 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28/09, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό "ματιού".

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η πρόβλεψη του καιρού

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 αναμένονται νεφώσεις, αρχικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά , το Νότιο Ιόνιο, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, που σταδιακά έως το τέλος του εικοσιτετραώρου θα επεκταθούν σε ολόκληρή τη χώρα. Βροχές θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Από το απόγευμα, οι βροχές θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο. Παράλληλα θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 10 έως 22, στα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 24, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 28, και στην Κρήτη από 19 έως 26.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ, ΕΜΥ, meteo.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση